Μήπως στο αγαπημένο σας εστιατόριο «πρωταγωνιστεί» το κόκκινο χρώμα; Στην τραπεζαρία του σπιτιού σας το φως είναι δυνατό ή χαμηλό; Οι αυστηρές δίαιτες έχουν γίνει καθημερινότητα για εσάς; Μικρές λεπτομέρειες και συνήθειες στην καθημερινότητα κάνουν τη διαφορά στη ζυγαριά, όπως προκύπτει από σειρά μελετών. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα στο περιβάλλον φαίνεται ότι εκπέμπει το σήμα του «στοπ» στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας την υπερκατανάλωση φαγητού. Αντιθέτως, το μπλε χρώμα φαίνεται να απελευθερώνει τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν έξτρα θερμίδες.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι και η επίδραση του φωτισμού: Ειδικότερα και σύμφωνα με μελέτες, ο χαμηλός φωτισμός δρα χαλαρωτικά στους ανθρώπους και συνεπακόλουθα τρώνε με ηρεμία. Ομως, το έντονο φως –όπως συνήθως συμβαίνει στα ταχυφαγεία –ενθαρρύνει τη γρήγορη σίτιση, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να χάνουν συχνά τον έλεγχο.

ΟΙ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Επιπλέον, οι υπερβολικές στερήσεις μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, γι’ αυτό και οι επιστήμονες καταλήγουν ότι είναι καλύτερο να προσφέρουμε πού και πού στον εαυτό μας μικρές απολαύσεις. Για παράδειγμα, αν είστε λάτρης του παγωτού, επισκεφτείτε το αγαπημένο σας ζαχαροπλαστείο μία φορά την εβδομάδα. Η γευστική αυτή απόδραση είναι πιθανόν να σας συγκρατήσει από καθημερινές ατασθαλίες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, μπορεί κανείς να «μετρήσει» τις επιπτώσεις των καθημερινών του συνηθειών στη ζυγαριά ακολουθώντας τρία βήματα. Το πρώτο βήμα είναι να κρατήσει κανείς ένα διατροφικό ημερολόγιο για μερικές ημέρες. Στις σελίδες του θα καταγράφει κάθε μπουκιά, αποκαλύπτοντας έτσι τις καλές και τις κακές συνήθειες. Με τον τρόπο αυτόν θα κατανοήσει υπό ποιες συνθήκες καταναλώνει περισσότερο φαγητό. Ετσι, θα προετοιμαστεί για το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από το να προσπαθήσει να αντικαταστήσει τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά ή ζάχαρη με άλλες, πιο υγιεινές επιλογές.

Το τρίτο και πιο καθοριστικό βήμα είναι να επιμείνει στο νέο διατροφικό πρόγραμμα έως ότου αυτό να γίνει τρόπος ζωής. Η επιβράβευση, δε, είναι σημαντικό… συστατικό για μια επιτυχημένη προσπάθεια.