Μόνο οργή και ντροπή προκαλεί η είδηση για τα όσα συμβαίνουν στην Πυροσβεστική με αφορμή και το Μάτι. Λίγες ημέρες την αποκάλυψη ότι επιβλήθηκε πρόστιμο σε πυροσβέστη επειδή σχολίασε με συγκλονιστικό κείμενο στο facebook όσα έζησε την ημέρα της εθνικής τραγωδίας, τώρα έρχεται στο φως ένα ακόμη περιστατικό.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ζητηθεί τουλάχιστον 10 Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος για τα σχόλια πυροσβεστών στο facebook, κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου που μετέβη στο Μάτι με θωρακισμένη Μερσεντές, αλλά και για τον διάλογο του με κατοίκους που είχε προκαλέσει την οργή στο Πανελλήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι, ζήτησε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος να ερευνήσει όσα έγραψαν Πυροσβέστες, καθώς είχαν γίνει αναφορές τόσο για σχόλια κατά του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Κάμμενου όσο και κατά της κυβέρνηση και των χειρισμών που έγιναν στις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του Σώματος, πρώτη φορά γίνονται ΕΔΕ για αναρτήσεις πυροσβεστών οι οποίοι καταφέρθηκαν κατά της κυβέρνησης , ενώ έλεγαν στον Ελεύθερο Τύπο πως αντί το Αρχηγείο να προσπαθεί να επιλύσει τα χρόνια και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, ασχολείται με σχόλια στα social media.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που πήγε στην περιοχή που επλήγη από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

«Αφήσατε να καεί κόσμος τζάμπα. Μας αφήσατε στο έλεος του Θεού», του είπε κάτοικος και ρώτησε: «Γιατί έκλεισε η Μαραθώνος, γιατί δεν έγινε εκκένωση, οι κατασκηνώσεις πώς εκκενώθηκαν;», του είπε απευθυνόμενη μια από τους κατοίκους.

Μια κοπέλα, κλαίγοντας φώναξε στον Πάνο Καμμένο: «δεν μας έμεινε τίποτα», «καήκαμε». «Μας είπαν «βουτήξτε να σωθείτε». Πώς να βουτήξουν οι ηλικιωμένοι;» Αμήχανος ο κ.Καμμένος ψέλισε «θα ανοίξουμε τους δρόμους προς τη θάλασσα. Αυτά έγιναν, τώρα θα υπάρξει πρόσβαση στην παραλία».

Μάλιστα τότε είχε προκαλέσει οργή η στάση του να επιτεθεί στους κατοίκους ρίχνοντάς τους ουσιαστικά την ευθύνη γιατί κάηκαν επειδή είχαν… αυθαίρετα.

«Στην θάλασσα έσβησε η φωτιά! Πεταγόντουσαν τα τζάμια στα παιδιά και τους είπα να μην κοιτάνε πίσω! Τέσσερις ώρες κολυμπάγαμε και τους έλεγα μην γυρίσετε πίσω γιατί πέφτουν σπίθες στα μάτια», είπε ο πατέρας του κοριτσιού με την πεθερά του να νοσηλεύεται στην εντατική στο Σισμανόγλειο.

Και η νεαρή κοπέλα συνέχισε τη συγκλονιστική περιγραφή της: «Όποιος καθόταν στην στεριά, κάηκε! Όποιος έφυγε βαθιά σώθηκε! Στα άπατα! Ήρθε το Λιμενικό και δεν μπορούσε να πλησιάσει. Μας έλεγαν βουτήξτε να σωθείτε! Πως να βουτήξουμε να σωθούμε. Πως να βουτήξουν οι ηλικιωμένοι; Ούτε στα ρηχά δεν μπορούν να βουτήξουν».Ο κ. Καμμένος απάντησε: «Εμείς είμαστε εδώ και ως ένοπλες δυνάμεις προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται. Ο ανθρώπινος πόνος δεν αντικαθίσταται. Δεν μπορώ να φέρω τα παιδιά πίσω. Βλέπω την κόρη μου και βλέπω το παιδάκι το 9χρονο που ήταν μέσα και το ψάχνουμε και αισθάνομαι το ίδιο».

Η ανάρτηση του πυροσβέστη

Η συγκινητική ανάρτηση του πυροσβέστη για την οποία πήρε πρόστιμο 100 ευρώ, ήταν η εξής:

«Μάτι Αττικής 23-25 Ιουλίου 2018. Αυτήν την ώρα είμαι στο υπηρεσιακό λεωφορείο και επιστρέφω στην οικογένεια και το σπίτι μου. Θα δω ξανά την κόρη και τη γυναίκα μου. Θα τους αγκαλιάσω όπως ποτέ ξανά…Θα κάνω ένα μπάνιο και θα προσποιηθώ πως επιστρέφω σιγά σιγά στη ρουτίνα μου… Δεν είναι τίποτα ίδιο όμως… Δεν το εξηγείς ούτε με λόγια ούτε με φωτογραφίες… Αλλωστε πώς να εξηγήσεις κάτι που ούτε εσύ το έχεις χωνέψει;;; Πόση λύπη κ τραγωδία να χωρέσει σε λίγα στρέμματα…; Πόσες ψυχούλες χαμένες… Αδικα και γρήγορα… Πόσες περιουσίες στάχτη… -Είστε όλοι καλά; ρωτούσα ανθρώπους που έβρισκα στο δρόμο να μαζεύουν ό,τι τους έχει απομείνει… -Πώς να είμαστε καλά αγόρι μου; η πιο συνηθισμένη απάντηση… Πώς να είναι οι άνθρωποι καλά ρε μ… όταν έχασαν συγγενείς, φίλους, γείτονες, περιουσία κ ελπίδα;;; -Τουλάχιστον είστε ζωντανοί… προσπαθούσα να τους ηρεμήσω… Μάταια πολλές φορές… Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω όλο αυτό, δεν μπορώ να το περιγράψω και δεν ξέρω εάν χρειάζεται… Να μην ξεχάσω… Δεν γίνεται να μετρήσεις πόσοι άνθρωποι ήρθαν για βοήθεια. Πόσοι μας ρώτησαν αν θέλουμε νερό και φαγητό… Αν χρειαζόμαστε το οτιδήποτε… Και ακόμα πηγαίνουν. Και θα συνεχίσουν. Υπέροχοι, απλοί άνθρωποι, χωρίς όνομα, χωρίς αντάλλαγμα δίνουν ελπίδα και βοήθεια, απλόχερα. Μια ομορφιά μέσα στη φρίκη και τη μαυρίλα… Σεβασμός κ συγκίνηση… Κανένας πυροσβέστης δεν θεωρεί τον εαυτό του ήρωα. Δεν θέλει να γίνει ήρωας… Θέλει να βοηθήσει, να σώσει, δηλαδή να κάνει τη δουλειά του σωστά και με το παραπάνω, και να επιστρέψει σπίτι του…».