Το yacht «Christina O» ταξιδεύει, όπως είναι ήδη γνωστό, στις ελληνικές θάλασσες. Η εμφάνιση της εμβληματικής θαλαμηγού μήκους 99 μέτρων, η οποία «χτίστηκε» το 1943 για να «περάσει» ένδεκα χρόνια μετά στην ιδιοκτησία του Αριστοτέλη Ωνάση, δημιουργεί πάντα κύματα συγκίνησης. Ιδιαίτερα σε εμάς τους Ελληνες. Ισως επειδή έχουμε συνδέσει το μυθικό αυτό πλωτό βασίλειο με μια πάμπλουτη οικογένεια, η ιστορία της οποίας όμως μοιάζει με την τραγωδία των Ατρειδών. Το «Christina O» είναι σίγουρα ένα από τα ωραιότερα και πλέον luxury yachts τα οποία κυκλοφορούν στις διεθνείς θάλασσες. Στις καμπίνες, στα σαλόνια και στους χώρους γύρω από την πισίνα, με τα περίφημα ψηφιδωτά στον πυθμένα της, έχουν φιλοξενηθεί οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της πολιτικής, του πνεύματος, των επιχειρήσεων, του παγκόσμιου κινηματογράφου και του διεθνούς τζετ σετ. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι, ο Τζον Κένεντι με την Τζάκι (έμελλε λίγα χρόνια μετά τη δολοφονία του να παντρευτεί τον Αριστοτέλη Ωνάση), η Λιζ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Κάλλας με τον τότε σύζυγό της Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι «πέρασαν» από το υπερπολυτελές yacht. Απολάμβαναν όλοι μαζί την αγαπημένη ροζ σαμπάνια του Τσόρτσιλ και άκουγαν τον Ωνάση να τους διηγείται ανέκδοτα και «πικάντικες» ιστορίες.

Ανακαίνιση εκατομμυρίων δολαρίων…

Οι εργασίες ανακαίνισης της θαλαμηγού (τελείωσαν μόλις έναν χρόνο πριν) στοίχισαν εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα το «Christina O» διατίθεται από μεγάλη εταιρεία ενοικίασης luxury yachts (αποκτήθηκε από το διεθνές brand από τον δεύτερο ιδιοκτήτη της Τζον Παπανικολάου) για διακοπές πολλών αστέρων. Τους χειμερινούς μήνες το yacht βρίσκεται κυρίως στις Μπαχάμες, στην Αντίγκουα, στο St Barts και στα Virgin Islands. Τα καλοκαίρια το legendary super yacht κατηφορίζει στην Κορσική, στις Κάννες, στην Ιταλική Ριβιέρα, στις Βαλεαρίδες, στη Μύκονο (όπου πέρασε το weekend το νεαρό μοντέλο Σοφία Χαρμαντά) αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο. Λίγα 24ωρα πριν ήταν στη Χίο και αργότερα κατευθύνθηκε στα τουρκικά παράλια, «τυλιγμένα» τώρα στο κόκκινο χρώμα του νεοεκλεγέντος Ταγίπ Ερντογάν. Θυμάμαι, αρκετά χρόνια πριν ανέβηκα για πρώτη φορά στο σκάφος με ένα πολυμελές συνεργείο του ΑNT1 TV. Μου έκανε εντύπωση τότε πως η σκόνη του χρόνου είχε «σβήσει» μεγάλο μέρος από τη λάμψη του. Ηταν αγκυροβολημένο στο Τροκαντερό.

Επιστροφή στο κέντρο της Αθήνας και στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη για την έκθεση «Κώστας Βαρώτσος 2008-2018». Σημαντικές προσωπικότητες έδωσαν το «παρών»…

Στο Μουσείο Ακρόπολης η ημερίδα «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο»

Την έννοια της εθνικής μας ταυτότητας καθώς και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία μέσα από ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον αποτύπωσαν σπουδαίοι στοχαστές επιστήμονες αλλά και αθλητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο: Η εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα». Μια ημερίδα που διοργάνωσε το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με την Παναθηναϊκή Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για μια σημαντική πτυχή του εθνικού χρέους των Ελλήνων, τον προσδιορισμό δηλαδή των βασικών στοιχείων της αποστολής της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο. Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μίλησε για την Ελλάδα αλλά και την ουσία της εθνικής μας ταυτότητας. «Η Ελλάδα του Ομήρου και του Περικλή, η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, τον λόγο, το κάλλος και την αρμονία εισέρχεται με φιλοδοξίες στη σύγχρονη εποχή» επεσήμανε η πρόεδρος του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.