Κερδοφορία, περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μείωση της χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), καταγράφουν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank για το πρώτο εξάμηνο.

Στην περίπτωση της Εθνικής, τα στοιχεία δείχνουν μείωση στα κόκκινα δάνεια για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, αύξηση 19% στα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων, καθώς και ρευστότητα 1,7 δισ. από τρεις σημαντικές κινήσεις αποεπένδυσης, δηλαδή τις πωλήσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Banca Romaneasca και της Vojvodjanska Banka.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, η τράπεζα παρουσίασε 118 εκατ. ευρώ κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, γυρίζοντας σε θετικό το αποτέλεσμα του ομίλου στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 505 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο έπειτα από διαγραφές, οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε 463,4 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 4,9%, και τα υπόλοιπα καταθέσεων ανήλθαν σε 34 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, αυξημένα κατά 1,1 δισ. έναντι του περασμένου Δεκεμβρίου.

ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Εθνικής, ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επισήμανε την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής που, όπως είπε, «καθιστούν εφικτή την άμεση απεξάρτησή μας από τον ELA». Εστίασε επίσης στην ολοκλήρωση της αποεπένδυσης από τις βουλγαρικές θυγατρικές (UBB, Interlease, KBC), γεγονός που ενίσχυσε την ρευστότητά της τράπεζας κατά 0,8 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι «τα ποσά αξιοποιήθηκαν για τη μείωση της χρηματοδότησής μας από τον μηχανισμό ELA, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε μόλις 2,6 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Ματζούνης αναφέρθηκε τόσο στη βελτίωση της χρηματοδοτικής βάσης της τράπεζας, με την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από τον ELA, όσο και στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης, με αποτέλεσμα ο δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, να αυξηθεί στο 17,8%.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων η Εθνική κατόρθωσε να περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, και συγκεκριμένα κατά 0,3 δισ. ευρώ. Η συνολική μείωση ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015, υπερβαίνοντας κατά 0,7 δισ. ευρώ τον στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για φέτος. Σημειωτέον ότι η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προ διαγραφών, διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Ο εγχώριος δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε σε 45,2% το β’ τρίμηνο, με το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 56,2% στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Alpha Bank καταγράφει μείωση κατά 717 εκατ. ευρώ στα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα, έπειτα από τις διαγραφές. Ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 37,6% για τον όμιλο, με τον αντίστοιχο δείκτη κάλυψης να ανέρχεται στο 69%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τον όμιλο διαμορφώθηκε σε 53,7%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 48%. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 15,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 25,9% του δανειακού χαρτοφυλακίου.