Επικοινωνιακά τρικ και παιχνίδια και με το ευαίσθητο θέμα της Υγείας καταλογίζει στην κυβέρνηση η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης παραπέμποντας στις εικόνες διάλυσης που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Για «άδειο πουκάμισο» μίλησε η Φώφη Γεννηματά χθες στη Βουλή, στην παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επιχειρώντας να αναδείξει τα κενά και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για «μη νομοσχέδιο» που δεν λύνει τα ουσιαστικά προβλήματα στον χώρο της Υγείας, αλλά πρόκειται για αποσπασματικές, πρόχειρες και κακώς σχεδιασμένες αλλαγές, που δεν αποσκοπούν στην ανακούφιση του κοινωνικού συνόλου, αλλά στο να καρπωθεί η κυβέρνηση ανύπαρκτο κοινοβουλευτικό έργο.

Με μια συμβολική αναφορά στον πατέρα της και θεμελιωτή του ΕΣΥ Γιώργο Γεννηματά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ολική επαναφορά στον τομέα της υγείας, με βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές και όχι πασαλείμματα επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Η πρόταση. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη δημιουργία δικτύων με τη συμμετοχή των μονάδων του ΕΣΥ (ΠΕΔΥ), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συμβεβλημένου ιδιωτικού τομέα για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, Κέντρα Υγείας σε όλους τους αγροτικούς και ημιαστικούς δήμους και Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για τη ΔΗΣΥ, πρώτιστο μέλημα είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών και ιδίως των ευάλωτων ομάδων στις παροχές του ΕΣΥ, το οποίο ύστερα από 35 χρόνια λειτουργίας χρειάζεται ριζικές αλλαγές ώστε να καταστεί και πάλι βιώσιμο και λειτουργικό με ενιαίους και διαφανείς κανόνες λειτουργίας.

«Η διαμορφωμένη πραγματικότητα επιβάλλει να προχωρήσουμε σε αλλαγές» τόνισε η Γεννηματά. Μάλιστα παρουσίασε στη Βουλή στοιχεία πρόσφατης έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ σε 65 Κέντρα Υγείας, που καταδεικνύει την τραγική κατάσταση που συναντούν στην καθημερινότητά τους εκατομμύρια ασθενείς θύματα της υποχρηματοδότησης, η οποία έχει οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης βασικών λειτουργικών δαπανών.

Για τη ΔΗΣΥ είναι σαφές ότι ο χώρος της Υγείας δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια ούτε για σκοπιμότητες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε η Γεννηματά, χρειάζονται σαφείς όροι και ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί για να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των πόρων κοινωνικής ασφάλισης, όπως και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασφαλισμένους.

«Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε νέες δομές εκεί όπου υπάρχουν υφιστάμενες δημόσιες που υπολειτουργούν και την ίδια ώρα να μην υπάρχει τίποτε σε νησιωτικές, ορεινές, παραμεθόριες περιοχές» τόνισε, κατηγορώντας ουσιαστικά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για ανεδαφικό σχεδιασμό και για κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν λύνουν τα πραγματικά προβλήματα.

Επικοινωνιακά τρικ. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, άφησε αιχμές και για τη χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες ένα νομοσχέδιο μείζονος σημασίας.

«Δεν συμπράττουμε σε νομοσχέδια που δεν αφορούν τους πολίτες αλλά την επικοινωνιακή εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ» είπε, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί ζητήματα αιχμής όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία για να ενισχύσει το προφίλ του ενόψει του φθινοπωρινού κρας τεστ στη Θεσσαλονίκη.

Το Ποτάμι. Ουσιαστική θεραπεία και όχι θεραπεία placebo ζητούν από Το Ποτάμι, στελέχη του οποίου καθιστούν σαφές ότι η κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απέχει παρασάγγας από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στη βάση αυτή, υπογραμμίζουν την απουσία νοσοκομειακής μονάδας στην Ανατολική Αττική παρότι έχει πληθυσμό 500.000 κατοίκους –ζήτημα που είχαν αναδείξει από τη Σεβαστουπόλεως και στο παρελθόν, αλλά παραμένει στον αέρα αφού η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε. «Είχα την ανησυχία ότι ο κ. Τσίπρας θα εξαγγείλει κληρώσεις και για τη σειρά στα χειρουργεία. Προς το παρόν τη γλιτώσαμε» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτάσσει τα ρουσφέτια και κλείνει τα μάτια στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας.