Ενα από τα πλέον επίκαιρα και επιτακτικά αιτήματα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, πέραν της άμεσης αύξησης της παραγωγής και των επενδύσεων, είναι η απλοποίηση και η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος.

Ομως η απλοποίηση αυτή δεν αφορά μόνο στη γραφειοκρατία και την πολυνομία αλλά έχει να κάνει με τους ίδιους τους φορολογικούς συντελεστές και την ίδια την φύση της φορολογίας που έχει οδηγήσει κυρίως στους καιρούς των Μνημονίων σε μία άκρατη υπερφορολόγηση που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Η προοδευτική φορολογική κλίμακα όπως έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις ειδικές περιπτώσεις εκπτώσεων φόρου όχι μόνο δεν αποδίδει αλλά είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο για εργασία, επενδύσεις και παραγωγικότητα.

Η απλοποίηση του συστήματος θα πρέπει να προέρχεται πρωτίστως από τη μεσαία τάξη που έχει ισοπεδωθεί τα τελευταία 8 χρόνια.

Πλέον η μόνη λύση για να επανέλθει το σύστημα σε ανεκτά επίπεδα σε όρους αξιοπιστίας αλλά και για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι η ύπαρξη ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή για όλα τα εισοδήματα φυσικών προσώπων.

Ο μοναδικός αυτός συντελεστής θα πρέπει να κινείται πέριξ του 20% ώστε να δώσει το μήνυμα ότι απευθύνεται στο 80% της αγοράς που αφορά τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, ενώ θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 5.000 ευρώ ώστε να διευρυνθεί ταυτόχρονα η φορολογική βάση και να μην έχουμε το φαινόμενο ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών δηλώσεων να κινούνται στα όρια του αφορολόγητου ορίου που σημαίνει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Πέραν των φυσικών προσώπων θα πρέπει και η φορολογία των επιχειρήσεων σταδιακά να προσαρμοστεί σε σταθερό ύψος 20% έτσι ώστε να υπάρξει ένας ενιαίος συντελεστής για όλους, κάτι που θα αποτελέσει και αφετηρία αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Το νέο φορολογικό καθεστώς θα πρέπει να παραμείνει σταθερό για μία 10ετία έτσι ώστε να μη δοθεί η εντύπωση του αιφνιδιασμού, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στους δυνητικούς επενδυτές της χώρας, δημιουργώντας το αίσθημα της ασφάλειας και της φιλικής αντιμετώπισης της επιχειρηματικότητας

Αν μάλιστα ο ενιαίος συντελεστής συνδυαστεί τόσο με την άμεση απόδοση του ΦΠΑ ηλεκτρονικά κατά τη διαδικασία μιας συναλλαγής με σύνδεση με την ΑΑΔΕ, αλλά και επεκταθεί το μέτρο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις, τότε είναι βέβαιο ότι θα περάσουμε σε μία εποχή εξορθολογισμού και σημαντικής αύξησης των δημοσίων εσόδων, χωρίς τις τραγικές επιβαρύνσεις της μεσαίας τάξης που έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις με συνέπεια τη διατήρηση της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός