Αναταράξεις που μπορούσαν να εξελιχθούν σε μείζον θέμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν την τροπολογία που προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους εμποδίζουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, η οποία τροφοδοτεί και τη σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας οδήγησε σε παρασκηνιακές διεργασίες και ζυμώσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς ανέκυψαν διαφωνίες. Ετσι, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσαν με διαδοχικές συσκέψεις να κάμψουν τις αντιρρήσεις των βουλευτών υπό τον φόβο της απόρριψης της κυβερνητικής τροπολογίας μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος αντέδρασε στην ρύθμιση κάνοντας λόγο για «ποινικοποίηση της λαϊκής κινητοποίησης» και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός αναζητούσε τρόπους για να καμφθούν οι αντιδράσεις των διαφωνούντων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νομοτεχνικές βελτιώσεις (με πρόβλεψη για αυταπάγγελτη δίωξη μόνον της ενεργούς παρεμπόδισης των πλειστηριασμών και όχι της απειλής). Παράλληλα απέκλεισε την πιθανότητα απόσυρσης και επανακατάθεσης της επίμαχης ρύθμισης, στα πρότυπα της τροπολογίας για τις απεργίες (σ.σ. εκκρεμεί η επανακατάθεσή της). Επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνιζε διαρκώς ότι σε καμία περίπτωση η επίμαχη ρύθμιση δεν αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά την επέκταση του ισχύοντος νόμου για τα ειρηνοδικεία και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την προστασία όσων είναι αρμόδιοι για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από βίαιες επιθέσεις. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να καλέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην παρασύρονται, όπως φέρεται να είπε, από τα «fake news» των Μέσων Ενημέρωσης που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση.

Οι πιέσεις, επίσης, πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα εμποδίζει τις τράπεζες να βγάζουν τις λαϊκές κατοικίες σε πλειστηριασμούς είχαν ενταθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, άλλωστε, η πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών στο Μαξίμου. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Η επίμαχη τροπολογία

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δεχθεί τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την επίμαχη τροπολογία. Οι βουλευτές συνεχώς τού υπενθύμιζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» τώρα νομοθετεί «για να πάνε σπίτια στα χέρια τραπεζίτη», χαρακτηρίζοντας «καταδιωκτική» την κυβερνητική ρύθμιση. «Πώς νιώθετε εσείς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που “ποινικοποιείτε” περαιτέρω τη διαδικασία; Νιώθετε καλά;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που βουλευτής ακούστηκε να απαντά «πολύ καλά».

«Δικαίως φωνάζαμε “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης στα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως θα έπρεπε η προηγούμενη κυβέρνηση να είχε νομοθετήσει το θετικό μέτρο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος καταλόγισε «επιλεκτική ευαισθησία» στην κυβέρνηση και διερωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση για τις καταδρομικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα. «Η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς γίνεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών», υποστήριξε ο Γιώργος Αμυράς από Το Ποτάμι, ενώ από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένταση της βίας και της καταστολής απέναντι σε όσους διαμαρτύρονται».

Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κάμψει τις έντονες αντιπολιτευτικές αντιδράσεις, ο Κοντονής υποστήριξε ότι η τροπολογία δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία, χαρακτηρίζοντας ως «θετική» τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ενώ επισήμανε ότι οι πλειστηριασμοί και οι διαδικασίες αυτές αφορούν κυρίως μεγαλοκαρχαρίες με βίλες και πισίνες.