Mε αφετηρία τη θεμελιώδη αρχή της δίκαιης δίκης, που προστατεύεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας είπαν σήμερα «όχι» και στην έκδοση της 21χρονης Τουρκάλας Halaz Secer, η οποία είχε συλληφθεί με άλλους 8 ομοεθνείς της κουρδικής καταγωγής λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για πρώτη φορά μάλιστα το δικαστικό συμβούλιο εξέτασε και την ουσία των κατηγοριών που αποδίδονται στη νεαρή εκζητούμενη για πράξεις που φέρεται – κατά τις Τουρκικές αρχές – να έχει τελέσει όταν ήταν 10 ετών!

Οι Έλληνες δικαστές ουσιαστικά έκριναν με την απόφασή τους πως οι πράξεις που περιλαμβάνονται στο αίτημα έκδοσης, όχι απλά δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις αλλά ούτε καν άδικες πράξεις κατά τον ελληνικό ποινικό κώδικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 21χρονη αποδίδεται η συμμετοχή της σε διαμαρτυρίες και ανάρτηση πανό.

Επίσης οι Έλληνες δικαστές έκριναν ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη και ενδέχεται να κατηγορηθεί για άλλες πράξεις, σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας Ουρανία Σταθέα επισήμανε ότι προκαλεί «ιδιαίτερη εντύπωση ότι αποδίδεται μία κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007 όταν η εκζητούμενη ήταν 10 ετών», ενώ χαρακτήρισε τα στοιχεία αόριστα και ασαφή και την κατηγορία έωλη.

Είπε ακόμη ότι μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή της, σημειώνοντας ότι από τις 16 Ιουλίου 2016 η Τουρκία είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ότι θίγονται θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και διεθνείς συμβάσεις που τα προστατεύουν.

«Δεν υπάρχει δίκαιη δίκη», τόνισε η εισαγγελική λειτουργός , επικαλούμενη το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των “8” στρατιωτικών, για τους οποίους το νέο αίτημα έκδοσης κρίνεται την Παρασκευή 16 Μαρτίου

2018.

Τοποθετούμενη η εκζητούμενη υποστήριξε : «Όλα είναι ψέματα. Δεν είμαι μέλος καμίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εγώ το μόνο που ζητούσα είναι δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μου».

Όπως είπε, στα λιγοστά χρόνια της έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές στη χώρα της και έχει κρατηθεί από λίγους μήνες κάθε φορά και έχει γνωρίζει την κακομεταχείριση από τις αρχές. «Αν εκδοθώ δεν θα έχω δίκαιη δίκη. Θα υποστώ βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Θα κρατηθώ σε κελιά απομόνωσης», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης και για τέταρτο από τους 9 κρατούμενους, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.