Τα μεγαλύτερα «Ποσειδώνια» στην πενηντάχρονη ιστορία τους θα είναι τα φετινά, που θα φιλοξενηθούν στο Athens Metropolitan Expo, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου. Χαρακτηρίζονται δε ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για την παγκόσμια ναυτιλία, της οποίας ηγέτιδα δύναμη παραμένει η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η ίδια η διοργάνωση των «Ποσειδωνίων» σε Αθήνα και Πειραιά εκτιμάται ότι θα αποφέρει συνολικά έσοδα 62 εκατ. ευρώ στις τοπικές επιχειρήσεις των κλάδων φιλοξενίας, εστίασης, διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων και μεταφορών.

Καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συνολικά 1.920 εκθέτες από 92 χώρες είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην έκθεση που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής και αποτελεί το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή των «Ποσειδωνίων» Θεόδωρο Βώκο, ενδεικτική του μεγέθους της φετινής έκθεσης είναι η αύξηση κατά 16% της ζήτησης για εκθεσιακούς χώρους σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση! Το αυξημένο ενδιαφέρον οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας και το επιβλητικό μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου, ο οποίος ελέγχει τα περισσότερα πλοία και διαθέτει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μεταφοράς φορτίου παγκοσμίως (σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου σε DWT).

«Η Ελλάδα, κατέχοντας την πρώτη θέση στην εμπορική ναυτιλία παγκοσμίως, με 4.727 πλοία χωρητικότητας DW 365 εκατομμυρίων τόνων, προσελκύει ναυπηγεία, κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, επενδυτές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη», επισημαίνει εκ μέρους του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο πρόεδρός του Γεώργιος Πατέρας.

Σημειώνεται ότι πέραν των ιδιωτών, συνολικά 22 χώρες με εθνικά περίπτερα θα παρουσιάσουν στα «Ποσειδώνια» 2018 τα δικά τους ναυτιλιακά προϊόντα και υπηρεσίες σε ένα εξειδικευμένο κοινό ναυτιλιακών στελεχών και θεσμικών φορέων του κλάδου. Η Βραζιλία και η Πολωνία συμμετέχουν για πρώτη φορά στην έκθεση, πλάι σε ήδη καταξιωμένες, παραδοσιακές ναυπηγικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αλλά και σε ισχυρούς ευρωπαϊκούς εκθέτες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ολλανδία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί φέτος και στην «έξυπνη» τεχνολογία, η οποία όπως και σε άλλους κλάδους θα καθορίσει το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα συνεδρίων

Ξεχωριστή θέση στα φετινά «Ποσειδώνια» κατέχει το πρόγραμμα συνεδρίων το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 40 παρουσιάσεις, σεμινάρια, ομιλίες και διασκέψεις για όλα τα κρίσιμα θέματα της ναυτιλιακής αγοράς, που καθορίζουν για άλλη μια φορά την παγκόσμια ναυτιλιακή ατζέντα.

Την ίδια στιγμή, ο μεγάλος αριθμός ελληνικών παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ηδη, στον κατάλογο των εκθετών συγκαταλέγονται φέτος η Azerbaijan Caspian Shipping, η Bahri, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας και η International Maritime Industries, το νέο κολοσσιαίο ναυπηγείο της Saudi Aramco. Ακόμα και η Cruise Lines International Association (CLIA) θα συμμετάσχει κάνοντας το ντεμπούτο της σε μια έκθεση που δεν έχει θέμα την κρουαζιέρα.

«Μετά από μακρά περίοδο ύφεσης οι αγορές αρχίζουν να δείχνουν θετικά σημάδια και τα “Ποσειδώνια”, ως το πιο αναγνωρισμένο διεθνές ναυτιλιακό φόρουμ, παρέχει μια αξιόπιστη πλατφόρμα για την παρουσίαση των ναυτιλιακών καινοτομιών και την εκκίνηση νέων ή την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρηματικών σχέσεων», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Ο Δήμος Πειραιά, ταυτισμένος διαχρονικά με τα «Ποσειδώνια», στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης διοργανώνει αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων, στον οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 1.700 δρομείς. Οπως παρατηρεί ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τα «Ποσειδώνια» συμπίπτουν χρονικά με τις «Μέρες Θάλασσας» που οργανώνει ο Δήμος Πειραιά, γεγονός που θα συμβάλει θετικά στη διεθνή ανάδειξη και προβολή της πόλης. «Ωστόσο, στόχος μας είναι ο Πειραιάς να αποκτήσει σύντομα τις κατάλληλες υποδομές, ώστε τα “Ποσειδώνια” να επιστρέψουν στο σπίτι τους, στην πόλη τους», τονίζει ο Γιάννης Μώραλης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής επισημαίνει ότι «παράλληλα με την ελληνική εμπορική ναυτιλία, και το λιμάνι του Πειραιά, με περίπου 1.400 εταιρείες, διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, προσφέροντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας».

Σημειώνεται, ότι η λίστα των εκθετών των φετινών «Ποσειδωνίων» έχει διευρυνθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά με εταιρείες – κολοσσούς, μεταξύ των οποίων η AIRBUS Defence και η Space Geo, η MAN Trucks και η SAP, η Gazpromneft Lubricants, καθώς και εταιρείες μεγάλης εξειδίκευσης στην πρόγνωση καιρού όπως η Weathernews και η Storm Geo. Επίσης, τα ελληνικά λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου θα έχουν την πρώτη ανεξάρτητη συμμετοχή τους. Την ίδια στιγμή οι παρουσίες του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) Lim Kitack και της ευρωπαίας επιτρόπου Μεταφορών Violeta Bulc προσδίδουν επιπλέον βαρύτητα στην παγκόσμια απήχηση των φετινών «Ποσειδωνίων», η οποία επισφραγίζεται και από την παρουσία υπουργών Ναυτιλίας από επτά χώρες.

Η έξυπνη τεχνολογία

Από τους πλήρως αυτοματοποιημένους λιμένες και τα μη επανδρωμένα «έξυπνα» πλοία μέχρι την πιο αξιόπιστη πρόγνωση καιρού βάσει τοποθεσίας και τη συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων του πλοίου στο cloud (υπολογιστικό νέφος), το ψηφιακό μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας πρωταγωνιστεί στα φετινά «Ποσειδώνια».

Το «παρών» δίνουν περισσότερες από 60 διεθνείς εταιρείες στον κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), μιας βιομηχανίας που φιλοδοξεί να μεταμορφώσει ριζικά το μέλλον της ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, οι εκθέτες από τον κλάδο της ΤΠΕ προέρχονται από 18 χώρες που εκπροσωπούν κάθε γωνιά του πλανήτη, από τις ΗΠΑ μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Αυστραλία, το Γιβραλτάρ και τη Σιγκαπούρη, καθώς και από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η σημαντική συνάθροιση εταιρειών ΤΠΕ στα «Ποσειδώνια» αποδεικνύει την πληθώρα των διαθέσιμων επιλογών για τους πλοιοκτήτες, τους διαχειριστές πλοίων και τους φορείς εκμετάλλευσης λιμένων, καθώς πλέον η τεχνολογία δημιουργείται, αναπτύσσεται και προωθείται στη ναυτιλιακή βιομηχανία από όλον τον κόσμο. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τη συμμετοχή ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εταιρειών ΤΠΕ, που φέρνουν λύσεις σχεδιασμένες για τις προκλήσεις του ναυτιλιακού τομέα, συμβάλλοντας έτσι στη μετάβαση από τις παραδοσιακές μεθόδους στο ψηφιακό μέλλον», επισημαίνει ο Θεόδωρος Βώκος.

Στην γκάμα των υπηρεσιών και προϊόντων τους περιλαμβάνονται λύσεις από τα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης, της διαχείρισης δεδομένων μεγάλου όγκου (Big Data) και του αυτοματισμού μέχρι τα πιο γνωστά πεδία της ΤΠΕ –την προστασία στον κυβερνοχώρο και τις υπολογιστικές εφαρμογές. Οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις συμβάλλουν ήδη στην αναβάθμιση της ναυτιλίας σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι οι δορυφορικές επικοινωνίες, η παρακολούθηση μεταφοράς φορτίων, η πλοήγηση, η διαχείριση πληρωμάτων και η ενεργειακή απόδοση.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες που έχουν σχεδιαστεί με το βλέμμα στο μέλλον φιλοδοξώντας να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που επιχειρούν οι ναυτιλιακές εταιρείες:

1. Η SAP Ελλάς απευθύνεται στις ναυτιλιακές εταιρείες προτείνοντάς τους λύσεις βάσει των οποίων θα μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού (Digital Transformation) με ψηφιακή βάση (digital core), αλλά και μέσω των επαγγελματικών δικτύων και των εφοδιαστικών αλυσίδων με τη χρήση της τεχνολογίας Internet of Things (IoT).

2. Από την πλευρά της η HP Hellas, θα παρουσιάσει προϊόντα για συνεχή online επικοινωνία. Η τεχνολογία της HP προσφέρει λύσεις για να παραμένουν συνδεδεμένοι οι χρήστες, ανεξάρτητα από τις συσκευές που χρησιμοποιούν, την τοποθεσία όπου βρίσκονται ή τη διαφορά ώρας. Ταυτόχρονα, λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που μεταφέρουν τα πλοία, αλλά και του μόνιμου κινδύνου hacking, οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους καλύτερα επίπεδα ασφάλειας ακόμη και για τις πλέον ευέλικτες συσκευές και υποδομές τους.

3. Η Fortune Technologies SA, ελληνική εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων ναυτιλιακών λύσεων λογισμικού και επαγγελματικών υπηρεσιών, προσβλέπει στην ενίσχυση της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητάς της και στην επέκτασή της διεθνώς.

4. Η ShipServ, πάροχος υπηρεσιών προμηθειών, ηλεκτρονικού εμπορίου και διαδικτυακών συναλλαγών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, έχει ετοιμάσει μια σειρά παρουσιάσεων προϊόντων για την παρθενική της εμφάνιση στην έκθεση. Η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο) και γραφεία σε Αθήνα, Κοπεγχάγη, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νιου Τζέρσεϊ και Μανίλα, θα παρουσιάσει ένα νέο της προϊόν, την «Εκθεση Επιδόσεων Προμηθευτών» (Supplier Performance Report), που βοηθά τους πελάτες να αναλύουν τις τάσεις και να εντοπίζουν τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης.

5. Η Smartbics, με έδρα το Τάλιν της Εσθονίας, ως ειδικός στο λογισμικό, θα παρουσιάσει το σύστημα BORA. Πρόκειται για ένα προϊόν πολλαπλών λειτουργιών, το οποίο διαθέτει διαφορετικά εργαλεία, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία των εταιρειών εκμετάλλευσης οχηματαγωγών και κρουαζιερόπλοιων οποιουδήποτε μεγέθους.

6. Η κροατική Socius, με ειδίκευση στην τεχνολογία, θα παρουσιάσει τις νέες βάσεις δεδομένων για τα συστήματα προγραμματισμένης συντήρησης πλοίων και την τεχνική υποστήριξη των ναυτιλιακών εταιρειών.

* Η Vodafone, ως προμηθευτής τηλεπικοινωνιακών και επιχειρηματικών λύσεων τεχνολογίας, επιστρέφει για δεύτερη φορά στα «Ποσειδώνια» με σκοπό να παρουσιάσει υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε σημερινές και μελλοντικές ανάγκες στις τηλεπικοινωνίες.