OΣTA

Η εξέταση οστικής μάζας

Είμαι γυναίκα 54 ετών. Εκανα μια μέτρηση οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση, πριν από τρία χρόνια, και ήταν φυσιολογική. Θα ήθελα να μάθω κάθε πότε πρέπει να κάνω αυτή την εξέταση, γιατί οι γνώμες των γιατρών μου διίστανται. (Δ.Τ.)

Ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Λυρίτης απαντά ότι η εξέταση, σε περίπτωση φυσιολογικής οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια. Εξαίρεση αποτελούν –και πρέπει να κάνουν τη μέτρηση οστικής μάζας κάθε χρόνο –οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για επιδείνωση της κατάστασής τους, όπως είναι όσες πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, όσες παίρνουν θυρεοειδικά σκευάσματα (και έχουν χαμηλή TSH ορμόνη) και όσες παίρνουν κορτιζόνη ή αναστολείς αρωματάσης για καρκίνο μαστού.

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Νέα μεσοθεραπεία

Με ποιον τρόπο μπορώ –χωρίς χειρουργείο –να αντιμετωπίσω τη γήρανση του δέρματος στο πρόσωπο και να απαλύνω κάποιες ρυτίδες; (Ι.Α.)

Ο πλαστικός χειρουργός δρ Δημήτρης Γκρίτζαλης απαντά ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αντιγήρανση και τη λαμπερή όψη του δέρματος είναι η βαθιά και συνεχής ενυδάτωσή του. Παρέμβαση για αυτόν τον σκοπό είναι η εφαρμογή μιας νέας μεσοθεραπείας, με χρήση καθαρού τζελ υαλουρονικού οξέος (ένα μόριό του δεσμεύει χίλιες φορές το βάρος του σε νερό), το οποίο είναι συνδεδεμένο με ειδικά μόρια «Botox effects». Αυτά ηρεμούν το δέρμα και κάνουν πιο λεία την επιφάνειά του, χωρίς να του στερούν την κινητικότητά του.

Ετσι ενισχύεται και το αποτέλεσμα προγενέστερης εφαρμογής βοτουλινικής τοξίνης (μπότοξ). Είναι μια θεραπεία που γίνεται με μικρές ενέσεις διάχυτα σε όλο το πρόσωπο και τον λαιμό και εφαρμόζεται στο ιατρείο, με χρήση αναισθητικής κρέμας και πάγου. Το ιδεώδες είναι να γίνεται ανά μήνα τρεις φορές και μετά ανά τρίμηνο. Συνδυάζεται πολύ καλά και με άλλες μεσοθεραπείες (όπως η αυτόλογη PRP) ή θεραπείες με μηχανήματα ραδιοκυμάτων και λέιζερ (τα τελευταία θα πρέπει να εφαρμόζονται τουλάχιστον έναν μήνα μετά την ενέσιμη θεραπεία). Η διαδικασία διαρκεί 10-15 λεπτά και ο ασθενής γυρίζει άμεσα στις δραστηριότητές του. Τυχόν μικροί μώλωπες ή πομφοί (φουσκάλες) από τη θεραπεία φεύγουν γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμόζεται μετά την ηλικία των 33 ετών, οπότε αρχίζει να μειώνεται το υαλουρονικό στον οργανισμό μας.