Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για το νέο σήμα της ΝΔ που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του κεντροδεξιού κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του:

«Υποδεχόμαστε το νέο σύμβολο της παράταξής μας που θα μας συντροφεύει στις νέες μάχες. Σηματοδοτεί το ρόλο του κόμματος μας. Ενός κόμματος που είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες, που θέλει να ενώσει τους Έλληνες σε μία συμφωνία αλήθειας. Ενα κόμμα που θα γράψει τις πρώτες σελίδες της νέας εποχής. Με το ‘Ν’ της διαρκούς νεότητας και το ‘Δ’ της παντοτινής δημοκρατικής μας αναφοράς.

Ένα σήμα που έχει τον παραδοσιακό μας πυρσό σε μία πιο αφαιρετική εκδοχή αλλά τυλίγεται από το γαλάζιο της πατρίδας αλλά και από το λευκό. Το χρώμα που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα άλλα.

Το καινούριο σήμα μας είναι τόσο διακριτό ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο αλλά και τόσο αφαιρετικό ώστε να μπορούν να προβάλουν πάνω του κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα τις δικές τους ελπίδες. Γιατί αυτό τελικά συμβόλιζε πάντα η ΝΔ, την ελπίδα του απλού ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή».

Το νέο έμβλημα της ΝΔ σε λευκούς και μπλε τόνους είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις που επικρατούν στο design, ενώ κυριαρχεί το σχήμα του ρόμβου, με τον πυρσό να εμφανίζεται και πάλι στο σήμα του κόμματος μεταξύ ανάμεσα στο Ν και το Δ. Στόχος, είναι να καλύψει εκτός από τις παραδοσιακές ανάγκες ενός κόμματος και τις σύγχρονες απαιτήσεις που υπάρχουν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο έμβλημα της ΝΔ, σχεδίασε ο Φανούρης Μωραΐτης, υπό την εποπτεία του Θοδωρή Λιβάνιου, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της ομάδας των γραφιστικών της ΝΔ, σε θέματα επικοινωνίας.

Η εξέλιξη και ο πυρσός που «καίει» μέχρι σήμερα

Το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν το πρώτο σύμβολο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από την ίδρυση του κόμματος, το 1974, μέχρι και το 1985.

Το 1985, ο Γιώργος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως επίσημο έμβλημα τον πυρσό που, φυσικά, είχε συνδεθεί και νωρίτερα με την ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης.

«Αναμμένος πυρσός, του οποίου η φλόγα είναι στραμμένη προς το γράμμα Ν και τον οποίον κρατεί ένα χέρι. Η όλη σύνθεσις δύναται να περικλείεται εντός κύκλου» ήταν η περιγραφή του εμβλήματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αντικατέστησε τον πυρσό με ένα ουράνιο τόξο, στις τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 – 1990, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 2000, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δοκίμασε στο προσυνέδριο της ΝΔ να λανσάρει ως έμβλημα τα τρία περιστέρια. Ωστόσο, οι σύνεδροι του κόμματος δεν πείστηκαν για αυτή την αλλαγή και την αντιμετώπισαν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό αλλά και ατάκες του τύπου «τρία πουλάκια κάθονταν» τη νέα πολιτική επιλογή.

Ο πυρσός παρέμεινε το επίσημο σύμβολο της ΝΔ, αν και συχνά δεν χρησιμοποιείτο σε αφίσες και διαφημίσεις, όταν αυτές είχαν στόχο την προσέλκυση ενός ευρύτερου κοινού.

Το 2011, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει το σήμα και να βάλει τον τίτλο «Νέα Δημοκρατία» με μπλε – γαλάζια γράμματα και δύο γραμμές σε χρώμα πράσινο και πορτοκαλί.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, έκανε μικρές αλλαγές στο σήμερα που υπήρχε νωρίτερα.