ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η απαισιοδοξία

Είμαι 75 ετών, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας. Εδώ και πολλά χρόνια όμως είμαι απαισιόδοξος, σκέπτομαι ότι ίσως αύριο δεν θα ζω, θυμάμαι με λύπη αυτούς που έφυγαν. Οι γιατροί μού έδωσαν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που με βοήθησαν κάπως, αλλά εξακολουθώ να έχω αυτό το συνεχές άγχος. Mπορώ να κάνω κάτι; (Γ.Μ.)

Η ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Γαρυφαλλιά Χαλκούση απαντά πως είναι προφανές ότι έχετε μια καταθλιπτική διάθεση. Θα πρέπει να βρείτε έναν ψυχίατρο που να εμπιστεύεστε, για να συζητήσετε μαζί του διεξοδικά το πρόβλημά σας. Είναι πιθανό τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που πήρατε να μην ήταν στην ενδεδειγμένη δόση για την περίπτωσή σας ή να μην τα πήρατε συστηματικά για το διάστημα που χρειαζόταν (χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από τη λήψη τους). Μπορεί επίσης, εκτός από τα φάρμακα, να σας βοηθήσει και η ψυχοθεραπεία.

ΔΕΡΜΑ

Η παραισθητική νωταλγία

Είμαι γυναίκα 43 ετών. Εχω επίµονη φαγούρα στη μέση της πλάτης. Στο σημείο αυτό φαίνεται σαν να έχει σκουρύνει το δέρµα. Βάζω υδατικές κρέµες, χωρίς αποτέλεσμα. Πού μπορεί να οφείλεται; (Ε.Χ.)

Eίναι πιθανό, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, ο επίµονος αυτός κνησµός να οφείλεται σε µια διαταραχή που προσβάλλει σχεδόν το 10% των ενηλίκων κάποια στιγµή στη ζωή τους και λέγεται παραισθητική νωταλγία. Πρόκειται για µια νευροπάθεια µε έντονες δερµατικές εκδηλώσεις. Εκτός από τονανυπόφορο κνησµό, μπορεί να προκαλέσει πόνο, ευαισθησία στο άγγιγµα ή και ήπιο αίσθηµα καψίματος. Τα συµπτώµατα µπορεί να είναι συνεχή ή να έχουν εξάρσεις και υφέσεις. Μια προσεκτική εξέταση του δέρµατος συνήθως αποκαλύπτει µια περιοχή διαµέτρου µπάλας του τένις, στην οποία το χρώµα του δέρµατος είναι λίγο πιο σκούρο από το υπόλοιπο. Σε µεγάλο ποσοστό ασθενών,η παραισθητική νωταλγία συνυπάρχει µε κνησµό στο ένα ή και στα δύο µπράτσα. Σήμερα οι επιστήμονες συµφωνούν ότι η κατάσταση αυτή προκαλείται από τη συµπίεση ενός νεύρου που εξέρχεται από τη σπονδυλική στήλη (νωτιαίο νεύρο) και νευρώνει το δέρµα στα σηµεία όπου αναπτύσσονται τα συµπτώµατα. Ο ασθενής µπορεί να έχει από μια εκφυλιστική αλλοίωση σε κάποιον σπόνδυλο λόγω ηλικίας έως µια κήλη ή µετατόπιση σπονδύλου από παλαιό τραυµατισµό. Πρώτα θα πρέπει να εξακριβώσετε εάν υπάρχει υποκείµενη αιτία στη σπονδυλική στήλη και να κάνετε, αν χρειάζεται, θεραπεία για αυτήν (φάρµακα, φυσικοθεραπείες ή επέμβαση). Για την καταπράυνση των συµπτωµάτων όμως, απαιτούνται και δερµατολογικές παρεµβάσεις. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία για όλους τους ασθενείς, τα τοπικά αντικνησµικά προϊόντα που περιέχουν καµφορά και µενθόλη µπορεί να βοηθήσουν, όπως και η τοπική εφαρµογή καψαϊκίνης. Κάποια αποτελεσµατικότητα έχουν δείξει και ορισµένα φάρµακα για τον νευροπαθητικό πόνο, ενώ έχουν αναφερθεί ικανοποιητικά αποτελέσµατα από τις εγχύσεις αλλαντοτοξίνης Α (µπότοξ) τοπικά. Μπορεί επίσης να έχουν κάποια αποτελεσµατικότητα µέθοδοι όπως η διαδερµική ηλεκτρική διέγερση των νεύρων (TENS), η ηλεκτρική διέγερση των µυών και ο βελονισµός. Να αποφεύγετε το ξύσιµο, να εφαρµόζετε ψυχρά επιθέµατα, να φοράτε ρούχα από µαλακά υφάσµατα (λ.χ. καλής ποιότητας βαµβάκι) και να βγάζετε τις ετικέτες από τα ρούχα.