Σταθερά δεύτερος

Σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης εξετάζει πάλι ο πρόεδρος Αλέξης, προκειμένου να (συμ)μαζέψει λιγάκι την κατάσταση στην κυβέρνηση, διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και πάλι, ότι το πράγμα χωλαίνει επικίνδυνα. Τείνει να παγιωθεί η κατάσταση που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά δεύτερο κόμμα, καθώς η εικόνα της κυβέρνηση στην κοινωνία διαρκώς χλωμιάζει.

Η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Τετάρτης προήλθε, μου είπαν, ως αποτέλεσμα των διαφόρων μετρήσεων που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου και όχι, όπως πολλοί θεώρησαν, από τα Paradise Papers και την εμπλοκή της συζύγου του προέδρου Κυριάκου σε αυτά.

Τι προκύπτει από τις μετρήσεις και προκαλεί ανησυχία στον πρόεδρο Τσίπρα και τους συν αυτώ; Οτι η κοινωνία δεν φαίνεται να αλλάζει την εικόνα που έχει διαμορφώσει ήδη από τις αρχές του χρόνου για το επιτελούμενο κυβερνητικό έργο, ότι η εντύπωση αυτή συμπαρασύρει και τη δημοφιλία του Πρωθυπουργού που βρίσκεται πλέον σταθερά πίσω από τον Μητσοτάκη και ότι η παράσταση νίκης της ΝουΔού αυξάνεται –υπερβαίνει πλέον το 60%. Δηλαδή, ανακεφαλαιώνω, το κλίμα πολιτικής ανάκαμψης που φάνηκε να δημιουργείται μετά τον Σεπτέμβριο για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να το επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις.

Οι αναλυτές των επιμέρους στοιχείων έχουν ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι αυτό δεν οφείλεται τόσο στις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, αλλά κατά βάση στην επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών, για την οποία δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα πράγματα…

Η «βαθμολογία»

Παρά τη συνεχή επίκληση από τον ίδιο τον πρόεδρο Τσίπρα της (δήθεν) αρνητικής στάσης που έχουν απέναντί του και απέναντι στην κυβέρνηση τα ΜΜΕ, τα οποία τον αντιπολιτεύονται (αυτό είναι το βασικό του «μότο»), η αλήθεια που προκύπτει από τις μετρήσεις είναι ότι οι πολίτες χρεώνουν στην κυβέρνησή του μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με:

-το κοινωνικό κράτος

– το ΕΣΥ και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας

–την εγκληματικότητα και το αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας

–την κατάσταση στην Παιδεία με τις συνεχείς παλινωδίες του αρμόδιου υπουργείου για τις Πανελλαδικές και την τριτοβάθμια εκπαίδευση

– τη γραφειοκρατία.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως λέγεται, αυτές πάνω – κάτω είναι και οι επισημάνσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη προς τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Φλαμπουράρης τρόπον τινά βαθμολογεί τους υπουργούς με βάση τις προσφυγές που υποβάλλουν οι πολίτες στο site kathimerinotita.gr το οποίο εποπτεύει. Και είναι αυτή η «βαθμολογία» που προδιαγράφει πάνω – κάτω το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών που λογικά θα επιχειρήσει ο πρόεδρος Τσίπρας αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, σε μια τελευταία προσπάθεια να ανακόψει τη διαρκή φθορά του κυβερνητικού σχήματος…

Εντιμη κριτική

Μετέφερα προηγουμένως ένα ρεπορτάζ από μια σοβαρή πηγή, με την έννοια ότι πρόκειται για σημαντικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρακολουθεί με αγωνία, οφείλω να ομολογήσω, την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα για την κυβέρνηση.

Πέρασα μαζί του ένα δίωρο σχεδόν προχθές το απόγευμα. Είχα τη… χαρά επίσης να πληροφορηθώ από πρώτο χέρι, τα «αισθήματα» που τρέφει για την αφεντιά μου το σύστημα Μαξίμου. Από πάνω μέχρι κάτω. Από τον πρώτο ώς τον τελευταίο. Δεν εξεπλάγην, αντιθέτως.

Είπα και στον συνομιλητή μου, και δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα να το αναφέρω και δημοσίως, ότι αν ποτέ μάθουν να αναγνωρίζουν πως εκτός από το χάιδεμα, το ξεσκόνισμα, το γλείψιμο ενδεχομένως (στο οποίο αρέσκονται ή έχουν συνηθίσει) υπάρχει και η κριτική, η έντιμη κριτική επί πολιτικών, και ΜΟΝΟ, ζητημάτων, ίσως να καταλάβουν τι κάνει αυτή η στήλη. Και επίσης ότι συνωμοσίες, διαπλοκές και συνωμότες υπάρχουν μόνο στο μυαλό όσων έχουν μάθει να ζουν με αυτές…

Μόνιμες ήττες

Κατά τα λοιπά, οφείλω να υπογραμμίσω την ατυχία του προέδρου Αλέξη, που ενώ την περασμένη Παρασκευή κατάφερε να καταγάγει μια κοινοβουλευτική νίκη επί του προέδρου Κυριάκου επικαλούμενος τις επιτυχίες της Αστυνομίας απέναντι στις αναφορές του δεύτερου για την εγκληματικότητα που κυριαρχεί στη χώρα, ήρθε πρώτα η δολοφονική επίθεση με Καλάσνικοφ κατά του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα το βράδυ και η αποφυλάκιση του Κουφοντίνα την Πέμπτη και τα σάρωσε όλα.

Γιατί είναι νόμος τελικά –σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε διαδικασία αποδρομής τα οφέλη είναι πρόσκαιρα, οι ήττες μόνιμες.

Φυσικά είμαι βαθιά στενοχωρημένος…

Ξαναζεσταμένη μπριζόλα

Εξ όσων είδα και χθες, στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, όπου δεν έχει καταχωρισθεί λέξη για το θέμα της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία (στα ηλεκτρονικά μέσα έγινε μια αναφορά αλλά από την… αντίθετη πλευρά –το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός θα μηνύσει «ΤΑ ΝΕΑ» για συκοφαντική δυσφήμηση, πρωτότυπο!), εξαφανίστηκε κάπου στις μέσα σελίδες το θέμα της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες να συντηρηθεί έστω και με ψίχουλα (λ.χ το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής»), στάθηκε αδύνατον.

Εμ αυτά έχουν οι πρόωρες διαρροές. Ενα παιγμένο από τον Φεβρουάριο θέμα να ξαναέρχεται τώρα, εννιά μήνες μετά στην επικαιρότητα, μοιάζει με ξαναζεσταμένη μπριζόλα από την κατάψυξη. Σκέτη σόλα…

Μάχη στις κάλπες

Χίλια ένα εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα και είκοσι τέσσερα στο εξωτερικό περιμένουν τους ψηφοφόρους της δημοκρατικής παράταξης να προσέλθουν αύριο από το πρωί να ψηφίσουν και να στηρίξουν με την ψήφο τους την προσπάθεια να γυρίσει σελίδα ο χώρος και να αποκτήσει αυτό που του ανήκει: μια κεντρική θέση στο πολιτικό στερέωμα. Εννιά υποψήφιοι ως γνωστόν διεκδικούν την ηγεσία, μην περιμένετε από μένα να σας τους παρουσιάσω –πολύ περισσότερο να υποδείξω κάποιον ως επικρατέστερο -, οι περισσότεροι φίλοι μου είναι. Το μόνο που έχω να επισημάνω απλώς είναι την ανάγκη η συμμετοχή να ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Γιατί η παράταξη εκτείνεται πέρα από τις 100.000 ή τις 200.000 των ψηφοφόρων, και στις εκλογές που έρχονται, τις εθνικές εννοώ, θα αποδειχθεί ότι το δημοκρατικό Κέντρο εκπροσωπεί πολλαπλάσιο αριθμό πολιτών.

Μην ξεχνάμε άτι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που τον εγκατέλειψαν απηυδισμένοι από τα ψέματα και τις φορομπηχτικές πολιτικές είναι σήμερα πολιτικά άστεγος και ψάχνει κάπου να ακουμπήσει, να στεγαστεί. Κρίμα δεν είναι να σκορπιστεί εδώ κι εκεί, γιατί η δημοκρατική παράταξη δεν θα έχει καταφέρει να τον επαναπατρίσει;

Κρίμα, κι άδικο λέω εγώ…

Ενότητα

Ποια είναι η προϋπόθεση για να συμβεί αυτό; Μία και μοναδική: να αποδεχθούν όλοι οι υποψήφιοι το αποτέλεσμα, να υλοποιήσουν ό,τι έχουν υποσχεθεί σε σχέση με την πορεία της παράταξης, και να συμβάλουν ώστε αυτή να αποκτήσει οντότητα και να μη δίνει την εικόνα ενός σκορπισμένου χωριού.

Εύκολο είναι παιδιά. Δεν είναι όλα καρέκλα και προσωπική φιλοδοξία.

Λαγούμι

Θα κλείσω και σήμερα με μία ειδική παρατήρηση προς οίον αφορά: μακάρι με… «σκεπαρνιές» να σκάψεις το πιο βαθύ λαγούμι για να καταχώσεις το «παστό» που συγκέντρωσες (και εξακολουθείς να συγκεντρώνεις απτόητος…) υποδυόμενος ταυτόχρονα τον απηνή διώκτη της διαφθοράς. Ερχεται, σύντομα, το πλήρωμα του χρόνου και θα σε βρουν. Ειδικά δε τώρα που εντοπίστηκε το «σκεπάρνι» με το οποίο άνοιξες το λαγούμι, δεν ξεφεύγεις με τίποτε, φίλε μου…