Ο Κάρολος παρακολουθούσε εντυπωσιασμένος μέσα από τις τεράστιες τζαμαρίες του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα έμοιαζαν ενθουσιασμένοι με τις φωτεινές, κινηματογραφικού τύπου, εικόνες που είχαν απέναντί τους. Ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ στάθηκε κάποια στιγμή μόνος, σκεπτικός μπροστά από τη μεγάλη λευκή βεράντα. Το βλέμμα του χάθηκε στη θάλασσα. Ενιωθες ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ονειρευόταν να κάνει ένα όμορφο, θαλάσσιο ταξίδι. Ενα ξένοιαστο, μακρινό ίσως ταξίδι, ακριβώς όπως συνέβαινε χρόνια πριν. Τότε που ο πρίγκιπας της Ουαλίας αναχωρούσε από το Αγιον Ορος (συνεχίζει ακόμα και σήμερα να το επισκέπτεται) για μια κρουαζιέρα στα νησιά του Ιονίου. Το Ιόνιο και ιδιαίτερα τα μοναστήρια της Κεφαλονιάς με τις σπάνιες, πολύτιμες εικόνες αποτελούσαν πόλο έλξης για τον Κάρολο. Ταξίδια πάντα μοναχικά! Ακόμα και όταν ήταν παντρεμένος με τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ. Οι πολυτελείς θαλαμηγοί της οικογένειας Λάτση τον μετέφεραν στους αγαπημένους του προορισμούς. Στην αρχή ήταν η εμβληματική θαλαμηγός «Alexander» αυτή που ταξίδευε τον βρετανικής καταγωγής γαλαζοαίματο στα νησιά του Ιονίου. Το γιοτ «Alexander» της οικογένειας Λάτση έχει φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής, επιχειρηματικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος όπως και οι Εμίρ Κουστουρίτσα, Ελτον Τζον, Ρόλινγκ Στόουνς είχαν κάνει κρουαζιέρες με τη θαλαμηγό, ένα υπερσύγχρονο για την εποχή του σκάφος.

Η ναυτιλία στο επίκεντρο

Η δεξίωση στο Yachting Club θύμιζε κάτι από άλλες εποχές. Πολυτελείς αίθουσες με τραπέζια και καρέκλες από χειροποίητο ξύλο, πορσελάνες και «βαριά» έπιπλα γεμάτα με χρυσά και ασημένια έπαθλα. Το μενού περιλάμβανε δροσερές σαλάτες, φρέσκο ψάρι και παγωμένο κρασί. Ο Κάρολος έδειχνε πανευτυχής σε ένα περιβάλλον λαμπερό, γαλήνιο, «προστατευμένο». Η Ελλάδα του σκληρού Μνημονίου, της φτώχειας και της ανεργίας έδειχνε να είναι έξω από όλο αυτό. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας είχε άλλωστε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους έλληνες πλοιοκτήτες, τους ανθρώπους που δουλεύοντας ακούραστα και αθόρυβα έχουν αναδείξει την Ελλάδα σε παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη. Ο πρίγκιπας είναι άριστος γνώστης των πολιτικών και επιχειρηματικών θεμάτων. Εκείνο όμως που δεν θα σταματήσει ποτέ να τον γοητεύει είναι οι εικαστικές τέχνες. Ο Κάρολος ζωγραφίζει άλλωστε και ο ίδιος. Οι μονές του Αγίου Ορους και τα όμορφα ελληνικά νησιά αποτελούν αιώνιες πηγές έμπνευσής του.

Αυτοί που τράβηξαν την προσοχή

Ο Κάρολος συνέχισε να συνομιλεί με τους έλληνες εφοπλιστές. Τους ενημέρωσε γύρω από τις καινούργιες δράσεις του Ιδρύματός του Prince’s Trust. Ενα Foundation το οποίο βοηθάει νέους ανθρώπους να ανακαλύψουν τους δικούς τους επαγγελματικούς δρόμους. Ο εφοπλιστής Πόλυς Χατζηιωάννου τράβηξε την προσοχή του. Ο πρίγκιπας γνωρίζει την ισχυρή εφοπλιστική οικογένεια η οποία δραστηριοποιείται σε επαγγελματικό επίπεδο και στη Μεγάλη Βρεττανία, προσφέροντας όμως πάντα δυναμική βοήθεια στο σημαντικό έργο του Ιδρύματος. Ο prince αναφέρθηκε επίσης στη διεθνή επιτυχημένη Easy Jet, την οποία δημιούργησαν οι αδελφοί Στέλιος και Πόλυς Χατζηιωάννου. Ο πρόεδρος της INTERTANKO Νίκος Τσάκος ήταν ένας από τους συνομιλητές του πρίγκιπα της Ουαλίας σε ένα σημαντικό μέρος του μεσημεριανού γεύματος. Στον Ναυτικό Ομιλο ήταν επίσης ο Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος, αν και η πρόσκληση ανέφερε ότι οι κύριοι δεν θα έπρεπε να συνοδεύονται από τις συζύγους τους, είχε μαζί του τη σύντροφό του Ειρήνη. Στο Yachting Club βρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, οι Ανδρέας Τσαβλίρης, Γιώργος Προκοπίου, Νίκος Βερνίκος, Μάριος Σταφυλοπάτης, Γιώργος Δαλακούρας, εκπρόσωποι των Lloyd’s και δύο δυναμικές κυρίες του shipping, η Μελίνα Τραυλού και η Ειρήνη Νταϊφά. (Από το ιδιωτικό αυτό γεύμα το φωτογραφικό στιγμιότυπο που δημοσιεύουμε). Το απόγευμα της Πέμπτης, δύο ώρες πριν τη μεγάλη δεξίωση στην αγγλική πρεσβεία, 30 μόνο προσωπικότητες κυρίως του shipping και του επιχειρηματικού κόσμου έδωσαν το «παρών» σε ένα μικρό φιλικό κοκτέιλ. Η Σήλια Κριθαριώτη – Τσάκου είχε φιλική συζήτηση με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, την οποία άλλωστε γνωρίζει μέσω κοινών φίλων από το Λονδίνο. Εκεί ήταν επίσης η Γιάννα Αγγελοπούλου και η Εριέττα Λάτση με τη νεαρή συνονόματη εγγονή της.

Ο Χουάν και η νέα θαλαμηγός

Η οικογένεια Λάτση αντικατέστησε το «Alexander» (όσον αφορά τη φιλοξενία των ισχυρών προσώπων) με ένα ακόμα πιο σύγχρονο και πολυτελές. Πρόκειται για το «Turama», μια πραγματικά εκθαμβωτική θαλαμηγό. Το «Turama» με τις εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές γραμμές είναι μόνο ένας κρίκος στον στόλο των σκαφών της οικογένειας Λάτση. (Το γνωστότερο ίσως από όλα είναι το «Paris», που η οικογένεια χρησιμοποιεί κυρίως σε προσωπικό επίπεδο). Ο Κάρολος συνέχισε να κοιτάζει το απέραντο γαλάζιο. Κάποιος από τους εφοπλιστές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν (μαζί με μέλη της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας) το πριγκιπικό ζεύγος, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του ΝΟΕ Αλέξανδρου Παπαδόγγονα, σε συνεννόηση πάντα με τη βρετανική πρεσβεία, του θύμισε ότι στο Yachting Club είχε φιλοξενηθεί επίσης ο Χουάν Κάρλος, τότε βασιλιάς της Ισπανίας. Ο Χουάν Κάρλος είχε επισκεφθεί τον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος μετά τη λήξη σημαντικού ιστιοπλοϊκού αγώνα.