Στο επίκεντρο της 1ης Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας, που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των ομολόγων του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, βρέθηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, ζήτημα το οποίο αποκτά δυναμική ενόψει της βουλγαρικής προεδρίας το α’ εξάμηνο του νέου έτους.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε σε δηλώσεις του την πεποίθηση ότι και οι τέσσερις χώρες μαζί μπορούν να παίξουν πολύ ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την πρόοδο και τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

«Τα Βαλκάνια είναι μία πολύ κρίσιμη περιοχή για την Ευρώπη. Μία περιοχή που στο παρελθόν, βεβαίως, γέννησε ανησυχίες, πολέμους, αντιθέσεις. Σήμερα, όμως, μπορεί να γεννήσει την ελπίδα για μία νέα πορεία συνεργασίας και συνανάπτυξης» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στις εργασίες της Συνόδου συζητήθηκε η αναζωογόνηση, στο πλαίσιο της βαλκανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της ατζέντας της Θεσσαλονίκης το 2003, όπου αποφασίστηκε η διεύρυνση της Ενωσης και με χώρες των Βαλκανίων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πιθανότητα να οργανωθεί Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων «για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να παίξει τον ρόλο που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα (….) Και θα δοκιμαστεί, πιστεύω, πρώτα και κύρια, στη δική μας γειτονιά, στη Βαλκανική γειτονιά», όπως είπε.

«Το κοινό μας μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί πάνω στον εθνικισμό»

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της συνεργασίας σε σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, οι μεταφορές, αλλά και η διαχείριση κρίσεων, η ασφάλεια και η προσφυγική κρίση.

«Συνομιλήσαμε για πολύ μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας που αν προχωρήσουν θα αλλάξει όψη η ευρύτερη περιοχή. Να πω, για παράδειγμα, ο αγωγός TAP, ο κάθετος διάδρομος IGB, οι αγωγοί από την Ανατολική Μεσόγειο, οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη-Ρούσε, και γιατί όχι και Βουκουρέστι» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Εργα, τα οποία πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν μία διαφορετική πνοή στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω, λοιπόν, στενά ότι αυτή η δυναμική της τετραμερούς συνεργασίας μπορεί να έχει προοπτική και μέλλον. Πιστεύω ότι οι χώρες μας οφείλουν να συνεργαστούν στενά, προκειμένου να αναδείξουν τη σημασία της συνεργασίας για την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Το κοινό μας μέλλον δε μπορεί να χτιστεί πάνω στον εθνικισμό, όπως συνέβη στο παρελθόν στα Βαλκάνια, δυστυχώς, αλλά ούτε και σε σχεδιασμούς τρίτων για την περιοχή μας. Μπορεί να χτιστεί, να βασιστεί, αυτό το κοινό μας μέλλον πάνω στις μεγάλες δυνατότητες των λαών μας, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σε ένα κοινό, ευρωπαϊκό όραμα για την περιοχή μας».