Παρά τους επίσημους βερμπαλισμούς της Αθήνας, είναι πλέον εμφανές πως οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τη ρωσική πλευρά επιχειρείται να πέσουν. Οι απελάσεις και οι διαρροές περί «εμπλοκής» ρώσων διπλωματών στις διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας των Πρεσπών είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ –και έθεσαν σε κίνδυνο την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί την αποκλιμάκωση της έντασης με τον παραδοσιακό της σύμμαχο στην Ανατολή. Αυτό, πέραν των κινήσεων που δεν φαίνονται, γίνεται εμφανές και στη δημόσια παρουσία του Νίκου Κοτζιά. Παρά τις τουλάχιστον ανορθόδοξες δηλώσεις για «κότες» και διπλωματικά «κοτέτσια», ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ πλέκει το εγκώμιο του ρώσου ομολόγου του, αναφέρει ότι «δεν ανησυχεί» για τις ελληνορωσικές σχέσεις και ξεκαθαρίζει ότι δεν συνδέει τη δράση των απελαθέντων διπλωματών με την επίσημη Ρωσία.

«Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική» ανέφερε ο Κοτζιάς –η συνέχεια, ωστόσο, ήταν σαφώς πιο ήπια με αυτή του τη δήλωση, αλλά και σε σχέση με όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ερωτώμενος για την επίσκεψη Λαβρόφ, ο Κοτζιάς ανέφερε πως ο ρώσος υπουργός «τού ζήτησε να τον προσκαλέσει» στην Αθήνα, με σκοπό να προετοιμάσει το ταξίδι Τσίπρα. «Θεωρώ (σ.σ.: τον Λαβρόφ) έναν από τους καλύτερους διπλωμάτες που έχει το διεθνές στερέωμα και έχουμε μια φιλική σχέση» σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τον ταυτίζει με εκείνους που απελάθηκαν: «Αν νιώθει πως πρέπει να ταυτιστεί (…) είναι δικαίωμά του». Ανησυχεί για τις επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες; Αντί να μιλήσει γι’ αυτό, ο Κοτζιάς καταφέρθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «από τη μία χρησιμοποιούν ρητορική μίσους για το εσωτερικό της χώρας (…) και από την άλλη, όταν μεγάλες χώρες παραβιάζουν τους κανόνες μας, λένε ότι πρέπει να ανεχόμαστε και να υποκλινόμαστε». Κι όλα αυτά, παρότι επαίνεσε την προσεκτική στάση που κράτησε η ΝΔ στο θέμα των ελληνορωσικών σχέσεων.

Οι Σκοπιανοί. Οι χαμηλοί τόνοι δεν έμειναν στα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη Ρωσία, αλλά συνεχίστηκαν και όταν η συζήτηση έφτασε στο περιεχόμενο της συμφωνίας. Για πρώτη φορά ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον ανεπίσημο τρόπο με τον οποίο θα αυτοπροσδιορίζονται οι βόρειοι γείτονες –«οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν» εξήγησε. «Και εμείς μπορούμε να τους λέμε όπως θέλουμε. Μπορούμε να τους λέμε με τη σλαβική τους ονομασία, μπορούμε να μιλάμε για σλαβομακεδονική γλώσσα, σλαβομακεδονικό έθνος» έσπευσε να διευκρινίσει, παρότι «ως θεσμική ταυτότητα» θα ισχύει η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Ως προς τα ταξιδιωτικά έγγραφα, χρησιμοποίησε το πάγιο επιχείρημά του, τονίζοντας πως μέχρι τώρα οι Σκοπιανοί περνούσαν τα σύνορα ως «Μακεδόνες», ενώ πλέον στα διαβατήριά τους θα αναγράφονται ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» –«εξασφαλίσαμε την κατάργηση του αλυτρωτισμού» επισήμανε. Αναφέρθηκε, πάντως, και σε ένα ακόμα από τα ονομαζόμενα «γκρίζα σημεία» της συμφωνίας, αυτό σχετικά με τις εμπορικές ονομασίες. Οι επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη, ισχυρίστηκε, «χαιρέτισαν τη συμφωνία», ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν 3.500 επιχειρήσεις από τις δύο χώρες που φέρουν στα προϊόντα τους τον όρο «μακεδονικό» και οι οποίες θα λύσουν τα θέματα που θα ανακύψουν μέσω της επιτροπής που θα συσταθεί.

Η επικύρωση της συμφωνίας. Κάνοντας έναν απολογισμό της συμφωνίας, σε ύφος παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποίησε στην πρόσφατη ημερίδα του υπουργείου, έφερε ως παράδειγμα τους χάρτες που εμφανίζονται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία μετά τις υπογραφές στις Πρέσπες πλέον αναφέρονται στην ΠΓΔΜ όχι ως «Μακεδονία», όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά ως «Βόρεια Μακεδονία». Εκτίμησε πάντως ότι θα υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή και πως όποια αντίθετη έκβαση «δεν υπάρχει περίπτωση» να σταθεί αφορμή για προσφυγή στις κάλπες. «Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εγώ πιστεύω ότι όταν έρθει η συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή, θα έχουμε και μια πλειοψηφία στον λαό» ανέφερε σχετικά, ερωτώμενος για τη στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου. «Δεν βλέπω πιθανή αλλαγή κυβέρνησης και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώνει έτσι εύκολα διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες μάλιστα θα έχουν επιβεβαιωθεί από 28 άλλα κράτη» συμπλήρωσε.

Οι δυσκολίες, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο την ελληνική πλευρά, αλλά και τη σκοπιανή. Σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ έχει νέα συνάντηση με την αντιπολίτευση, προκειμένου να βρουν λύση για το δημοψήφισμα του φθινοπώρου. Αν θέλει να προλάβει τις προθεσμίες που έχει θέσει, ο Ζάεφ πρέπει σύντομα να συμφωνήσει με τους πολιτικούς του αντιπάλους για τη σύνθεση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής που θα αναλάβει τη διεξαγωγή του, αλλά και για το ίδιο το ερώτημα –το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνει και την ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση.