Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ‘φωτεινό παράδειγμα’ για την οικονομία της Βρετανίας μετά το Brexit και η Βρετανία δεν προτίθεται να «σκίσει το βιβλίο με τους κανόνες» προκειμένου το Λονδίνο να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, δήλωσε την Τρίτη ο Βρετανός υφυπουργός Οικονομικών, Τζον Γκλεν.

«Προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσω ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες παραμένουν μια εθνική προτεραιότητα, σε μια πολύ καλή κατάσταση», δήλωσε σε συνέδριο ο Τζον Γκλεν.

Η Βρετανία, το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, αποχωρεί από την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο, δημιουργώντας ερωτήματα για την ικανότητα των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιριών και των διαχειριστών κεφαλαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσουν να εξυπηρετούν πελάτες στην ΕΕ.

Κάποιοι βουλευτές υπέρ του Brexit υποστηρίζουν ότι η εάν η Βρετανία δεν εξασφαλίσει μια καλή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, θα πρέπει να επιδιώξει τη χαλάρωση των τραπεζικών κανόνων προκειμένου να επιτρέψει στο Σίτι του Λονδίνου να διατηρήσει την ηγετική του θέση.

«Δεν σχεδιάζουμε να σκίσουμε το βιβλίο με τους κανόνες μετά το Brexit», δήλωσε ο Γκλεν, που είναι υπεύθυνος για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η Βρετανία αναγκάστηκε να προχωρήσει στη διάσωση τραπεζών κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 – σήμερα ξεκίνησε να πουλά τις μετοχές της στην RBS – και ο Γκλεν δήλωσε ότι οι αυστηρότεροι κανόνες που υιοθετήθηκαν έκτοτε έχουν λάβει επαίνους από όλο τον κόσμο.

«Βιώνουμε μια θριαμβευτική επιστροφή ενός βαθμού πειθαρχίας και ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου που λειτου