Πολύ βαρύ έχει γίνει το κλίμα για τον Πάνο Καμμένο μετά την ομαδική επίθεση που δέχεται από τον φιλοκυβερνητικό τύπο. Ωστόσο, πέραν της «κομψής» αντίδρασης από τον Νίκο Βούτση και της πιο «ωμής» από τον βουλευτή Γ. Κυρίτση, γενικώς επικρατεί αφωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την ωμή παρέμβαση του υπουργού Αμυνας στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής με τo plan B για το «Μακεδονικό» και τις βάσεις στην Ελλάδα.

Αν και μετά την έκρηξη των εφημερίδων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανέμενε κανείς μπαράζ επιθέσεων κατά του κ. Καμμένου, κι ενδεχομένως κάποιοι να του ζητήσουν και να παραιτηθεί, το κλίμα δείχνει μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, να ξεχαστεί το θέμα μέχρι νεωτέρας.

Αλλωστε, δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να υπάρξουν εξελίξεις από τα Σκόπια καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζ. Ζάεφ μπορεί να βρήκε τους 80 βουλευτές για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και οι ΑΝΕΛ να αποφασίσουν αν θα… πάνε μέχρι τέλους ή θα φύγουν από την κυβέρνηση. Και ο κ. Τσίπρας να ψάξει κι αυτός με τη σειρά του να βρει τους 151 βουλευτές που χρειάζεται για την κύρωση της συμφωνίας.

Χαρακτηριστική της χαλαρότητας που υπάρχει, παρ’ ότι βράζει η συγκυβέρνηση είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ρωτήθηκαν σήμερα σε εκδήλωση για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Οι δυο υπουργοί κράτησαν αποστάσεις. «Ο υπουργός Εξωτερικών, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, αρνούμενος να σχολιάσει.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, συμπλήρωσε: «Αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα». Αν και είναι σαφή τα μηνύματα στον Καμμένο, εντούτοις δεν δείχνουν διάθεση ρήξης.

«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει. Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο – καθ’ όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας – Πάνος Καμμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης χθες μιλώντας στο Kontra Channel και συνέχισε:

«Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας».

«Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Αρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος» συμπλήρωσε.

«Δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος τα όσα είπε. Αναμένω και στις δύο βάσεις των θεμάτων που έθεσε να δώσει ερμηνείες. Με βάση αυτό που έχω κατανοήσει, είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

«Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Κυρίτσης

«Πρόβλημα» και «ενοχλητικό» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης τις δηλώσεις Καμμένου.

«Είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να το θέσει ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος στον αρχηγό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου. Η εξωτερική πολιτική είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργιες αυτές» είπε ο κ. Κυρίτσης.

Μιλώντας ειδικά για την πρόταση δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «δεν είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης, ούτε συμφωνει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, άρα δεν υπάρχει περίπτωση από την παρούσα κυβέρνηση να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με μια λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα να γίνει ορμητήριο των ΗΠΑ για τις επιδιώξεις τους στην περιοχή» πρόσθεσε.

«Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση» είπε σε άλλο σημεί της συνέντευξή τους στο RealFM αν και πρόσθεσε ότι «δεν είναι περίεργο, δείτε Γερμανία με Μέρκελ και Ζέεχοφερ και Αγγλία με την Μέι και τον Τζόσον, απλά είναι ενοχλητικό».

Κατά τον κ. Κυρίτση «δεν αλλάζει ουσιωδώς η πολιτική που ασκείται. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να φτάσει στη συνταγματική προθεσμία για να υλοποιήσει κομμάτια του προγράμματός της, ο δεύτερος στόχος είναι να φτάσουν στη δικαιοσύνη μια σειρά από σκάνδαλα. Υποθέτω ότι ο κ. Καμμένος δεν αφίσταται του στόχου αυτού».

Ο Τύπος

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Πάνο Καμμένο, τόσο για το plan B που πρότεινε για Σκόπια και Βαλκάνια όσο και για τις βάσεις των ΗΠΑ σε όλη την επικράτεια.

«Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, με την προσθήκη: «Η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί τις προτάσεις του».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επί λέξει ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ο Πάνος Καμμένος με όσα είπε στις ΗΠΑ» και στο κύριο άρθρο λέει ότι με τη στάση του ο Πάνος Καμμένος βλάπτει τη χώρα και εκθέτει την κυβέρνηση, καθιστώντας την ευάλωτη σε κάθε είδους επιθέσεις από την αντιπολίτευση, που δικαίως εντοπίζει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά».

Στο κύριο άρθρο της, μάλιστα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα προτρέπει την κυβέρνηση να απαλλαγεί από τον κ. Καμμένο:

«Υπάρχει «Σχέδιο B» για την κυβέρνηση; Φυσικά υπάρχει. Να απαλλαγεί πρώτα πρώτα από τον υπουργό που τορπιλίζει τόσο χοντροκομμένα τη συνοχή της. Και αν ο ίδιος δεν έχει την ευθύτητα να παραιτηθεί, ας φροντίσει ο πρωθυπουργός να του υπενθυμίσει ποιος καθορίζει την κεντρική πολιτική γραμμή της χώρας», γράφει.

«Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο», είναι ο τίτλος του επίσης φιλοκυβερνητικού «Έθνους», που κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης».

«Το Μαξίμου γειώνει τα σχέδια του κυβερνητικού εταίρου για το Σκοπιανό και τη σύμπραξη με την ΠΓΔΜ σε αμυντικό τόξο χωρίς αλλαγή ονομασίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε στην Ουάσιγκτον και τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Στην κυβέρνηση υπήρξε αιφνιδιασμός. Οι κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ επί της ουσίας αμφισβητούν την ακολουθούμενη πολιτική», τονίζεται στην εφημερίδα.

Αλλά και η «Αυγή» στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει το σχόλιο του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια επιδιώκει ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες».

Ενδιαφέρον έχει πάντως μια ανάρτηση του site, Olympia, που φέρεται να απηχεί τις απόψεις του υπουργού Αμυνας. Μοιάζει με απάντηση στον φιλοκυβερνητικό τύπο καθώς έχει τίτλο: «Αφού ο Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα, πείτε στον Τσίπρα να εγκαταλείψει την τριμερή με τον Σίσι».

Τι λέει το Olympia.gr

Με ένα θλιβερό πρωτοσέλιδο επέλεξε να χτυπήσει τον Πάνο Καμμένο η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα ίδια φυσικά γραφόντουσαν όταν ο Καμμένος «τόλμησε» να γίνει ο πρώτος δυτικός αξιωματούχος που επισκέφθηκε τον «δικτάτορα» Σίσι.

Τότε κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι, έπαιρναν το μέρος των… ισλαμοφασιστων του Μόρσι (!) και καταδίκαζαν τα ανοίγματα Καμμένου, χαρακτηρίζοντας τα «επικίνδυνα».

Εντέλει η κίνηση Καμμένου αποδείχθηκε η σημαντικότερη κίνηση της Ελλάδας μεταπολεμικά. Και φυσικά αγκαλιάστηκε από την κυβέρνηση.

Το να γράφονται λοιπόν τέτοια πρωτοσέλιδα την ώρα που ο Αλέξης είναι αγκαλιά με τον Σίσι, είναι το λιγότερο φαιδρό. Για να μην πούμε τίποτα χειρότερο. Όπως και ρεπορτάζ τύπου «Μιλήσαμε με κάποιον από την πρεσβεία στην… Αθήνα (!) και μας είπε…» όταν τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Μάτις αμέσως μετά τις δηλώσεις Καμμένου και ήταν εξαιρετικά θερμός, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.