Από τότε που έγινε από όλους αποδεκτό ότι η κακή χοληστερίνη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που ενοχοποιούνται για το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο άνοιξε η συζήτηση ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για να καταπολεμήσει τις υψηλές τιμές της κακής χοληστερίνης, ποιο είναι το ιδανικό φάρμακο και πότε πρέπει να αρχίζει η χορήγησή του.

Μια σειρά μελετών έδειξε ότι οι στατίνες είναι το φάρμακο εκείνο με τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλες σχεδόν τις πολυκεντρικές μελέτες και τότε άρχισε μια μεγάλη επιστημονική συζήτηση.

Μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων υποστηρίζει την άποψη ότι όλοι οι μεσήλικοι πρέπει προληπτικά να παίρνουν στατίνες για να προφυλαχθούν από την αθηροσκλήρωση των αρτηριών που, ως γνωστόν, έχει ως συνέπεια το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο για μεγάλο αριθμό ασθενών. Η άποψη αυτή κρίθηκε τελικά υπερβολική γιατί κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις παρενέργειες ενός φαρμάκου όταν το παίρνουν οι άρρωστοι για δεκαετίες.

Πρόσφατα μια μεγάλη πολυκεντρική μελέτη (Workshop) είδε το φως της δημοσιότητας σε ένα από τα εγκυρότερα και μεγαλύτερα καρδιολογικά περιοδικά, το γνωστό «Circulation». Η μελέτη αυτή ενισχύθηκε από παρατηρήσεις μεμονωμένων περιστατικών είκοσι χρόνων. Η μελέτη είχε διάρκεια 5 ετών και έδειξε ότι εκείνοι που αναμφισβήτητα ωφελήθηκαν από λήψη στατινών ήταν εκείνοι που είχαν τιμές κακής χοληστερίνης μεγαλύτερες του 190 mg%.

Ετσι, ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη ενοχλημάτων με τιμές κακής χοληστερίνης (LDL) μεγαλύτερες του 190 mg% θεωρούνται σαφώς παθολογικές και θα πρέπει τα άτομα που έχουν κακή χοληστερίνη (LDL) ψηλότερη του 190 mg% να παίρνουν στατίνες.

Μέχρι τώρα η σωστή αντιμετώπιση του θέματος της υπερχοληστεριναιμίας στηριζόταν στα ευρήματα κυρίως των απεικονιστικών εξετάσεων (υπέρηχο καρωτίδων ή αξονικής στεφανιογραφίας). Εάν δηλαδή η απεικόνιση των αρτηριών έδινε την εικόνα της προσβολής τους από αθηρωμάτωση, τότε τα άτομα αυτά θα έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία με στατίνες. Τώρα η μελέτη αυτή προσθέτει ένα νέο στοιχείο που δικαιολογεί την έναρξη της θεραπείας σε άτομα φαινομενικά φυσιολογικά με κακή χοληστερίνη ψηλότερη του 190 mg% Βέβαια, για να γίνουν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποδεκτά από όλη την επιστημονική κοινότητα και να ενταχθεί η άποψη αυτή στις κατευθυντήριες οδηγίες θα χρειασθεί η επιβεβαίωση και από άλλες ανάλογες μελέτες που ασφαλώς, πλέον, θα ακολουθήσουν.