Ηταν μια συνάντηση τυλιγμένη με πέπλο μυστηρίου. Αναφέρομαι στο ραντεβού Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη την Πέμπτη. Για κάποιες ώρες επικράτησε αναβρασμός στα γραφεία των συναδέλφων μου που καλύπτουν το ρεπορτάζ. Κάποιοι λέγανε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής του Ποταμιού τα είπαν από κοντά, άλλοι διέψευδαν μετ’ επιτάσεως. Εκ των υστέρων γνωρίζουμε ότι όντως συναντήθηκαν.

Γιατί, όμως, το αρνούνταν στην αρχή; Τι συνέβη; Είπα, λοιπόν, να κάνω μια «ΕΔΕ». Σύμφωνα με πληροφοριοδότη μου, η Γεννηματά, ως νέα αρχηγός του ενιαίου φορέα, είχε δώσει ρητή εντολή να μην δημοσιοποιηθεί καμία από τις συναντήσεις που προγραμματίζει αυτήν την περίοδο με τους συνυποψηφίους της, τους άλλους αρχηγούς της ΔΗΣΥ και κάποια στελέχη του ευρύτερου χώρου. Και όταν η Φώφη δίνει «ρητή εντολή» στη Χαριλάου Τρικούπη τηρείται ευλαβικά. Οπότε, εγώ εικάζω – κι ο άνθρωπός μου δηλώνει βέβαιος – ότι η διαρροή δεν ήρθε από εκεί κι ο ποντικούλης βρίσκεται κάπου αλλού.

Τώρα, θα μου πείτε και γιατί δεν ήθελε να δουν το φως της δημοσιότητας τα ραντεβού της; Το σκεπτικό είναι κάτι σε στυλ «είναι σα να βλέπει βουλευτές του κόμματός της, γιατί θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί;». Μάλιστα. Αν ήμουν κακός άνθρωπος θα έλεγα ότι έχει μπει στο πετσί του νέου της ρόλου.

Η κατάληψη

κι η κόντρα

Το Σάββατο, στη Λέσβο, μετανάστες κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η είδηση όμως είναι αλλού.

Η κατάληψη προκάλεσε ένα νέο επεισόδιο στον ενδοπαραταξιακό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και μη συριζαϊκής Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου έβγαλε ανακοίνωση που καταγγέλλει πως «ομάδες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του αντιεξουσιαστικού χώρου» οδήγησαν τους Αφγανούς εκεί. Το ωραιότερο, βέβαια, είναι πως οι συριζαίοι χαρακτηρίζουν την κατάληψη «τυχοδιωκτική».

Πού πήγαν άραγε οι εποχές των κοινών μετώπων για τον ρατσισμό; Για να μην πω για εκείνους τους ένδοξους καιρούς που η Κουμουνδούρου ήταν πίσω από διαφόρων λογιών καταλήψεις.

Αποφασίζομεν

και διατάσσομεν

Θυμάστε, φαντάζομαι, ότι γίνεται χαμός με την επικείμενη… πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Σαν να μην έφτανε αυτό, λοιπόν, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αποφάσισε να παρατείνει τη θητεία των οργάνων διοίκησής τους έως και την 31η Ιανουαρίου 2018. Γι’ αυτό και κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή. Για την ιστορία, η θητεία των οργάνων διοίκησης των δύο ιδρυμάτων που γίνονται τώρα «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής» έληγε σύντομα. Σύμφωνα, όμως, με την τροπολογία η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται εκ νέου για δύο ακόμη φορές με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Με άλλα λόγια, δεν θα χρειαστεί ξανά νέα τροπολογία. Προνοητικός ο υπουργός. Μην ταλαιπωρείται τώρα με την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αφού υπάρχουν πάντα πιο εύκολοι τρόποι να επιβάλεις αυτό που θες.

Σε επαναστατική ετοιμότητα η ΓΕΝΟΠ…

Αύριο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους θεσμούς την τελική λύση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Εξού και την ίδια μέρα το συντονιστικό Μεγαλόπολης – δηλαδή ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο δήμος – ανεβαίνουν Αθήνα για μια συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ενέργειας. Σε αυτήν θα δώσει το «παρών» και η ΛΑΕ, ήτοι Λαφαζάνης and friends. Το επόμενο ραντεβού στο καλαντάρι του γενοπικού αγώνα έχει σημειωθεί για τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, που η ΓΕΝΟΠ κάνει συλλαλητήριο στη Φλώρινα ενώ δυο μέρες αργότερα πάει Μεγαλόπολη.

Πηγές μου στο κίνημα, πάντως, μου έχουν επισημάνει πως δεν πρέπει να περιμένω καταλήψεις, κατέβασμα διακόπτη και τα συναφή στο προσεχές μέλλον. Μόνο κινήσεις επαναστατικής ετοιμότητας. Γιατί; Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και λοιποί ενδιαφερόμενοι θα περιμένουν πρώτα τα αποτελέσματα των market tests. Η κυβέρνηση θα κάνει μερικά μέσα στον Δεκέμβριο για να τεστάρει αν έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον όσες μονάδες της ΔΕΗ θέλει να πουλήσει. Οπότε θα αναμένουν κι εκείνοι, με το όπλο παρά πόδα, για να δουν σε ποιο πεδίο μάχης θα πρέπει να ξαμολήσουν παρτιζάνους από Γενάρη και μετά.

…κι οι συριζαίοι βουλευτές

Μένω στο ίδιο θέμα για να σας πω ότι όλη αυτή η ιστορία έχει ευνοήσει τους εμπλεκόμενους συριζαίους βουλευτές. Τι εννοώ; Διάφοροι, όπως π.χ. ο Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, βγαίνουν και δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στην πώληση μονάδων. Και από ό,τι πληροφορούμαι θα συνεχίσουν να το κάνουν για καιρό. Γιατί η πώληση υπολογίζεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εκεί περί τον Μάρτιο. Οπότε μέχρι τότε μπορούν να κάνουν αντίσταση και να ψαρεύουν ψηφαλάκια. Τώρα, βέβαια, άμα κρίνεται το μέλλον της πρώτης φοράς Αριστερά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για την προσήλωση που θα δείξουν οι εθνοπατέρες στον προαναφερθέντα αγώνα.

Μπρέκφαστ στο Μπρίγκελ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει πάλι βαλίτσες για Βρυξέλλες. Αφορμή είναι η τελετή ονοματοδοσίας μιας αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου με το όνομα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Ο γαλάζιος αρχηγός δεν θα περιοριστεί, λένε, στις τυπικές επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης για τον πατέρα του. Σκοπεύει, δηλαδή, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να ενισχύσει το ευρωπαϊκό του προφίλ. Εξού και πριν την τελετή θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν στο Ινστιτούτο Μπρίγκελ. Με θέμα «Υπευθυνότητα για τον επανασχεδιασμό της Ευρώπης». Το κλου, βέβαια, του προγράμματός του είναι η κλειστή συζήτηση στο Μπρίγκελ που θα προηγηθεί αυτής που ήδη σας ανέφερα. Εκεί θα παρουσιάσει, λέει, το σχέδιό του για το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της Ελλάδας εντός της ΕΕ.

Λόγοι και σιωπή

Στο μεταξύ στην τελική ευθεία για το Συνέδριο βρίσκεται η ΝΔ και οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στην Κεντροδεξιά επιμένουν ότι αποφασισμένοι να απευθυνθούν στους συνέδρους είναι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν πρόκειται να πουν τα ίδια βέβαια – προς Θεού, δεν περίμενα κάτι τέτοιο, απλώς το επισημαίνω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Ωστόσο, θα καταλήξουν να συμφωνήσουν στην ανάγκη στήριξης των επιλογών του Κυριάκου. Προφανώς ξέρουν και οι δύο ότι δεν είναι καιρός για διαφοροποιήσεις. Οσον αφορά τον Κώστα Καραμανλή, πάλι, θα μείνει – τι πρωτότυπο – πιστός στη γραμμή της σιωπής που ακολουθεί από το 2009 και μετά. Κατά συνέπεια τα φώτα θα πέσουν στους λεγόμενους καραμανλικους. Τώρα το ποιοι είναι αυτοί και εάν πράγματι αποτυπώνουν τις σκέψεις του πρώην πρωθυπουργού αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Πονεμένη για τους συγκεκριμένους, θα προσέθετα.

«Κολλημένη» με τη Χίλαρι

Ισως και η ίδια να θέλει να ξεχάσει ότι το 2001 είχε στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον για τη Γερουσία. Αλλά ακόμη κι αν λείπει η ψυχαναλυτική ερμηνεία, δεν είναι η πρώτη φορά που η Σούζαν Σαράντον φλερτάρει με την πρόκληση (βάζετε στοίχημα ότι στην Ελλάδα θα την είχαν αποθεώσει ορισμένες ημέτερες δυνάμεις;). Σε συνέντευξή της στον «Γκάρντιαν» δηλώνει ότι στήριξε τον Μπέρνι Σάντερς στην προκριματική διαδικασία και ψήφισε τον ανεξάρτητο Τζιλ Στάιν. Το «καρφί» το κρατάει για το τέλος: «Νομίζω ότι η Χίλαρι ήταν πολύ, πολύ επικίνδυνη. Θα ήμασταν σε πόλεμο αν είχε εκλεγεί πρόεδρος… Κοιτάξτε πόσα έγιναν επί Ομπάμα κάτω από τη μύτη μας». Κάτι μου λέει πάντως πως άλλος είναι ο στόχος, όταν μιλάμε για «κατεστημένο».

Ψηφιακός Λαφαζάνης

Μιας και στο θέμα της ΔΕΗ ανέφερα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, θυμήθηκα πως άνθρωπός μου είπε ότι στη ΛΑΕ ετοιμάζονται για την πρώτη Τετάρτη που θα γίνει ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, δηλαδή μεθαύριο. Γενικώς, μου επισήμανε, θεωρούν ότι τα πάνε πολύ καλά στο συγκεκριμένο θέμα χάρη στο ονομαζόμενο και κίνημα της Τετάρτης, βγαίνοντας από αριστερά στην κυβέρνηση – πιο αριστερά κι από το ΚΚΕ, να υποσημειώσω. Αυτή, όμως, που έρχεται την αντιμετωπίζουν περίπου ως D-Day. Ο λόγος; Αφού θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος ηλεκτρονικός, τα παραδοσιακά όπλα πάλης πιθανόν δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Και η πρόκληση να επανεφεύρουν τον τρόπο διαμαρτυρίας τους είναι προφανής. Λέτε ο Λαφά να έχει επιστρατεύσει τίποτα ρώσους χάκερ;