Και ξαφνικά νέο success story. Αυτή τη φορά για τις συντάξεις, το μείζον θέμα για την κυβέρνηση από το οποίο θα κριθεί και ο χρόνος των εκλογών αλλά κι ενδεχομένως η τύχη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η περικοπή των συντάξεων, που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση, αποτελεί τη «μητέρα όλων των μαχών» για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το επιτελείο. Αν πετύχουν να πείσουν τους δανειστές να μη γίνουν οι μειώσεις τότε θα… φορέσουν γραβάτα. Αν πετύχουν να πάρει αναβολή το μέτρο ή να γίνουν οι μειώσεις σε δόσεις τότε θα έχουν πετύχει μικρή νίκη, αλλά θα έχουν φορτώσει στην επόμενη κυβέρνηση το βάρος των αποφάσεων.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται ένα πολύ μεγάλο παζάρι, με έντονο πολιτικό παρασκήνιο το οποίο είναι και ουσιαστικό και επικοινωνιακό. Η διακηρυγμένη απόφαση του πρωθυπουργού να μη γίνει περικοπή, εκφράστηκε με διπλωματικό τρόπο στη ΔΕΘ. Εκεί φάνηκε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο, οι αποφάσεις θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κι ενώ κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν παντού ή έλεγαν επισήμως, ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, ήρθε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δώσει «χαστούκι» στον… φίλο του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις που έχει λάβει η Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθούν, επομένως και η περικοπή στις συντάξεις.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου και δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο της ΕΕ καθώς χαλούσε το μύθο της ισχυρής διαπραγμάτευσης με όπλο την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την καλή πορεία της οικονομίας.

Στην κυβέρνηση… κάτι έπρεπε να κάνουν για να αλλάξουν το κλίμα. Ετσι, ξαφνικά το πρωί της Παρασκευής ανυπόγραφο τηλεγράφημα του κρατικού Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων έλεγε ακριβώς αυτά που θα ήθελε το Μαξίμου να ειπωθούν.

Συγκεκριμένα, το τηλεγράφημα, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους τόνιζε ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το  ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο (χθες), και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.  Για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης, λέει το ρεπορτάζ.

Οι λόγοι

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

*Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ

*Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

*Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ακύρωση του μέτρου, ιδίως εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

Αυτά έλεγε το κρατικό πρακτορείο αλλάζοντας το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της περικοπής στις συντάξεις δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση αλλά το επέβαλε η κυβέρνηση πιεζόμενη από τους δανειστές, έπειτα από την μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο των αξιολογήσεων το 2017.

Διαψεύσεις

Ωστόσο, από την αντιπολίτευση διέψευδαν όλα τα παραπάνω τονίζοντας ότι στις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους των θεσμών που έγιναν την περασμένη Τρίτη υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών.

Πιο διαλλακτικοί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν αρνητικοί υποστηρίζοντας ότι η περικοπή των συντάξεων αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με κύκλους της αντιπολίτευσης, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η διάσταση απόψεων μεταξύ της τρόικας δεν μπορεί να σημαίνει οριστικές αποφάσεις για τη μείωση στις συντάξεις κι ότι εν πάση περιπτώσει τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup κι όχι από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας μιλώντας στον Σκάι διέψευσε κι αυτός όσα επικαλείται το ΑΠΕ λέγοντας ότι αυτοί έθεσαν το θέμα στους θεσμούς.

Αλλωστε, όπως έλεγαν από την αντιπολίτευση «αν ήθελε η κυβέρνηση, αφού όλα πάνε καλά στην οικονομία, θα δεχόταν την πρόταση που κατέθεσε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι για ακύρωση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις».