Ολο και περισσότερες γυναίκες στο Ιράν εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη στέρηση των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών τους με έναν τρόπο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό. Φωτογραφίες και βίντεο στα οποία απεικονίζονται να έχουν βγάλει τα χιτζάμπ –τις μαντίλες που φορούν υποχρεωτικά στο κεφάλι –και να τα κυματίζουν πάνω σε κλαριά έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, που τέθηκε σε ισχύ στο Ιράν μετά την επανάσταση του 1979, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντίλα και να φορούν φαρδιά ρούχα σε δημόσιους χώρους, αλλά και παρουσία ανδρών που δεν ανήκουν στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους, ώστε να μη διαγράφονται οι γραμμές του σώματός τους. Οσες γυναίκες παραβαίνουν τον νόμο επιπλήττονται δημοσίως, τους επιβάλλεται πρόστιμο ή συλλαμβάνονται.

Ολα ξεκίνησαν τέλη Δεκεμβρίου, όταν μια 31χρονη γυναίκα έβγαλε το χιτζάμπ της στην κεντρική οδό της Τεχεράνης Ενκελάμπ. «Το Κορίτσι της Οδού Ενκελάμπ» –κατά κόσμον Βίντα Μοβαχέντ –συνελήφθη και παρέμεινε υπό κράτηση σχεδόν έναν μήνα, μολονότι την ίδια περίοδο οι Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρούσαν στη σύλληψη γυναικών που δεν τηρούν τον παραδοσιακό ενδυματολογικό κώδικα. Η Μοβαχέντ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές συμπατριώτισσές της, αλλά και συμπατριώτες της, που έβαλαν σε ένδειξη συμπαράστασης μετά τη σύλληψή της ως εικόνα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα τη φωτογραφία της και κοινοποίησαν ένα hashtag που στα φαρσί σημαίνει «Το Κορίτσι της Οδού Ενκελάμπ».

Η πράξη αντίστασης της Μοβαχέντ συνέπεσε χρονικά με ένα κύμα διαδηλώσεων που σάρωσε τη χώρα και, παρότι δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένο με αυτήν, αποτέλεσε την ενσάρκωση των προσδοκιών πολλών, νέων κυρίως, Ιρανών για τη γέννηση ενός κινήματος ενάντια στην κοινωνική καταπίεση. Μολονότι αφορμή για τις διαδηλώσεις έδωσε η οικονομική κρίση, η πράξη της Μοβαχέντ τροφοδότησε το αίσθημα λαϊκής οργής που απαιτούσε την παραίτηση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Από τότε ολοένα και περισσότερες γυναίκες, κυρίως στην ιρανική πρωτεύουσα, αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ ενόσω οδηγούν, με το επιχείρημα ότι το αυτοκίνητο είναι ιδιωτικός χώρος και μέσα σε αυτό τους επιτρέπεται λιγότερο αυστηρή αμφίεση.

«Παλεύουμε ενάντια στην πιο εμφανή μορφή καταπίεσης» λέει η Μασίχ Αλινετζάντ, δημοσιογράφος και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας #My Stealthy Freedom (#Η Μυστική μου Ελευθερία), όπου γυναίκες αναρτούν φωτογραφίες στις οποίες ανεμίζουν ανέμελες τα χιτζάμπ.

«Αυτές οι γυναίκες λένε: «Αρκετά! Στον 21ο αιώνα ζούμε και θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας». Δεν αποτινάσσουν από πάνω τους ένα κομμάτι ύφασμα. Αποτινάσσουν την ιδεολογία που βρίσκεται πίσω από την υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ» δήλωσε στο Reuters η Αλινετζάντ, η οποία εξαιτίας της διαδικτυακής της εκστρατείας έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής της και ζει αυτοεξόριστη στη Νέα Υόρκη.

«Ξυπνάω κάθε μέρα και βλέπω τις δυνατές φωνές αυτών των γυναικών στα εισερχόμενα μηνύματά μου». Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ αισιόδοξη. Η αντίσταση είναι το πρώτο βήμα για τη νίκη μας».