Με χειροκροτήματα υποδέχθηκε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονος, που ανάγνωσε ο αντιπρόεδρός του, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι μόνο σημαντική για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι ήδη ο πρόεδρος της ΕΕ, κ. Τουσκ, η Κομισιόν, καθώς και ο ΟΗΕ χαρακτήρισαν τη συμφωνία ιστορική και μεγάλη νίκη της διπλωματίας και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταθερά επιδίωξε, όλα αυτά τα χρόνια, «μια τέτοια συμφωνία, αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο χώρες». «Το πιστοποιούν τα ίδια τα δεκάδες ψηφίσματα που έχουμε εγκρίνει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και συναίνεση όλων των πολιτικών ομάδων» είπε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κεφαλογιάννης: Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα των Σκοπίων για να δημιουργήσουμε διχασμό στην Ελλάδα

«Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα των Σκοπίων για να δημιουργήσουμε πρόβλημα και διχασμό στη χώρα μου, την Ελλάδα» τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, εξέφρασε την επιθυμία του για επίλυση του προβλήματος που «εκκρεμεί εδώ και τριάντα χρόνια» υπογράμμισε όμως πως η συμφωνία είναι «ένα μνημόνιο συνεργασίας χωρίς καμία κυβερνητική απόφαση από καμία χώρα».

« Ουσιαστικά αναφέρεται σε «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα», κάτι το οποίο πρέπει να διευκρινιστεί και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Χαιρετίζει την συμφωνία η GUE και οι Πράσινοι

Τη συμφωνία που επετεύχθη στο ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ, καλωσόρισαν με ανακοίνωσή τους τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE) και των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και η πρόεδρος της ομάδας Γκάμπι Τσίμερ εκφράζει την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας που έδωσε τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή».

Η Γκ. Τσίμερ σημειώνει ότι με τη συμφωνία «αποδεικνύεται πως η αμοιβαία κατανόηση και η φιλική συνύπαρξη, συνεργασία και ο ρεαλισμός νικούν τον εθνικισμό, την εθνική και πολιτική εχθρότητα».

Τονίζει, επίσης, ότι η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας στα Βαλκάνια, να ενισχύσει τις συνέργειες σε όλα τα επίπεδα και να βελτιώσει τη σταθερότητα και την ευημερία για τον λαό της περιοχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την ικανοποίησή της και καλεί την ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. «Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, καθώς τους ενώνουν κοινά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα», επισημαίνουν οι Πράσινοι με ανάρτησή τους στο Twitter και εκφράζουν την ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας τους επόμενους μήνες θα υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή που θα συμβάλει στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.