Εβδομήντα πέντε χρόνια μάχιμης δημοσιογραφίας αναπόφευκτα τέμνονται με τη νεότερη Ιστορία της χώρας μας αλλά και του ελληνικού Τύπου. Ο Χρήστος Πασαλάρης –«δάσκαλος» για πολλές γενιές δημοσιογράφων –τα είχε συμπληρώσει πάνω στις σελίδες εφημερίδων και περιοδικών και ακάματος συνέχιζε να γράφει μέχρι το πρωί του Σαββάτου, όταν «έφυγε» στα 93 χρόνια του. Μια ζωή με αμέτρητες δημοσιογραφικές ιστορίες που αποτυπώθηκαν στα μετέπειτα βιβλία του.

Το νήμα της άρχισε να ξετυλίγεται το 1925 στην Αθήνα, όπου και γεννήθηκε. Ο Πασαλάρης από νεότατη ηλικία είναι παρών στα μεγάλα γεγονότα, παίρνει θέση, σπουδάζει, συμμετέχει στο εαμικό κίνημα κατά την Κατοχή, ενώ με το όνομα Αλέξης πρωτοστατεί στον παράνομο Τύπο και σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες. Συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και φυλακίζεται στο Γουδί και το Χαϊδάρι. Το 1946 και εν μέσω Εμφυλίου, ξεκινά επαγγελματικά στον «Ριζοσπάστη», όπου και γίνεται αρχισυντάκτης. Εξορίζεται στη Μακρόνησο σχεδόν για τέσσερα χρόνια και μετά την επιστροφή του εργάζεται σε πλειάδα εντύπων από επιτελικές και διευθυντικές θέσεις: «Ταχυδρόμος», «Εθνος», «Φιλελεύθερος», «Αθηναϊκή», «Εμπρός». Το 1953 μεταγράφεται στη Χρήστου Λαδά, στα «ΝΕΑ», όπου εργάστηκε για 17 χρόνια ως αρχισυντάκτης και διευθυντής Σύνταξης σε μια σκληρή και συναρπαστική περίοδο. Το 1970 ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού «Επίκαιρα», ενώ ακολούθησαν η διεύθυνση της «Βραδυνής» και της «Απογευματινής». Το 1983 δέχθηκε την πρόταση του Αρη Βουδούρη για τη δημιουργία του «Ελεύθερου Τύπου», τον οποίο οδήγησε στην κορυφή των κυκλοφοριών.

Με την αρθρογραφία του άφησε επίσης τη δική του σφραγίδα στη «Μεσημβρινή», την «Απογευματινή» και μεταγενέστερα τη «Real News». Τελευταίος σταθμός ήταν η «Ελευθερία του Τύπου». Κατά τη μακρά του θητεία στον Τύπο, διαμόρφωσε και γαλούχησε αρκετές γενιές νέων δημοσιογράφων, δίδαξε σε σχολές, ενώ παρασημοφορήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με το Βραβείο Μπότση από το Ιδρυμα Μπότση (1986 και 1998) αλλά και από το Ιδρυμα Ιπεκτσί (1989). Ο Χρήστος Πασαλάρης συνέγραψε δεκάδες βιβλία, ενώ με αφορμή τον θάνατό του η ΕΣΗΕΑ αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις προέβησαν σε δηλώσεις, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στον Τύπο. «Ο Χρήστος Πασαλάρης αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία ψυχή τε και σώματι. Θεωρούσε ελκυστική και αξιαγάπητη, ιερή, τη μοναξιά της πένας» ανέφερε η ΕΣΗΕΑ. Σύζυγός του υπήρξε η ζωγράφος Λούη Σηλυβρίδου – Πασαλάρη. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 14 Μαρτίου, στις 2 μ.μ., από την Παναγίτσα Παλαιού Φαλήρου.