Δέκα χιλιάδες βιογραφικά για τις 400 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στη νέα της μονάδα στον Ασπρόπυργο, με αντικείμενο την παραγωγή ράβδων καπνού των συσκευών IQOS, έλαβε πέρυσι η Παπαστράτος.

Ο λόγος για την μοναδική μεγάλη βιομηχανική επένδυση των τελευταίων ετών στη μνημονιακή Ελλάδα, η οποία τις αμέσως επόμενες εβδομάδες βάζει μπροστά τις μηχανές με στόχο τις εξαγωγές σε πάνω από 30 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Επειτα από έξι μήνες εντατικών εργασιών, συναρμολόγησης, εγκατάστασης, δοκιμών και πιστοποιήσεων των μηχανών, ξεκινά μέσα στο Φεβρουάριο η εμπορική παραγωγή των πρώτων παρτίδων ράβδων καπνού Heats για τις συσκευές IQOS, οι οποίες λειτουργούν θερμαίνοντας τον καπνό, και όχι καίγοντάς τον.

Το γεγονός έχει τη δική του σημασία όχι μόνο επειδή θα προσθέσει 400 νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα με ανεργία πάνω από 20%, αλλά επειδή είναι το τρίτο εργοστάσιο παραγωγής ράβδων καπνού της μητρικής Philip Morris International, μετά από εκείνα σε Ελβετία και Ιταλία.

Στην πράξη όμως αναδεικνύει και την εθνική επενδυτική μας μοναξιά. Η νέα μονάδα της Παπαστράτος αποτελεί την μοναδική παραγωγική πρωτοβουλία των τελευταίων ετών σε μια χώρα, όπου οι ξένες επενδύσεις παραμένουν ακριβοθώρητες. Κόστος τραπεζικού δανεισμού, υψηλοί φόροι, ακριβό ενεργειακό κόστος έχουν ως αποτέλεσμα η βιομηχανία στην Ελλάδα να συνεχίζει να συμμετέχει μόνο με 8,6% στο ΑΕΠ όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ποσοστό είναι 15%. Συμμετέχει στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μόλις με 9,9% έναντι 17% στην ευρωζώνη. Και απασχολεί μόλις το 4,7% του πληθυσμού ηλικίας 15 – 64 ετών έναντι διπλάσιου σχεδόν ποσοστού, 9,4% στην ευρωζώνη.

Πόσο δύσκολο ήταν. Το επιχείρημα επομένως ότι αφού τα κατάφερε μια πολυεθνική σαν τον Παπαστράτο (ανήκει στον όμιλο της Phlip Morris), γιατί να μην τα καταφέρουν κι άλλοι επενδυτές, δεν είναι αυτονόητο.

Εξάλλου όταν το 2016 προτάθηκε από το μάνατζμεντ της Παπαστράτος στη μητρική Phlip Morris να κατασκευαστεί στην Ελλάδα εργοστάσιο που να παράγει αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού Heets για τις συσκευές IQOS, η πρόταση έγινε δεκτή με επιφυλάξεις.

«Το τάιμινγκ, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού, οι υποδομές σε logistics και η γεωγραφική θέση της χώρας, καθώς επρόκειτο για εξαγωγικό προϊόν, κυριάρχησαν στις τότε συζητήσεις», όπως θυμάται μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος.

Τελικά, μεταξύ άλλων υποψηφίων χωρών να φιλοξενήσουν το εργοστάσιο, προκρίθηκε η Ελλάδα. Ρόλο έπαιξε η σημαντική καπνοπαραγωγή και η μακροχρόνια δέσμευση της Philip Morris να απορροφά τα ελληνικά καπνά, με την παρούσα συμφωνία να λήγει το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι έπεται επαναδιαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Εννοείται ότι οι καθυστερήσεις δεν έλειψαν για να πάρει η Παπαστράτος τις βασικές αδειοδοτήσεις για τη νέα μονάδα. Εχει επίσης τη σημασία του, όπως σημειώνει ο κ. Καργαρώτος, ότι η ανακοίνωση της επένδυσης έγινε τον Μάρτιο του 2017, και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών για την 2η αξιολόγηση. Γεγονός που δείχνει ότι κάποιες εταιρείες είναι διατεθειμένες να πάρουν το ρίσκο, όταν δουν μακροπρόθεσμα ότι υπάρχουν ευκαιρίες. Τουλάχιστον έτσι στάθμισε τα πράγματα η Phllip Morris.

Πιλοτική παραγωγή. Τα τελευταία 24ωρα στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου επικρατεί πυρετός. Τελικές δοκιμές των γραμμών παραγωγής, πιστοποιήσεις των μηχανών, και συνεχή παραγωγή πιλοτικών παρτίδων, δίνουν την εικόνα. Δύο νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και 10 νέες γραμμές παραγωγής ράβδων Heats, όπως ονομάζονται, θα παράγουν έως τα τέλη του 2018, οπότε και θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, 20 δισ. ράβδους καπνού τον χρόνο. Συνεχώς προσλαμβάνεται προσωπικό, και έως σήμερα έχουν καλυφθεί οι 200 από τις συνολικά 400 νέες θέσεις εργασίας. Με αυτές το σύνολο προσωπικού της Παπαστράτος θα φτάσει τα 1.200 άτομα.