Τις σφοδρές αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας κατά κύριο λόγο αναμένεται να προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας.

Κι αυτό γιατί ενώ είναι από όλους συμφωνημένο ότι πρέπει να «σπάσει» η τεράστια αυτή περιφέρεια, εντούτοις η κυβέρνηση επιλέγει πολιτικά «μαγειρέματα» με σκοπό να ευνοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλλαγή που έρχεται αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον εκλογικό χάρτη όλης της χώρας αφού η Β’ Αθήνας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια και με ιδιαίτερο βάρος στο τελικό αποτέλεσμα.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προβλέπει το σπάσιμο της περιφέρειας στα τρία και οι 44 βουλευτές που εκλέγονται θα μοιραστούν αναλογικά.

Οι αλχημείες που καταγγέλλει η ΝΔ αφορούν στη μεταφορά δήμων από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ανάλογα με την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και ο Δήμος Γαλατσίου στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει πρώτος, εντάσσονται στον τομέα των βορείων προαστίων όπου η ΝΔ είχε βγει πρώτη. Ετσι η νέα περιφέρεια έχει και περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα μπορεί να έχει μεγάλη εκλογική δύναμη, επομένως μπορεί να εκλέξει πολλούς βουλευτές.

Επίσης, χωρίζεται στα δύο και το υπόλοιπο Αττικής ως εκλογική περιφέρεια. Επιπρόσθετα, στον ίδιο τομέα με τους δήμους της «παραλιακής», οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν «βαφτεί» γαλάζια, εντάσσονται και οι Δήμοι Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού και Καισαριανής, που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών από την οποία εκλέγονταν συνολικά 44 βουλευτές χωρίζεται σε τρεις τομείς:

Στον Βόρειο τομέα (Β1) που θα περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες,

Στον Δυτικό τομέα (Β2) με 7 δήμους και 11 έδρες.

Στο Νότιο τομέα (Β3) με 13 δήμους και 18 έδρες.

Πιο αναλυτικά:

• Στον Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό όπως και Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι που «μεταφέρονται» εκλογικώς.• Στον Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.

• Στον Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Άγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή.

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα – Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και Δυτική Αττική που περιλαμβάνει 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή, μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.

Τι λέει η ΝΔ

Ναι» στην κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β΄ Αθηνών και Αττικής, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση ταυτόχρονης ρύθμισης, ώστε να επιτραπεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτή ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πάτρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε τοπικά ΜΜΕ, σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του απέναντι στις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως έχει προκαλέσει τον κ. Τσίπρα να βρουν το μίνιμουμ των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, ψηφίζοντας ταυτόχρονα αυτές τις δύο ρυθμίσεις.

Οπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός «κρύβεται», υπογραμμίζοντας πως εδώ και ένα μήνα έχει ζητήσει να διεξαχθεί για το θέμα αυτό προ ημερησίας συζήτηση και ο κ. Βούτσης, «προφανώς σε συνεννόηση με την κυβερνητική πλειοψηφία», δεν ορίζει συνεδρίαση «παραβιάζοντας βάναυσα τα δικαιώματα της μειοψηφίας». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως έχει ταχθεί υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, ήδη από την εποχή που εξελέγη βουλευτής, έθεσε ωστόσο για πολλοστή φορά τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του. Ηδη άλλωστε η Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τη σχετική συζήτηση η κυβέρνηση, είχε ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο ζουν και εργάζονται, χαρακτηρίζοντας το αίτημα «αυτονόητο», όπως «συμβαίνει με όλους σχεδόν τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών».