Κάθε άλλο παρά σβήνουν οι «φωτιές» που άναψε στις τάξεις των κληρικών το πρσύμφωνο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Οι κληρικοί καταγγέλλουν ότι συντάσσονται σχέδια ερήμην τους, ενώ οι σύνδεσμοι τους συνεδριάζουν και ανακοινώνουν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο στα όσα προωθούνται.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο της συμφωνίας αφορά στην μισθοδοσία των κληρικών και τη δημιουργία ταμείου αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Οι κληρικοί ζητούν να να δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν και οι δικές τους θέσεις στην Ιερά Σύνοδο, ενώ με ορίζοντα την συνεδρίαση της που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, σήμερα Τετάρτη θα συνεδριάσει ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών και στη συνέχεια θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αντίστοιχες είναι και οι αποφάσεις των ιερέων της Κρήτης, που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχτούν να γίνει βίαιη και δυσμενής μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος τους.

Οι κληρικοί έχουν εκφράσει με έντονο τρόπο τις ανησυχίες τους για την νέα συμφωνία η οποία όπως καταγγέλλουν έγινε ερήμην τους. Αμέσως μετά την συνεδρίαση οι εκπρόσωποι του κλήρου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Τις θέσεις των κληρικών που διαφωνούν στηρίζει και η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων. Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους «Η «συμφωνία» ή «πρόθεση συμφωνίας», που μεταφέρεται μέσω του Μακαριωτάτου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για περαιτέρω συζήτηση και απόφαση, δεν αποδεικνύεται ως προϊόν προηγηθείσας διαλογικής συμπεριφοράς.

Είναι εμφανής η υποτίμηση ενός κλάδου δημοσίων λειτουργών που στοχοθετούνται, ώστε να φαίνεται ότι η δική τους δημοσιοϋπαλληλική σχέση είναι τροχοπέδη για άλλους διορισμούς στο δημόσιο.

Η τεχνολόγηση αυτή βλάπτει την εικόνα της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης και ιστορίας. Βλάπτει την κοινωνική συνοχή και δείχνει μια μόνιμη εκ της πολιτικής ιδεολογίας οικοδομούμενη εχθρότητα στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την ορθόδοξη πίστη, την ορθόδοξη παιδεία και τον ορθόδοξο πολιτισμό, λειτουργοί των οποίων είναι οι ορθόδοξοι Ιερείς.

Διακρίνεται, συνεπώς, ότι η κίνηση διαίρεσης του κλήρου από τον δημόσιο βίο συνυφαίνεται με κινήσεις του είδους αυτού που προσβλέπει στην αποδέσμευσή τους από την ουσιαστική σχέση με τον πολιτειακό παράγοντα και την μισθοδότησή του από αυτόν, για την ελευθερία του οποίου διαχρονικά αγωνίστηκε ο ορθόδοξος κλήρος».

Δεδομένων των παραπάνω η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι ιερείς περιμένουν να ακούσουν τις διευκρινήσεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ θα εκφραστούν και αντιδράσεις.