Στην αγκαλιά του χρυσού στέλνουν για μία ακόμη φορά τους επενδυτές οι διεθνείς εντάσεις. Το αποδεικνύει η τρέχουσα κρίση με τη Βόρεια Κορέα, που σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το αμερικανικό χρέος έχουν μέχρι σήμερα εκτινάξει την αξία του ευγενούς μετάλλου κατά 15% από την αρχή της χρονιάς.

Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του ξεπέρασε τα 1.326 δολάρια η ουγγιά (31,1 γραμμάρια), καταγράφοντας ρεκόρ για το τρέχον έτος, και όλα δείχνουν ότι η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Στην ισχυρή ζήτηση συμβάλλει και το σχετικά αδύναμο δολάριο, καθώς όσο μειώνεται η συναλλαγματική του ισοτιμία έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων τόσο πιο ελκυστικός θα γίνεται ο χρυσός για τους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χρυσός επανέρχεται δριμύτερος, διαψεύδοντας όσους ήθελαν να χάνει το κύρος του ως επενδυτικό καταφύγιο. Ο ρόλος του έχει αναβαθμιστεί εκ νέου στις προτιμήσεις των επενδυτών, όχι όμως μόνο λόγω της Βόρειας Κορέας, αλλά και εξαιτίας της εντεινόμενης αβεβαιότητας για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών σχετικά με το Brexit. Η δυστοκία του Λονδίνου να οριστικοποιήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον τελικό «λογαριασμό» για το Brexit δίνει τροφή στην αξία του χρυσού.

Την ίδια στιγμή, σε ένα περιβάλλον με εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως η περίπτωση της Βόρειας Κορέας, οι επενδυτές έχουν λιγοστές εναλλακτικές. Ο χρυσός είναι μία απ’ αυτές καθώς υπόσχεται ασφάλεια και άνοδο αξίας, όπως εξηγεί στην Deutsche Welle ο Μπάρναμπας Γκαν, στέλεχος της Oversea – Chinese Banking Corp. Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή του αναμένεται να παραμείνει για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα πάνω από τα 1.300 δολάρια, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για γρήγορη επίλυση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι αναλυτές, όπως ο Οϊγκεν Βάινμπεργκ της γερμανικής Commerzbank, που πιστεύει ότι η ζήτηση για χρυσό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, όσο η κόντρα Πιονγκγιάνγκ – Ουάσιγκτον θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επειτα υπάρχει και η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και το χρέος της. Αναλυτές εκτιμούν ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου το χρέος της υπερδύναμης θα έχει φθάσει στο ανώτατο όριο που έχει θέσει το αμερικανικό Κογκρέσο. Τούτο σημαίνει, όπως εξηγεί ο Βάινμπεργκ, ότι αν εντός των επόμενων εβδομάδων το Κογκρέσο δεν ανεβάσει για μία ακόμα φορά το όριο του χρέους, το πιθανότερο είναι ότι κάποιες αμερικανικές υπηρεσίες θα υποχρεωθούν να βάλουν προσωρινά λουκέτο, καθώς το Δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις δαπάνες τους.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι παρά την εξαιρετική πορεία του χρυσού στις διεθνείς χρηματαγορές η τιμή ανά ουγγιά απέχει ακόμα πολύ από την τιμή-ρεκόρ των 1.900 δολαρίων το 2011. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με στοιχεία της World Gold Council, οι επενδυτές, η βιομηχανία κοσμήματος, οι επιχειρήσεις τεχνολογίας και οι κεντρικές τράπεζες προμηθεύτηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο συνολικά 2.004 τόνους χρυσό.