Το ποιος κάνει κουμάντο στη Συρία ή τουλάχιστον σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Συρίας, έγινε χθες ακόμα πιο ξεκάθαρο: δύο ημέρες αφότου αξίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκεχειρία 30 ημερών στη χώρα, κι ενώ οι κυβερνητικοί βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονταν στην Ανατολική Γκούτα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «διέταξε» να ισχύσει από σήμερα και κάθε μέρα πεντάωρη «ανθρωπιστική εκεχειρία», 9 π.μ. – 2 μ.μ., σε αυτόν τον θύλακο των ανταρτών, τον τελευταίο που απομένει κοντά στη Δαμασκό. Για τους αμάχους, και ειδικότερα για τους ασθενείς και τους τραυματίες, θα λειτουργήσει, όπως επεσήμανε ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, «ανθρωπιστικός διάδρομος», οι συντεταγμένες του οποίου είχαν ήδη καθοριστεί και έμενε να ανακοινωθούν.

Τουλάχιστον 556 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την (κατά τον ΟΗΕ) «επίγεια κόλαση» τις τελευταίες οκτώ ημέρες, τουλάχιστον 21 σκοτώθηκαν χθες, ανάμεσά τους και μια εννιαμελής οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Ακόμα μία ζοφερή φωτογραφία, με τις σορούς επτά παιδιών το ένα δίπλα στο άλλο, είδε το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις, πολλοί άνθρωποι στην Ανατολική Γκούτα εμφάνισαν συμπτώματα που υποδεικνύουν έκθεση σε αέριο χλωρίου, ένα παιδί μάλιστα υπέκυψε: οι καταγγελίες πως η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για την οποιαδήποτε επίθεση με χημικά όπλα έχουν απλώς στόχο να σαμποτάρουν την εκεχειρία, αποφάνθηκε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Τουλάχιστον 281 άνθρωποι, έως και 1.729 σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, είχαν χάσει τη ζωή τους στην Ανατολική Γκούτα σε επίθεση με σαρίν που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου του 2013. Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος είχαν επιρρίψει την ευθύνη στις δυνάμεις του Ασαντ. Δαμασκός και Μόσχα είχαν μιλήσει για προβοκάτσια της συριακής αντιπολίτευσης.

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στη Συρία, τα περισσότερα προς το χειρότερο. Η Ρωσία, ωστόσο, όπως και το Ιράν παραμένουν σταθεροί σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος. Το κατά πόσο θα τηρηθεί η πεντάωρη καθημερινή εκεχειρία που απαίτησε ο ρώσος πρόεδρος για την Γκούτα απομένει να φανεί. Το βέβαιο είναι ότι μάχες μαίνονταν και χθες, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχίσουν να μαίνονται σε διάφορες περιοχές της Συρίας, από την Ιντλίμπ, μεταξύ αντίπαλων ομάδων ανταρτών, έως την Αφρίν, όπου η Τουρκία πραγματοποιεί από τις 20 Ιανουαρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των συροκουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Αγκυρα είχε ξεκαθαρίσει από προχθές πως το ψήφισμα του ΟΗΕ περί εκεχειρίας δεν αφορά αυτόν τον κουρδικό θύλακο: δεν θα υπάρξει εκεχειρία στην Αφρίν «έως ότου εξολοθρευτεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες το πρωί με τον τούρκο πρόεδρο, ο Εμανουέλ Μακρόν τού επεσήμανε πως η ανθρωπιστική εκεχειρία που αξίωσε ο ΟΗΕ πρέπει να εφαρμοστεί «παντού και από όλους χωρίς καθυστέρηση», στο σύνολο της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Αφρίν. Αλλά η Αγκυρα έστειλε χθες στην περιοχή, επιπλέον του τουρκικού στρατού, και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για «τη νέα μάχη που πλησιάζει»: τις μάχες εντός πόλεων.

Σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα, ο τουρκικός στρατός, μαζί και οι μονάδες των σύρων ανταρτών που τον συνεπικουρούν, κατέλαβε χθες το εξωτερικό άκρο της Αφρίν, δημιουργώντας ουσιαστικά μια «ημισέληνο», την οποία ελέγχει από τη συριακή πλευρά των συνόρων, και έχει επί του παρόντος στα χέρια του 115 «στρατηγικά σημεία» και 87 χωριά –όμως οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Αφρίν, παραμένουν υπό τον έλεγχο των YPG.