Μια έντονα γυναικεία και έντονα φιλευρωπαϊκή κυβέρνηση παρουσίασε χθες το βράδυ στην Ισπανία ο Πέδρο Σάντσεθ, στέλνοντας καλοδεχούμενα καθησυχαστικά μηνύματα στις Βρυξέλλες –και όχι μόνο –σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία. Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας περιλαμβάνει, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες: 11-6. Και αυτές δεν περιορίζονται σε δευτεροκλασάτα υπουργεία, κάθε άλλο: Χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναλαμβάνει η συνταγματολόγος Κάρμεν Κάλβο, υπουργός Οικονομίας η μέχρι τώρα διευθύντρια Προϋπολογισμού της Κομισιόν, οικονομολόγος και δικηγόρος Νάντια Καλβίνιο, υπουργός Προϋπολογισμού η Μαρία Χεσούς Μοντέρο, πρώην σύμβουλος στην Ανδαλουσία, υπουργός Δικαιοσύνης η εισαγγελέας Ντολόρες Ντελγάδο και υπουργός Αμυνας η στενή συνεργάτρια του Σάντσεθ, Μαργαρίτα Ρόμπλες. Μεταξύ των ανδρών υπουργών ξεχωρίζει στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Καταλανός (αλλά σφοδρός πολέμιος της ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας) Ζοζέπ Μπορέλ και στο νεοσύστατο υπουργείο Επιστημών ο αεροναυπηγός και αστροναύτης Πέδρο Ντούκε –ο πρώτος Ισπανός που ταξίδεψε στο Διάστημα, το 1998, με το διαστημικό λεωφορείο «Discovery».

«Είναι όλοι τους υψηλά καταρτισμένοι… και αντικατοπτρίζουν το καλύτερο πρόσωπο της Ισπανίας» δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια κυβέρνηση «υπέρ της ισότητας των φύλων, διαγενεακή, ανοιχτή στον κόσμο αλλά αγκυροβολημένη στην ΕΕ» πρόσθεσε. «Είναι μια κυβέρνηση φιλευρωπαϊκή, γιατί η Ευρώπη είναι η νέα μας πατρίδα. Το πιστοποιεί όχι μόνο το προφίλ πολλών προσωπικοτήτων της, αλλά και το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνουμε για πρώτη φορά στο Εξωτερικών το όνομα της ΕΕ».

Ο Σάντσεθ ανέκαθεν περιέγραφε εαυτόν ως έναν πολιτικό με βαθιά πίστη στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Πηγές προσκείμενες στη νέα κυβέρνηση, ωστόσο, δήλωσαν στους «Financial Times» πως ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας δεν θέλει απλώς να ηγηθεί μιας «έντονα φιλευρωπαϊκής κυβέρνησης», θέλει να προχωρήσει πιο πέρα και να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη συζήτηση περί βαθύτερης ολοκλήρωσης που πυροδότησε στην Ευρώπη η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Παρότι η επίσημη γραμμή δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, πρέπει να αναμένουμε μια πιο φιλόδοξη και δυναμική προσέγγιση από εκείνη που ακολουθούσε ο Μαριάνο Ραχόι: «Η νέα κυβέρνηση θα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τη Γαλλία παρά με τη Γερμανία» όσον αφορά την «εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων» και την «ισχυροποίηση των φορολογικών και νομισματικών εργαλείων».

Οπως σημείωσε ο Τσαρλς Πάουελ, διευθυντής του Elcano Royal Institute, ενός think tank της Μαδρίτης που διατηρεί στενές σχέσεις με το ισπανικό κράτος, η κυβέρνηση Ραχόι «αρκούνταν στο να είναι συντηρητική όσον αφορά την ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική ατζέντα, ένα είδος Γερμανών του Νότου. Πιστεύω πως αυτή η κυβέρνηση θα είναι πιο τολμηρή και πιο φιλόδοξη». Το μεγάλο ερώτημα είναι: για πόσο; Ο Σάντσεθ διαθέτει μόλις 84 βουλευτές σε σύνολο 350 στην ισπανική Βουλή και καλείται να στηριχθεί σε μια ετερόκλητη συμμαχία (Podemos, βάσκοι και καταλανοί αυτονομιστές) που δεν έχει κανένα άλλο κοινό πέραν της εχθρότητάς της προς τον απελθόντα Ραχόι.