Ελληνες και ξένοι ηλεκτροπαραγωγοί, καθώς και μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες συγκαταλέγονται μεταξύ των 15 επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά υπό όρους για την απόκτηση μιας από τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, δηλαδή σε Φλώρινα (Μελίτη) και σεΜεγαλόπολη (Αρκαδία).

Τόσοι απάντησαν θετικά στο άνευ δεσμευτικού χαρακτήρα market test που διεξήγαγε τον Δεκέμβριο η DG Comp προκειμένου να τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενόψει του διαγωνισμού που θα προκηρύξει η ΔΕΗ τον Ιούνιο.

Αν και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας δεν αναφέρει ονόματα, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο ερώτημα αν θα συμμετάσχετε στον διαγωνισμό απάντησαν «ναι υπό όρους» ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου από κοινού με την κινεζική Shenhua, βιομηχανικοί παίκτες όπως εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο, με σκοπό να ελέγξουν το κόστος του ρεύματος που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών τους, καθώς και ανατολικοευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί –όπου η χρήση άνθρακα είναι ακόμη εκτεταμένη.

Συνολικά 140 εταιρείες ανά τον κόσμο έλαβαν επιστολές για να πάρουν μέρος στο market test, στο οποίο συμμετείχαν τελικά γύρω στις 30, εκ των οποίων εκδήλωσαν ενδιαφέρον 15.

Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα αφορά το τίμημα που θα πετύχει η ΔΕΗ στον διαγωνισμό του Ιουνίου. Το τίμημα, όπως και η συμμετοχή σε αυτόν, θα εξαρτηθούν από το κατώτατο ποσό που θα ορίσει ως τιμή εκκίνησης η ΔΕΗ.

Ετσι επομένως πρέπει να «διαβαστεί» το υπό όρους ενδιαφέρον των 15. Οροι που εξαρτώνται από τη τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων (CO2) και το αν διαμορφωθούν μέχρι τότε οι κατάλληλες ισχυρές συμμαχίες μεταξύ εγχώριων ή ξένων παικτών.

Το εφάπαξ τίμημα που θα δώσουν οι ενδιαφερόμενοι για καθένα από τα προς πώληση πακέτα, αυτό του Βορρά (Μελίτη 1, συν άδεια για κατασκευή Μελίτης ΙΙ) και εκείνο του Νότου (Μεγαλόπολη 3 και 4), θα κριθεί καταρχήν από δύο παράγοντες. Αφενός από τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να διαθέσουν για να αναβαθμίσουν τις μονάδες, αφετέρου από τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των δικαιωμάτων CO2 τα επόμενα χρόνια.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ επισημαίνεται ότι «δεν τίθεται με οποιονδήποτε τρόπο ζήτημα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων». Σημειώνει επίσης ότι η συμφωνία με τους δανειστές συνεπάγεται ότι η ΔΕΗ θα απομείνει με το 100% των υδροηλεκτρικών μονάδων της, το 100% των μονάδων φυσικούαερίου και το 65% του λιγνιτικού της δυναμικού μέχρι το 2035.