Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η ΔΕΗ, η οποία συνεχίζει να αγοράζει χρόνο και οξυγόνο πουλώντας τα ασημικά της, δίχως τα οποία θα είχε ήδη περάσει σε ζημιές, και ενώ πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τους λιγνίτες.

Τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης κυριάρχησαν σε χθεσινή συνάντηση Μοσκοβισί – Σταθάκη στις Βρυξέλλες –προγραμματισμένη εδώ και καιρό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας –με επίκεντρο το προς πώληση «πακέτο» των λιγνιτικών μονάδων. Προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα συμβιβασμού, θα μπορούσε στο πακέτο να συμπεριληφθεί και η μονάδα της Μεγαλόπολης.

Την ίδια στιγμή, τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε τη Τρίτη η ΔΕΗ, αλλά και η απουσία συνταγής για την έξοδο από το τούνελ στο οποίο έχει παγιδευτεί η εταιρεία βρίσκονται πίσω από τις αιχμές του επικεφαλής της Μανώλη Παναγιωτάκη κατά της κυβερνητικής πολιτικής και συγκεκριμένα του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για αποφάσεις που αφορούν την αγορά ηλεκτρισμού. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τη ΔΕΗ βουτιάς της λειτουργικής της κερδοφορίας κατά 46,8% στα 284,7 εκατ ευρώ και μείωση της καθαρής της κερδοφορίας κατά 74,8% στα 14,4 εκατ. ευρώ. Εάν όμως αφαιρέσει κανείς τα έσοδα ύψους 172,2 εκατ. που έβαλε στο ταμείο η εταιρεία από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, τότε η ΔΕΗ στην πραγματικότητα στο πρώτο εξάμηνο έγραψε λειτουργικές ζημιές της τάξης των 148,5 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στην επιχείρηση είναι οι δηλώσεις του Παναγιωτάκη, ο οποίος απέδωσε την κακή πορεία των αποτελεσμάτων στις βασικές κυβερνητικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας. Δηλαδή τις δημοπρασίες λιγνιτικής ενέργειας ΝΟΜΕ σε τιμές κόστους και την απόφαση για την επιβολή του λεγόμενου τέλους προμηθευτή για την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ.