Μέσα σε μία μόλις ώρα καταγράφηκε θεαματική αλλαγή του καιρού χθες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, η οποία σφυροκοπήθηκε από έντονη βροχόπτωση (και κατά τόπους χαλάζι), με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένα προβλήματα ιδίως στο κέντρο της πόλης. Συνολικά 22 τόνοι νερού ανά στρέμμα (22 χιλιοστά βροχής) έπεσαν σε 10 λεπτά, ενώ σε μία ώρα το ύψος της βροχής έφτασε τους 72,4 τόνους ανά στρέμμα (72,4 χιλιοστά), με παράλληλη βουτιά του υδραργύρου κατά 10 βαθμούς Κελσίου!

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» για την ταυτότητα της κακοκαιρίας που τρόμαξε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της συμπρωτεύουσας, ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος σχολιάζει: «Ηταν πράγματι μια πολύ ισχυρή καταιγίδα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ καταγράφηκαν επίσης πολλοί κεραυνοί. Οσον αφορά στην θερμοκρασία, έπεσε από περίπου 23 βαθμούς Κελσίου στους 13 βαθμούς, κάτι που συνηθίζεται όταν έχουμε απότομη βροχή».

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τον μετεωρολογικό σταθμό στην περιοχή της Μίκρας, η μέση βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη για τον Μάιο είναι τα 44,4 χιλιοστά, άρα χθες σε διάστημα 60 λεπτών έριξε νερό που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον ενάμιση μήνα! «Για να κάνουμε και μία σύγκριση με την Αθήνα, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κανένας μήνας στην πρωτεύουσα δεν καταγράφει μέση βροχή πάνω από 55-60 χιλιοστά», προσθέτει ο Δρ Λαγουβάρδος. Η αστάθεια του καιρού, όπως επισημαίνει, αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στη Θεσσαλονίκη (αλλά και στον Νομό Αττικής) με βροχές και καταιγίδες.

«Τα 25.000 φρεάτια που υπάρχουν στο πολεοδομικό συγκρότημα καθαρίζονται από τα συνεργεία της ΕΥΑΘ, ωστόσο δεν προλαβαίνουν να πάρουν τόσο μεγάλο όγκο νερών της βροχής» ανέφερε χθες ο προϊστάμενος Δικτύου Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ Χρήστος Τραγανός, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας – Θράκης Ιορδάνης Αμανατίδης σημείωσε ότι σχεδόν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε προβλήματα ηλεκτροδότησης. Συγκεκριμένα, 11 γραμμές μέσης τάσης βρίσκονταν εκτός λειτουργίας μέχρι και τις 2 το μεσημέρι επειδή πλημμύρισαν υποσταθμοί.

Η καταιγίδα που ξέσπασε κατά τις 12.30 παρέσυρε οχήματα πάνω σε πεζοδρόμια και γκρέμισε μοτοσικλέτες, πλημμύρισε υπόγεια και ισόγεια (η Πυροσβεστική δέχτηκε 150 κλήσεις σε περίπου μιάμιση ώρα) ενώ κράτησε εγκλωβισμένους στον Λευκό Πύργο τουρίστες και μαθητές. Μεγάλος όγκος νερού συγκεντρώθηκε σε όλο τον αύλειο χώρο του μνημείου με αποτέλεσμα 24 λυκειόπαιδα από τον Βόλο, οι συνοδοί τους και 10 τουρίστες από την Αγγλία να παραμένουν στο εσωτερικό του Λευκού Πύργου για τέσσερις ώρες. Τελικά, οι πυροσβέστες έκοψαν με αλυσοπρίονο τα κάγκελα ενός παραθύρου στο ισόγειο για να απεγκλωβίσουν τους επισκέπτες. Την πλημμύρα δεν γλίτωσαν μεταξύ άλλων ο Ιερός Ναός Της Του Θεού Σοφίας, οι χώροι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Δημαρχείο (κυρίως τα υπόγεια όπου φυλάσσονται αρχεία), δύο Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και το Ωδείο. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, διασώθηκε μια γυναίκα που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στις Συκιές στην οδό Μεσολογγίου, ενώ απεγκλωβίστηκαν τέσσερις άνθρωποι από τη γέφυρα των Αγίων Πάντων όπου είχαν ακινητοποιηθεί τα αυτοκίνητα. Επίσης μέχρι τις 7 το απόγευμα ήταν σε ισχύ διακοπή της υδροδότησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα της θολότητας που εμφανίστηκε στον Δενδροπόταμο. Για σήμερα αποφασίστηκε να μη λειτουργήσουν ορισμένα σχολεία στους Δήμους Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστά θα είναι τα ΚΕΠ Αγγελάκη και Σιδηροδρομικού Σταθμού.