Σε βαθιά πληγή εξελίσσονται για την κυβέρνηση οι πλειστηριασμοί, πριν καλά καλά αρχίσουν. Δεδομένου ότι εντός του 2018 θα πρέπει, σύμφωνα με τους στόχους, να υλοποιηθούν τουλάχιστον 18.000 εκποιήσεις ακινήτων, δεν απειλείται μόνο το προφίλ της κυβέρνησης ούτε γίνεται απλώς αποδέκτης της οργής της κοινωνίας. Απειλείται εφεξής η ίδια η συνοχή της, λόγω των ισχυρών ενδοκυβερνητικών και εσωκομματικών αντιδράσεων.

Υπό διαφορετικές συνθήκες, η υπόθεση των πλειστηριασμών και οι κυβερνητικοί χειρισμοί θα ήταν ιδανικός αντιπερισπασμός για τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη δυσώδη υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Πλην όμως, το γεγονός ότι στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν ακριβώς οι αναταράξεις που προκαλούν οι πλειστηριασμοί, καταδεικνύει τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση.

ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΙΕΡΑ. Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κινήθηκε μεν σε ήπιους τόνους, αλλά η ανησυχία είναι έκδηλη για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Ο Νίκος Φίλης επανέλαβε την πρότασή του για νομοθετική πρωτοβουλία που θα προστατεύσει τη «λαϊκή» –όπως την ονομάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –κατοικία. Πλην όμως, γραμμή της κυβέρνησης παραμένει πως αρκεί η «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες, ώστε να μην εκποιούνται κατοικίες αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ ή να βγαίνουν στο σφυρί μόνον αυτές των στρατηγικών κακοπληρωτών. Η πραγματικότητα που προκύπτει, ωστόσο, από τα πινάκια των πλειστηριασμών διαψεύδει θεαματικά την κυβέρνηση και η νομική προστασία της πρώτης κατοικίας παραμένει αίολη.

Η κατάσταση αυτή θα αποτελέσει μάλιστα αφορμή για το επόμενο «χτύπημα» της ομάδας των 53. Εχοντας ενημερώσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τα μέλη της ετοιμάζουν κείμενο με το οποίο θα συντάσσονται ουσιαστικά με τις θέσεις Φίλη. Παράλληλα, θα ζητούν τη σύγκληση των κομματικών οργάνων. Ηδη, εκ μέρους των 53, τη δυσφορία του για τα έκτροπα στο Ειρηνοδικείο και τη χρήση υπέρμετρης βίας από την Αστυνομία είχε εκφράσει ο Γιώργος Κυρίτσης, με την εκτίμησή του να βρίσκει σύμφωνα, κατά πληροφορίες, και άλλα στελέχη.

Εκτός Πολιτικού Συμβουλίου, ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο Θοδωρής Δρίτσας. Εξέφρασε την απορία του (Focus FM) για ποιον λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνδράμουν τους συντρόφους τους της Λαϊκής Ενότητας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους πλειστηριασμούς: «Πέρα από τη ΛΑΕ, θα μπορούσαμε κι εμείς, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουμε –και κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν και τώρα –στις διαμαρτυρίες κατά των πλειστηριασμών», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις στον Πειραιά.

Ενδιαφέρον έχει και η διαφοροποίηση της Ρένας Δούρου, μέσω της παράταξής της στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Δύναμη Ζωής εισηγήθηκε ψήφισμα καταδίκης της χρήσης αστυνομικής βίας στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας και ζητάει διασφαλίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ εκφράζει την αντίθεσή της στην πώληση στεγαστικών δανείων σε funds. Η κίνηση αυτή κάλλιστα ισοδυναμεί με τη ρεβάνς Δούρου απέναντι στο Μαξίμου μετά τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική και το «άδειασμα» που δέχθηκε, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι αποτελεί μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε χθες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΝΤΡΙΜΠΛΑ. Με κίνδυνο λοιπόν να εξελιχθούν οι πλειστηριασμοί στο Βατερλώ της κυβέρνησης, διόλου τυχαία ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση που ακολούθησε το Μαξίμου. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, τρεις κορυφαίοι υπουργοί στήθηκαν στο Περιστύλιο της Βουλής απέναντι από τις κάμερες και καθένας εξ αυτών αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα που άπτονται των πλειστηριασμών:

– Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε κυρίως για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος: «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους», εξηγώντας ότι θα πρέπει οι τράπεζες να είναι σε θέση να δώσουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

– Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στάθηκε στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία για τις λαϊκές τάξεις», είπε, έχοντας παραδεχθεί πάντως νωρίτερα (Σκάι) πως με την υπάρχουσα νομοθεσία προστατεύεται μόνο το 70% των περιπτώσεων της πρώτης κατοικίας.

– Ο Σταύρος Κοντονής, έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του από τη ΛΑΕ και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επέμεινε στο εξ αριστερών μέτωπο. «Τα απαράδεκτα επεισόδια δεν αφορούσαν πρώτες κατοικίες… Οσοι διαμαρτύρονται, πρέπει να πάψουν να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός των μεγάλων οφειλετών», σχολίασε, βάλλοντας εμμέσως κατά ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύσης Ελευθερίας και λοιπών «συλλογικοτήτων» (π.χ. Κίνημα Δεν Πληρώνω). Ειδικά για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης διερωτήθηκε νωρίτερα (Alpha): «Ποιους προστατεύει; Αυτούς που έχουν βίλες με πισίνες;».

Στη γραμμή Κοντονή κινήθηκαν επίσης δύο «πιστόλια» του Μαξίμου: Παύλος Πολάκης και Νίκος Καρανίκας. Περισσότερο ειλικρινής όμως υπήρξε ο βουλευτής Κώστας Σπαρτινός, ο οποίος, πριν ακόμη ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, δήλωσε: «Το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ήταν απλώς ένα προεκλογικό σύνθημα».