Σε διακεκαυμένη ζώνη εισέρχεται η κυβέρνηση και η χώρα από τις αμέσως επόμενες εβδομάδες καθώς τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία και τα εθνικά θέματα φαίνεται ότι θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις. Σε όλα τα ζητήματα τα οποία είτε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχουν ανοίξει είτε κατόπιν πιέσεων του διεθνούς παράγοντα, το διάστημα έως το Πάσχα προδιαγράφεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο. Και αναλόγως της έκβασης στο ένα ή το άλλο πεδίο, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την τύχη του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον χρόνο των εκλογών. Επειτα από το μαζικό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, πολλά είναι τα ερωτήματα ως προς το αν και το πώς μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση για το Σκοπιανό. Το χρονοδιάγραμμα για μία ενδεχόμενη συμφωνία είναι πιεστικό, με απώτατο όριο την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Το μέτωπο που έχει σχηματιστεί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο κατά των επιπόλαιων χειρισμών της κυβέρνησης θα είναι πλέον ένα από τα στοιχεία που θα διαμορφώσουν το πολιτικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες. Οπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις και όπως εξελίχθηκε η μαζική αντίδραση κατά των κυβερνητικών χειρισμών, το Σκοπιανό μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο. Είτε στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος δεν μεταβάλει τη στάση του (πράγμα εξαιρετικά πιθανό πλέον) είτε εφόσον οι αντιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο ενταθούν, η δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίλυση του ζητήματος θα αμφισβητηθεί έντονα. Και εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, σε συνδυασμό και με ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, μια εκλογική αναμέτρηση και πάλι θα βρεθεί στο τραπέζι. Υπ’ αυτό το πρίσμα, μία κρίσιμη παράμετρος είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Τσίπρας θα επιδιώξει να διαχειριστεί την αντίδραση των πολιτών. Κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών, ένα ενδεχόμενο είναι να επενδύσει πολιτικά στη δημιουργία ενός σχηματισμού στα δεξιά της ΝΔ ακόμη και με χαρακτηριστικά ελληνικής «Λέγκας του Βορρά», ο οποίος θα επιχειρήσει να αποσυσπειρώσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η κατάσταση πάντως έχει ήδη περιπλακεί, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα περαιτέρω βήμα με τη δήλωσή ότι «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων».

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ως προς την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιβεβαίωση των κυβερνητικών προσδοκιών οι εβδομάδες έως τις αρχές Απριλίου είναι κομβικής σημασίας. Σε αυτό το διάστημα αναμένονται οι ανακοινώσεις της Eurostat για τα οικονομικά στοιχεία του 2017. Τότε θα φανεί αν οι μνημονιακοί στόχοι για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης έχουν επιτευχθεί ή όχι. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι για να βγουν τα νούμερα και να επιτευχθεί το 1,6% στο κλείσιμο του 2017, στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία θα πρέπει να έχει απογειωθεί και να έχει επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3,1%. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί και ο μνημονιακός στόχος δεν επιτευχθεί, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό κόφτη από τις αρχές Ιουνίου. Κοινώς: να επιβάλει νέες, έκτακτες περικοπές στο Δημόσιο.

Μία ακόμη ιδιαίτερα σημαντική εκκρεμότητα σχετίζεται με την απουσία κυβέρνησης στην Γερμανία. Επειτα και από το έστω διστακτικό «ναι» του SPD για τον νέο συνασπισμό, έως ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες στο Βερολίνο, καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσει.