Πλήθος σχολίων στον γερμανόφωνο τύπο για την ανακοίνωση του προέδρου Ντ. Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η απόφαση του Ντόναλτ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πολυσυζητημένο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σχολιάζεται εκτενώς με αρνητικό τόνο στον γερμανόφωνο τύπο. «Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά (του Ιράν) προκαλεί διεθνή αποτροπιασμό. Ο Τραμπ έχει πίσω του μια ομάδα σκληροπυρηνικών, αλλά όχι την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού» σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο Τραμπ ενεργεί ενάντια στη βούληση του λαού του. Όπως κατέγραψε δημοσκόπηση για λογαριασμό του CNN το 63% των πολιτών θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στη συμφωνία και το 29% υποστηρίζει την απόφαση του Τραμπ. Όπως και με τις συμφωνίες για το κλίμα καθώς και για την μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, γνωστή ως Obamacare, που είχαν την υποστήριξη μιας μεγάλης πλειοψηφίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει ότι τίποτα δεν τον σταματά».

Aπό τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη το 2015

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρει σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η τέχνη της καταστροφής» τα εξής: «Ακόμη κι αν ο τερματισμός της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν κάτι που μπορούσε κανείς να αναμένει εδώ και μήνες, η υλοποίησή της στην πράξη αποτελεί μια βαθιά τομή, που πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Το bestseller βιβλίο του Tραμπ ‘H τέχνη της διαπραγμάτευσης’ βρίσκει τη συνέχειά του στην τέχνη της καταστροφής. Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε το απαύγασμα της πολιτικής του φιλοσοφίας που συνοψίζεται ως εξής: καταστροφή και απομόνωση».

Στη συνέχεια ο σχολιαστής σημειώνει ότι «η απόφαση αυτή απομακρύνει τις ΗΠΑ από τους συμμάχους τους και μειώνει την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή. Αλλά πρωτίστως ο Τραμπ στέλνει έτσι ένα μοιραίο μήνυμα για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου και ως εκ τούτου για την ισχύ του δικαίου των διεθνών συμβάσεων μεταξύ κρατών. Εάν οι ΗΠΑ καταγγέλλουν διεθνείς συμβάσεις κατά βούληση, τότε γιατί να μην το κάνουν και οι άλλοι;». Η εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά και στην ευθύνη των Ευρωπαίων, αναφέροντας ότι «η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να απαντήσουν στην προσβολή και να μη συμμετάσχουν σε αυτή την πολιτική του Τραμπ εάν θέλουν να διατηρήσουν μια σπίθα αξιοπιστίας και πρωτίστως την ευκαιρία για μια επιστροφή στην παλιά μορφή διπλωματίας».

Είναι έτοιμος ο Τραμπ για την επόμενη μέρα;

Η αυστριακή Der Standard χαρακτηρίζει την κίνηση Τραμπ «δραματική στιγμή της παγκόσμιας πολιτικής», σημειώνοντας: «Ο πρόεδρος Τραμπ βάλλει στην καρδιά της διπλωματίας του προκατόχου του, στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο Μπαράκ Ομπάμα το 2013, στην αρχή των διαπραγματεύσεων, παρουσίασε ως σημαντικό τον κίνδυνο να προχωρήσει το Ιράν προς την κατεύθυνση των πυρηνικών όπλων. Κι αυτό έφερε, με όλα τα μειονεκτήματά της, τη συμφωνία. (…) Θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς το ότι όλα είναι σχεδιασμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια όταν ένας τέτοιος Αμερικανός πρόεδρος παίρνει μια τόσο σημαντική απόφαση για την εξωτερική πολιτική».

«Τίποτα δεν δείχνει ότι ο Τραμπ είναι σοβαρά προετοιμασμένος για την επόμενη μέρα» σχολιάζει από την πλευρά της η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. «Πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί εάν το Ιράν αρχίσει να παραβιάζει από τη δική του πλευρά τη συμφωνία και και να αρχίσει πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου; Πώς θέλουν οι ΗΠΑ να φανούν αξιόπιστες σε λίγες εβδομάδες όταν ξεκινήσουν οι συναντήσεις κορυφής με τη Β. Κορέα όταν προ ολίγου έχουν αθετήσει το λόγο τους για το Ιράν; Μήπως οι ΗΠΑ συμπεριλάβουν στην πολιτική κυρώσεων και έναν ακόμη εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη; Και πώς ο Τραμπ θέλει αξιόπιστα να ακολουθήσει μια σκληρή πολιτική με το Ιράν όταν σχεδιάζει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, αφήνοντας στους Ιρανούς ελεύθερο το πεδίο; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις παραμένουν ανοιχτές».