Οι πυρκαγιές ευθύνονται για τη θνησιμότητα από καρδιακά και αναπνευστικά αίτια. Αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κλέα Κατσουγιάννη, Γιάννης Γεωργιάδης) για το διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος 1998-2004.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τις ημέρες με μεγάλες πυρκαγιές (όταν καίγεται δηλαδή έκταση μεγαλύτερη των 30.000 στρεμμάτων) σημειώνεται αύξηση κατά 50% στον συνολικό αριθμό των θανάτων. Ειδικότερα,  44% στους θανάτους ανθρώπων κάτω από 75 ετών και 56% στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η έρευνα έδειξε ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων από καρδιακές αιτίες αυξάνεται περισσότερο τις ημέρες των πυρκαγιών, ενώ οι θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα αυξάνονται περισσότερο και τις δύο επόμενες ημέρες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι δασικές πυρκαγιές συμβάλλουν στην αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων. Πολλές φορές, ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν αντανακλάται στις επίσημες μετρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος όταν η διάμετρος των αιωρούμενων σωματιδίων είναι μεγαλύτερη από 10 μικρόμετρα.

Τα αιωρούμενα σωματίδια, όπως είναι γνωστό, συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 2.500 άνθρωποι. Σημειώνεται ότι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων δεν κάνουν διακρίσεις ανάλογα με την εποχή. Μάλιστα, η αύξηση των εκπομπών των αιωρούμενων σωματιδίων τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει το μέγεθος του προβλήματος.

Οπως εξηγεί ο πνευμονολόγος – διευθυντής στο Ινστιτούτο Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Παναγιώτης Μπεχράκης, στη φάση που η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη περισσότερο επιβαρύνονται οι πυροσβέστες και όσοι συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης από τις υψηλές συγκεντρώσεις καπνού, του θερμού αέρα, του μειωμένου οξυγόνου και των αιωρούμενων σωματιδίων που προκαλούν – κυρίως – αναπνευστικά αλλά και άλλα προβλήματα, όπως ζαλάδες κ.λπ. Και αυτός είναι ο λόγος, όπως εξηγεί, που στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πρέπει να παίρνουν μέρος άνθρωποι εκπαιδευμένοι και με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για τον Παναγιώτη Μπεχράκη, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων και για καρδιακά νοσήματα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βιοστατικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κλέα Κατσουγιάννη, στις μακροχρόνιες επιδράσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ 10) συγκαταλέγεται, όπως έχει τεκμηριωθεί, και η απώλεια για τους κατοίκους της Αθήνας ενός έτους (!) από το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 30 χρόνων.

Η κλιματική αλλαγή.Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (και παρουσίασαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» 24-25 Ιουνίου 2017) η κλιματική αλλαγή καθορίζει πλέον τόσο την ένταση όσο και τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως προέκυψε, η Μεσόγειος – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – και η Ανατολική Αυστραλία απειλούνται με αύξηση των ακραίων πυρκαγιών από 20% έως 50% τις επόμενες δεκαετίες.

Στην έρευνα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η δριμύτητα των πυρκαγιών μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την έγκαιρη λύση προληπτικών μέτρων. Οι 6,7 – κατά μέσο όρο – ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημέρες) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημέρες) την περίοδο 2071-2100. Και καύσωνας σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.