Πού θα εστιάσει πρώτα η προσοχή, όταν κάποιος παρακολουθεί πορνογραφία; Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον θα μαντέψουν ότι η προσοχή αρχικά θα εστιάσει στα σώματα των ηθοποιών και / ή στα γεννητικά όργανα, ειδικά αν πρόκειται για άνδρες θεατές. Είναι όμως έτσι;

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες παρακολούθησαν μια σειρά σεξουαλικών εικόνων που αποτελούνταν από ένα αρσενικό – θηλυκό ζευγάρι που έκανε είτε στοματικό σεξ είτε κολπική διείσδυση. Μια συσκευή παρακολούθησης ματιών κατέγραφε το ακριβές σημείο της εικόνας στο οποίο εστίαζε η προσοχή του ατόμου κάθε στιγμή. Ετσι οι ερευνητές μπορούσαν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το τι προσέχει κανείς αρχικά αλλά και πού εστιάζει για περισσότερο χρόνο.

Το σημείο που είχε την μεγαλύτερη πιθανότητα να αποσπάσει πρώτα την προσοχή των ανδρών, αλλά και αυτό στο οποίο εστίαζαν περισσότερο χρόνο οι άνδρες ήταν τα πρόσωπα των γυναικών. Φυσικά, αυτό δεν ήταν το μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι άνδρες –πέρασαν επίσης πολύ χρόνο στα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, η εστίαση στα πρόσωπα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Γιατί; Πιθανόν επειδή στο πρόσωπο αποτυπώνεται η ευχαρίστηση της γυναίκας και αυτό διεγείρει τους άνδρες.

Τι γίνεται με τις γυναίκες; Οσες είχαν φυσικό κύκλο (δηλ. δεν λάμβαναν ορμονικά αντισυλληπτικά) το πρώτο πράγμα που κοιτούσαν ήταν τα γεννητικά όργανα, ακολουθούμενο από το γυναικείο σώμα.

Οσον αφορά τις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά, τα πρώτα πράγματα που παρατηρούσαν και στα οποία περνούσαν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ήταν οι σκηνοθετικές λεπτομέρειες (π.χ., τα ρούχα των ηθοποιών και οι εικόνες φόντου). Αυτές οι γυναίκες επίσης ξόδεψαν αρκετό χρόνο μελετώντας τα σώματα και πρόσωπα των γυναικών, αλλά λιγότερο χρόνο κοιτάζοντας τα γεννητικά όργανα συγκριτικά με τις γυναίκες με φυσικό κύκλο.

Η διαφορά στην εστίαση μεταξύ των δύο ομάδων γυναικών πιθανόν να εξηγείται από ορμονικούς παράγοντες. Σχετικά με το γεγονός ότι ετεροφυλόφιλες γυναίκες έλκονται από το σώμα άλλων γυναικών (δεδομένο που έχει τεκμηριωθεί και σε άλλες μελέτες) πιθανώς να δείχνει οτι η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι πιο ευέλικτη από των ανδρών.