Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ομάδες που συμμετέχουν στις φετινές διοργανώσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο τρόπος που επιτέθηκε ο βομβιστής αυτοκτονίας στην Αρένα του Μάντσεστερ τον Μάιο κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς ασφαλείας των γηπέδων. Η επίθεση έγινε τη στιγμή που οι θεατές έφευγαν και συνωστίζονταν στις εξόδους.

Στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου για τα γήπεδα και την ασφάλειά τους που φιλοξενήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μόναχο τέθηκαν επί τάπητος τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποτραπούν παρόμοιες επιθέσεις στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Η αστυνομία και οι άνθρωποι της ασφάλειας των γηπέδων στο εξής περιπολούν με μεγαλύτερη ένταση τους χώρους γύρω από τα γήπεδα, ενώ γίνεται ενδελεχής έλεγχος με ειδικές συσκευές πριν ανοίξουν οι πόρτες εξόδου.

Με το θέμα της πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης σε γήπεδα ασχολούνται η UEFA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προσφέρει περαιτέρω συμβουλές από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας στο προσωπικό ασφαλείας των γηπέδων και στα 55 μέλη της.

Πολλοί σύλλογοι έχουν τοποθετήσει εμπόδια γύρω από τα γήπεδά τους για να αποτρέψουν τρομοκρατική επίθεση με όχημα, ενώ έχουν δημιουργήσει δακτυλίδια ασφαλείας σε αρκετή απόσταση για ελέγχους ασφαλείας σε τσάντες και άλλα αντικείμενα.

Στη Βρετανία, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε το 2006, για πρώτη φορά, λεπτομερείς συμβουλές για την ασφάλεια των σταδίων, οι οποίες συνεχώς ανανεώνονται και συμπεριλαμβάνονται πλέον και χώροι διασκέδασης.

Προσοχή (και) στην έξοδο

Ο Τζον Μπίτι, διευθυντής του σταδίου της Αρσεναλ και εκ των ομιλητών του πρόσφατου σεμιναρίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Γουέμπλεϊ, θεωρεί πως έχει αλλάξει η στρατηγική για την προστασία των φιλάθλων. «Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι Αρχές έτειναν να επικεντρώνονται στην ασφάλεια των ανθρώπων όταν αυτοί εισέρχονταν στα στάδια. Τώρα, μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, πρέπει να σκεφτόμαστε για την ασφάλεια των ανθρώπων καθώς εξέρχονται. Λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα μπορούμε για να αποτρέψουμε τρομοκράτες να στοχοποιήσουν τα γήπεδά μας».

Οι επιθέσεις στο Παρίσι αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας, όπου έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται πλέον τα ζητήματα της ασφάλειας στα γήπεδα, υποστηρίζει ο ειδικός στην ασφάλεια Στιβ Φρόσντικ.

«Η βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ έδειξε ακόμα πως δεν υπάρχουν πλέον χαμηλού ρίσκου γεγονότα. Τα στάδια, οι σύλλογοι και οι εθνικές ομοσπονδίες όλοι έχουν αναβαθμίσει τα μέτρα ασφαλείας και η UEFA προσφέρει εκπαίδευση και υποστήριξη», τονίζει ο Φρόσντικ.

Υπάρχει ωστόσο ένα ζήτημα που ανησυχεί εξίσου την UEFA και την ΕΕ, οι οποίες συμμετείχαν στο πρόσφατο συνέδριο. Η αυξημένη επιτήρηση να μην συνοδεύει και με αντίστοιχη προσέγγιση εκ μέρους της αστυνομίας τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Το σύνθημα είναι «περισσότερη συνεργασία και λιγότερη αυστηρότητα».