Κομισιόν και ΔΝΤ στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους τοποθετούνταν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Πιέζαν για όσο το δυνατό μεγαλύτερη ελάφρυνση, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα όσο το δυνατόν μικρότερη αιρεσιμότητα, δηλαδή χορήγηση της ελάφρυνσης εμπροσθοβαρώς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ουάσιγκτον Γκρουπ, η Γερμανία εκπροσωπώντας όμως μια σειρά ακόμα κρατών-μελών της ευρωζώνης που επιθυμούν χορήγηση διευκολύνσεων στο χρέος υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, σε βάθος χρόνου. Μετά τις δηλώσεις Τόμσεν, Γερμανία και ΔΝΤ φάνηκε πως βρίσκονται πολύ κοντά.

Η σύγκληση του Ουάσιγκτον Γκρουπ (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM, πρόεδρος Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας) στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει δημιουργήσει προσδοκίες συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, τόσο όσον αφορά το χρέος, όσο και τις βασικές γραμμές της μεταμνημονιακής εποπτείας. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, αυξάνονται οι πιθανότητες καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Σε χρόνο παράλληλο, έως το Σάββατο το βράδυ , ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν έναν κύκλο επαφών υψηλού επιπέδου. Διαδοχικά έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με Μοσκοβισί, Σεντένο, Λεμέρ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Τόμσεν.