Οι δικαστές του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που έπρεπε να εξετάσουν τις προσφυγές που έχουν κάνει πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού, συγκινήθηκαν από τα λόγια του προέδρου κ. Βασίλη Κωνσταντίνου και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Αγησίλαου Τουμαζάτου και έδωσαν στην ομάδα δυο ακόμα εβδομάδες προθεσμία για να εξοφλήσει τους ποδοσφαιριστές. Ο Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «ο Παναθηναϊκός συμπληρώνει φέτος 110 χρόνια ιστορίας» και παρακάλεσε τους δικαστές να δώσουν μια νέα αναβολή στις εκδικάσεις των υποθέσεων δείχνοντας σεβασμό στην ομάδα. Ο Τουμαζάτος εξήγησε ότι «γίνεται μια προσπάθεια πωλήσεων ποδοσφαιριστών και αποδεσμεύσεων ώστε να βρεθούν χρήματα». Το δικαστήριο έδωσε τις αναβολές. Αλλά είναι αμφίβολο αν ο ΠΑΟ θα βρει τα χρήματα που χρειάζεται για να αποφύγει τα χειρότερα.

Πλάνο

Καθώς οι μέρες περνούν, γίνεται σαφές ότι πλάνο πωλήσεων παικτών δεν υπήρχε, ή, αν υπήρχε, ήταν πολύ φιλόδοξο. Στο ξεκίνημα του Ιανουαρίου κυκλοφορούσε από την ΠΑΕ ότι από πωλήσεις παικτών θα μπουν στα ταμεία περίπου 4 εκατ. ευρώ κι ο ΠΑΟ θα αναπνεύσει. Οι τότε προς πώληση ποδοσφαιριστές ήταν ο Μολέντο, ο Χουλτ, ο Λουντ και ο Κουρμπέλης. Σήμερα πωλούνται και ο Βιγιαφάνιες και ο Κουλιμπαλί. Αλλά χρήματα στο ταμείο ήρθαν για την ώρα μόνο από την πώληση του Βλαχοδήμου στην Μπενφίκα. Τον μακρινό Νοέμβριο.

Κρίση

Στο ποδόσφαιρο το να πουλάς σε καλές τιμές είναι σαφώς δυσκολότερο από το να αγοράζεις. Ο ΠΑΟ θα μπορούσε να πάρει 4 εκατ. ευρώ για αυτούς τους παίκτες, αν είχε μια κάποια στρατηγική. Πρώτα πρώτα έπρεπε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους –δίνοντάς τους κάποια από τα χρήματα που τους χρωστούσε. Κάποια χρήματα υπήρχαν κι αυτό φάνηκε στην περίπτωση του Χουλτ που του κατέβαλαν μια δόση, αλλά αρκετά καθυστερημένα και για αυτό κινδυνεύουν και να τον χάσουν. Αλλά ποιος από όσους βρίσκονται στον ΠΑΟ έχει διαχειρισθεί μια ανάλογη κρίση;

Κουταμάρα

Κάποτε σε ανάλογες συνθήκες, με την ομάδα δηλαδή υποχρεωμένη να πουλήσει χωρίς μεγάλες διαπραγματευτικές δυνατότητες, ο Νίκος Νταμπίζας, ως τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟ, έφερε στο ταμείο 800 χιλιάδες από την πώληση του Καρνέζη και 2,3 εκατ. ευρώ από την πώληση του Μαυρία. Ο ΠΑΟ είχε στην αρχή του Ιανουαρίου τη δυνατότητα να πάρει 350 χιλιάδες ευρώ από τον ΠΑΟΚ για τον Μολέντο: προσπάθησε να πάρει περισσότερα, με άγαρμπο τρόπο, μπλέκοντας τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Μπορούσε, επίσης, να εισπράξει 1,2 εκατ. ευρώ από τη Νότιγχαμ Φόρεστ για τον Λουντ και τον Χουλτ, πριν ο Σουηδός κάνει προσφυγή. Αν έπαιρνε αυτά τα χρήματα και πουλούσε έστω για 2 εκατ. ευρώ τον Κουρμπέλη, θα ήταν κοντά στον στόχο της είσπραξης 4 εκατ. ευρώ. Αλλά αντί να πουλήσουν τους παίκτες, άρχισαν να καβγαδίζουν μεταξύ τους και να διαρρέουν στις εφημερίδες ότι έσωσαν το κύρος του συλλόγου, γιατί δεν πούλησαν παίκτη στον Μαρινάκη, που έχει μετοχές στη Φόρεστ. Το να αρνείσαι να πουλήσεις κάποιον στον Ολυμπιακό, πάει κι έρχεται. Το να μην παίρνεις και τα χρήματα της Φόρεστ και να χάνεις έναν παίκτη χωρίς να βάλεις στο ταμείο τίποτα, είναι καθαρή κουταμάρα.

Κριτήριο

Οσοι τρέχουν τον Παναθηναϊκό σήμερα λένε ότι ως κριτήριο έχουν και τα θέλω των οπαδών. Λένε π.χ. ότι για τους οπαδούς του ΠΑΟ είναι χειρότερο η ομάδα να πουλήσει παίκτες στον Ολυμπιακό από το να αποκτήσει δανεικούς από τον ΠΑΟΚ –ο ΠΑΟ καιρό τώρα συζητά να πάρει από τους Θεσσαλονικείς παίκτες όπως ο Κωνσταντινίδης, ο Κάτσε, ο Μυστακίδης κ.λπ. Εγώ λέω ότι σε στιγμές κρίσης τίποτα δεν απαγορεύεται, αλλά από τα δυο είναι προτιμότερο το πρώτο, δηλαδή να πουλάς παίκτες στον οποιοδήποτε –ακόμα και στον εχθρό σου. Διότι η πώληση δεν δημιουργεί τη ρετσινιά του εξαρτημένου –αυτή τη δημιουργεί πάντα ο δανεισμός.

Σάντσες

Οι μεγάλες ομάδες και αγοράζουν και πουλάνε. Προχθές η Αρσεναλ πούλησε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Αλέξις Σάντσες –αυτά συμβαίνουν. Αλλά οι μεγάλες ομάδες δεν δανείζονται παίκτες από ιστορικούς αντιπάλους τους. Μόνο δανείζουν. Οσο για τα θέλω των οπαδών, αυτά σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Οι οπαδοί, για παράδειγμα, θα ήθελαν όσοι δουλεύουν για έναν σύλλογο να είναι οπαδοί της ομάδας: δεν έχουν κι άδικο. Οταν η ΑΕΚ πέρασε τη μεγάλη κρίση της βρέθηκαν στο τιμόνι της άνθρωποι που ήταν οπαδοί του ΠΑΟ. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο κι ας ελπίσουμε για τον Παναθηναϊκό να μη συμβεί ό,τι συνέβη στην ΑΕΚ.

Σάρκα

Ο ΠΑΟ πήρε αναβολές χθες. Μοιάζει να ζει το περίφημο μαρτύριο της σταγόνας. Πρόκειται για μέθοδο βασανισμού, που ανακαλύφθηκε τον 15ο αιώνα στην Ιταλία. Προέκυψε από την εμπειρική παρατήρηση ενός δικηγόρου, που διαπίστωσε ότι το νερό που πέφτει σε μια πέτρα τελικά την τρυπάει. Το βασανιστήριο πρόβλεπε ότι το θύμα θα δεθεί χειροπόδαρα, ενώ σταγόνες νερού πέφτουν περιοδικά στο μέτωπό του. Ακούγεται ανώδυνο, όμως κάποια στιγμή, έπειτα από μέρες συνεχούς ροής, το νερό διαπερνά τελικά την αδύναμη σάρκα…