«Τι διάολο συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα; Γιατί η αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τουιτάρει στην επίσημη σελίδα της στα αραβικά; Θέλετε να καλοπιάσετε τις βάρβαρες μουσουλμανικές ορδές των βιαστών;». Αυτή η πρωτοχρονιάτικη ανάρτηση στο twitter της Μπέατριξ φον Στορχ, αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, οδήγησε σε προσωρινό μπλοκάρισμα του λογαριασμού της από την εταιρεία και στην κατάθεση μήνυσης εναντίον της για υποκίνηση μίσους από τις Αρχές. Το αγανακτισμένο ποστ πυροδοτήθηκε από μία ανάρτηση της αστυνομίας της Κολωνίας, στην οποία περιέχονταν ευχές στα αραβικά, μεταξύ των άλλων γλωσσών.

Ο λογαριασμός της βουλευτού μπλοκαρίστηκε βάσει ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2017 από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Στόχο έχει την απομάκρυνση αναρτήσεων υποκίνησης μίσους από κοινωνικά δίκτυα που στη Γερμανία έχουν περισσότερους από δύο εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Το μπλοκάρισμα χρηστών φυσικά δεν είναι καινοφανές, ο νόμος εισάγει όμως την έναρξη νομικών διαδικασιών και την επιβολή υψηλότατων προστίμων.

Την ίδια τύχη είχε και ένα tweet της Αλις Βάιντελ, συνεπικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AfD, στο οποίο κατηγορούσε τις Αρχές για υποδούλωση σε εισαγόμενες συμμορίες μεταναστών που λεηλατούν, μαχαιρώνουν και ξυλοκοπούν. Η Βάιντελ αποκάλεσε την Στορχ και τον εαυτό της «θύματα λογοκρισίας». Ο έτερος επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ έκανε λόγο για «Νόμο Λογοκρισίας» και «Μεθόδους Στάζι».

Χθες το απόγευμα η σελίδα της Στορχ στο facebook είχε 83.114 like και 83.677 ακολούθους. «Πρόκειται ξεκάθαρα για λογοκρισία των ανθρώπων που δεν είναι συμπαθείς», έγραφε ένας εξ αυτών, αγανακτισμένος. «Εχουμε δημοκρατία α λα CDU», έγραφε ένας άλλος αναφερόμενος στο κόμμα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA. Μπορεί αυτές οι εκφράσεις να είναι ακραίες, ανησυχία όμως έχει προκληθεί και σε μετριοπαθέστερους Γερμανούς που φοβούνται ότι ο νέος νόμος θα περιορίσει την ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο και ότι στο όνομα της πολιτικής ορθότητας τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διαγράφονται σχόλια θα είναι υπερβολικά αυστηρά με αποτέλεσμα να οδηγηθούν τα κοινωνικά δίκτυα στο λεγόμενο «overblocking».

Η «ιδιωτικοποίηση» της απονομής δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι εταιρείες θα αποφασίζουν ποια σχόλια θα σβηστούν, προβληματίζει τους νομικούς. «Αυτός ο νόμος επιτρέπει στις εταιρείες να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης», λέει ο Τίμο Σουτ, νομικός που ειδικεύεται στο δίκαιο του Διαδικτύου.

Η γενική γραμματέας των Φιλελευθέρων Νίκολα Μπέερ τονίζει ότι το προσωπικό των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης –που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχει νομική κατάρτιση –θα αποφασίζει σε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο εάν θα διαγραφεί μία ανάρτηση. Η ρητορική μίσους πρέπει να περιοριστεί, ο συγκεκριμένος νόμος, εντούτοις, είναι απολύτως ακατάλληλος, επεσήμανε. Και η Αριστερά όμως απορρίπτει τον νόμο υπογραμμίζοντας ότι η απονομή δικαιοσύνης περνά σε ιδιωτικά χέρια.

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Η γερμανική κυβέρνηση αντιτείνει ότι γνώμονας για τις διαγραφές αποτελεί το γερμανικό δίκαιο. Οι νομικές διαδικασίες θα κινούνται μόνον εφόσον οι αστυνομικές Αρχές και η αρμόδια εισαγγελία διαπιστώσουν ότι όντως μία ανάρτηση είναι αμφιλεγόμενη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι όταν μία αξιόποινη πράξη στο δρόμο ή το Διαδίκτυο παραμένει ατιμώρητη απειλείται το κράτος δικαίου.

Και στις εταιρείες πίσω από τα κοινωνικά δίκτυα κυριαρχεί προβληματισμός. Δεν προωθούν τη ρητορική μίσους, στόχος τους όμως είναι η διατήρηση και διεύρυνση του αριθμού των χρηστών. Οσοι νιώθουν περιθωριοποιημένοι λόγω των πεποιθήσεών τους αναπόφευκτα θα χρησιμοποιούν ολοένα λιγότερο ή ενδεχομένως να εγκαταλείψουν τα κοινωνικά δίκτυα. Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο κόστος καθώς η εύκολη πρόσβαση όλων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά τους που τα καθιστούν θελκτικά.