Η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο της ΝΔ, ανταποδίδοντας την αντίστοιχη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Ιούνιο στο ΣΕΦ, ήταν αντίστοιχη της πάγιας θέσης της περί αυτόνομης πορείας της παράταξης. Το ίδιο ισχύει και για τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος, σταθερός στις δικές του απόψεις, εξέφρασε την ελπίδα του για αλλαγές στη ΝΔ που θα επιτρέψουν στις δύο δυνάμεις να συναντηθούν. Ο διαφορετικός τόνος των δύο ομιλιών έκανε σαφές πως μέσα στο Κίνημα Αλλαγής συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις για την επόμενη μέρα, δίνοντας μια ενδιαφέρουσα πρόγευση για τον προσυνεδριακό διάλογο που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα.

«Οσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας δεν είναι σε επαφή με τη νέα πραγματικότητα που υπάρχει και στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα» τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του νέου φορέα, δίνοντας παραδείγματα της προοδευτικής πρότασης του Κινήματος Αλλαγής, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η όποια προγραμματική συνεννόηση μετά τις εκλογές –ανάμεσά τους και η πρόταση για Εξεταστική από το 2001, βάζοντας στο κάδρο και τη διακυβέρνηση Καραμανλή.

Εθνική συνεννόηση. Στην ομιλία της, η Γεννηματά έκανε λόγο για εθνική συνεννόηση, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο «δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με κυβερνητικές συνεργασίες» και αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο στο ενδεχόμενο μιας ψήφου ανοχής, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Η απάντησή της, όμως, στη γέφυρα που επιχείρησε να χτίσει ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής. «Λέμε «όχι» σε όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, επιδιώκοντας «πολιτικά μέτωπα» κάθε μορφής που διχάζουν» ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως το Κίνημα Αλλαγής έχει «ανοιχτά μέτωπα με τον λαϊκισμό και τη συντήρηση. Είναι ώρα να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε τον λαό μας». Η στάση της Γεννηματά ήταν αναμενόμενη, για τους γνώστες του χώρου, απολύτως λογική, καθώς η δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής έχει δώσει νέα πνοή στον «τρίτο πόλο» της Κεντροαριστεράς, η οποία επιβεβαιώνεται και δημοσκοπικά: η ΝΔ βλέπει απώλεια των ποσοστών της σε συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει τα δικά του.

«Χρειάζεται τόλμη». «Εχετε αναγνωρίσει, κ. Μητσοτάκη, την ευθύνη του κόμματός σας. Και αυτό σας τιμά, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να είστε έτοιμοι για ένα νέο κράτος, χωρίς διακρίσεις. Οι πελατειακές οικογένειες είναι τεράστιες. Οι κομματικές οικογένειες είναι τεράστιες. Και θα αντισταθούν. Δεν αρκούν λοιπόν τα λόγια. Χρειάζεται σχέδιο, δύναμη και τόλμη» ήταν τα λόγια του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, αν και πιο επικριτικός απ’ ό,τι συνήθως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας, εφόσον η ΝΔ κλίνει προς το Κέντρο. «Ελπίζω –είμαι σχεδόν σίγουρος –ότι θα τα καταφέρετε και θα συναντηθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της ομιλίας του επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε κάνει λόγο για «αλλαγές που πρέπει να γίνουν πρώτα στα σπίτια μας» και για «άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και περιχαρακώσεις ικανοποιούν τους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων».

Ο Θεοχαρόπουλος. Οι διαφορετικές φωνές δεν σταματούν, βέβαια, στο Ποτάμι. «Η λύση δεν βρίσκεται στη συνέχιση των αδιέξοδων πολιτικών με δεξιό πρόσημο. Η ΝΔ προτείνει «λύσεις» σε εισαγωγικά» ανέφερε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη ΝΔ ως «μια βαθιά συντηρητική δύναμη. Και υπό τον κ. Μητσοτάκη δείχνει απόλυτα δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής Δεξιάς του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων». Ολοι, ωστόσο, ετοιμάζονται για μια γερή δόση αντιπολίτευσης αύριο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αφήνοντας την πρώιμη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες για αργότερα.