«Επιβεβαιώνω, διότι στη ζωή μας υπάρχει και η συνείδηση, ότι, το 2014, ο άνθρωπος που μου έδωσε τις πληροφορίες και κάναμε όλη εκείνη την επίθεση κατά της Novartis ήταν ο Μάριος Σαλμάς» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Κουρουμπλής, δήλωσε πικραμένος που υπήρξαν συνάδελφοί του οι οποίοι επιχείρησαν να μπλέξουν τ’ όνομά του με τη Novartis, ενώ, όπως είπε, υπάρχει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του από τρεις συναδέλφους του με το αιτιολογικό ότι δεν εκδόθηκε Δελτίο Τιμών Φαρμάκων τον Αύγουστο του 2015.

Οπως τόνισε, ανέλαβε υπουργός σε μια ταραγμένη περίοδο, όπου μαινόταν σύγκρουση με την Ευρώπη, υπήρχαν τα capital controls και το δημοψήφισμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπαθούσε η κυβέρνηση να μην αφήσει τους ασθενείς χωρίς φάρμακα, καθώς υπήρξε προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητή έλλειψη με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στον εισαγγελέα.

Αναφερόμενος ο πρώην υπουργός Υγείας στο θέμα που του καταλογίζουν, είπε ότι τότε υπήρχε – λόγω προαπαιτούμενων – η πρόβλεψη να αλλάξει η διαδικασία της τιμολόγησης, κάτι που νομοθετήθηκε στις 14 Αυγούστου και στις 27 Αυγούστου εστάλη από το υπουργείο Υγείας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση τιμολόγησης προκειμένου να δημοσιευθεί.

«Αυτό είναι που δεν έκανα… »

Ωστόσο, το βράδυ παραιτήθηκε η κυβέρνηση και στις 7 Σεπτεμβρίου επέστρεψε η απόφαση στο υπουργείο, η οποία προωθήθηκε εκ νέου από τον επόμενο υπουργό και δημοσιεύτηκε.

«Αυτό είναι που δεν έκανα. Τώρα, πώς κάποιοι, βλέποντας το τσουνάμι που έρχεται, το θυμήθηκαν μετά από ενάμισι χρόνο κάνοντας μια αποσπασματική πολιτική κίνηση για να εμπλέξουν ανθρώπους, δεν ξέρω. Ρωτήστε όμως τον κ. Καπελέρη, την κ. Διώτη, τον κ. Θεοχάρη, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσακαλώτο, ποιος κατέθεσε για το μεγάλο πάρτι της μεγάλης αρπαγής. Πιστεύω ότι κ. Λοβέρδος και ο κ. Γρηγοράκος θυμούνται καλύτερα όταν λέγαμε να πάνε στον εισαγγελέα και τελικά δεν πήγε κανένας», σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Κουρουμπλής επικαλέστηκε την έκδοση υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία το χοντρεμπορικό κέρδος που παρακρατούσαν οι πολυεθνικές όταν πουλούσαν στα φαρμακεία (150 – 200 εκ. το χρόνο) πηγαίνει στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, επικαλέστηκε τις δύο αποφάσεις του, με τις οποίες, όπως τόνισε, η συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα παρέμεινε στα επίπεδα του 2014, ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια υπήρχε συνεχής ροή αύξησής της.