Εντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη προκαλεί το κείμενο προγραμματικής συμφωνίας του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας στην Ιταλία. Τα δύο κόμματα βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες εκλογές.

Στο 39σέλιδο «Σύμφωνο για μια κυβέρνηση αλλαγής» που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα Huffington Post Italia τα δύο κόμματα φαίνεται να προτίθενται να οδηγήσουν την Ιταλία στην έξοδο από το ευρώ, να ζητήσουν από την ΕΚΤ να διαγράψει χρέος της χώρας ύψους 250 δισ. ευρώ και να προσφέρουν στήριξη στο Κρεμλίνο.

Λίγο μετά την αποκάλυψη, οι ηγέτες των δύο κομμάτων Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αναφέροντας σε ανακοίνωσή τους ότι δεν θα επιχειρήσουν έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ παρά τα όσα συμφώνησαν στο κείμενο. «Το κείμενο συμφωνίας αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσεις τις αλλαγές», πρόσθεσε με δήλωσή του ο Ντι Μάιο. Ολο αυτό όχι μόνο δεν άλλαξε το κλίμα αλλά αντίθετα προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για την προχειρότητα στις συζητήσεις για την επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας. Αλλωστε πρόσφατα, ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο είχε θίξει και πάλι την ιδέα δημοψηφίσματος για το ευρώ, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να υπάρχουν δύο νομίσματα, «ένα για τον Βορρά και ένα για τον Νότο της Ευρώπης».

Στις προτάσεις εκτός από το δημοψήφισμα για το ευρώ και την πρόταση στην ΕΚΤ να διαγραφεί χρέος ύψους 250 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται ακόμα: Αμεση άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, «που πρέπει να θεωρηθεί οικονομικός και εμπορικός εταίρος». Αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση ώστε όσοι φθάνουν στο ιταλικό έδαφος να προωθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η δημιουργία «εισοδήματος των πολιτών» περίπου 780 ευρώ τον μήνα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 17 δισ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες. Ελάφρυνση της φορολογίας χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα ο τρόπος.

Κάποιες παράγραφοι του εγγράφου –κυρίως εκείνες που αφορούν την μετανάστευση –είναι σημειωμένες με κίτρινο μαρκαδόρο, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο κομμάτων. Η έλλειψη βιωσιμότητας των περισσότερων προτάσεων και κυρίως η πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με το ενιαίο νόμισμα έχουν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, το σπρεντ μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας άρχισε να διογκώνεται στην προοπτική συγκυβέρνησης Πέντε Αστέρων – Λέγκας, δύο κομμάτων με τόσο έντονο λαϊκισμό και ευρωσκεπτικισμό στις θέσεις τους. Παρ’ ότι οι περισσότερες προτάσεις είναι εμφανώς ανέφικτες, οι αναλυτές θεωρούν πως είναι αρκετές για να πανικοβάλουν τις αγορές καθώς αποκαλύπτεται η απειρία και ο ερασιτεχνισμός των στελεχών της μελλοντικής κυβέρνησης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ντι Μάιο υποσχέθηκε πριν λίγες ημέρες ότι η συγκυβέρνηση με τη Λέγκα θα είναι βόμβα για το ιταλικό πολιτικό κατεστημένο. Αντιδρώντας μέσω Twitter, ο προσωρινός πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα αποκάλεσε το κείμενο «ανησυχητικό», κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι «παίζουν με την αξιοπιστία της χώρας» και κατέληξε λέγοντας «η Ιταλία δεν το αξίζει αυτό». Πιο έντονος, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα τόνισε ότι το κείμενο της συμφωνίας αποτελεί «το μεγαλύτερο συνονθύλευμα οικονομικών ηλιθιοτήτων που γράφτηκαν ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας».