Συλλαμβάνεσαι για επεισόδια σε γήπεδα; Αυτομάτως δύο εβδομάδες πίσω από τα κάγκελα, ακολούθως απαγόρευση (για κάποιο χρονικό διάστημα) εισόδου στα γήπεδα, που κλιμακωτά θα φθάνει ώς την παρουσία στο αστυνομικό τμήμα κατά την ώρα τέλεσης των αγώνων της ομάδας σου. Κι αν είσαι υπότροπος, οι ποινές θα είναι βαρύτερες, καθώς οι αρχικές έχουν σκοπό τη συμμόρφωση…

Κάπως έτσι θα διαμορφωθεί το πλαίσιο επανεργοποίησης και εφαρμογής του «ιδιωνύμου» που από καιρό ο Γιώργος Βασιλειάδης έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επαναφέρει και χθες, ύστερα από σύσκεψη που είχε στο γραφείο του με αντιπροσωπεία της UEFA, εκπροσώπους της Αστυνομίας και τον αθλητικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, πήρε τη σύμφωνη γνώμη των διεθνών παραγόντων και εντός του καλοκαιριού, με τροπολογία, θα γίνει νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η κατάργηση διατάξεων του νόμου Κοντονή που έδιναν το δικαίωμα στον εκάστοτε υφυπουργό να αναβάλλει αγώνες ή αγωνιστικές και να αναστέλλει διοργάνωσεις και υπογραμμίστηκε ότι τέτοιες «ακραίες αποφάσεις» θα πρέπει να λαμβάνονται εφόσον έχουν προηγούμενα επιβληθεί άλλους είδους ποινές (κλείσιμο θυρών, αγώνες κεκλεισμένων των θυρών) και ακολούθως, κατόπιν διαβουλεύσεων με τις ποδοσφαιρικές Αρχές (ΕΠΟ, Λίγκα) να αποφασίζονται αναβολές. Επίσης τονίστηκε ότι και οι «διοικητικές ποινές» που αναφέρονται στον νόμο Κοντονή θα πρέπει να μην επιβάλλονται με την πρώτη αφορμή και κυρίως ενώ έχουν επιβληθεί ποινές από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός έβαλε στο τραπέζι την αυστηροποίηση των ποινών για όσους συλλαμβάνονται με την εφαρμογή του «ιδιωνύμου» που είχε θεσπιστεί προ 10ετίας, αλλά ο Γιάννης Ιωαννίδης κατήργησε εν μιά νυκτί! Κοινώς, από τη συζήτηση –που το ευχάριστο είναι οτι έγινε σε καλό κλίμα- προκύπτει μια κάποιου είδους συμφωνία «απενεργοποίησης» διατάξων του νόμου Κοντονή, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, αν και υπήρξαν αφορμές (π.χ. τελικός Κυπέλλου Ελλάδας) και «πράσινο φως» για την εφαρμογή του «ιδιωνύμου», το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν αφορά το ποδόσφαιρο!

Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε το Δελτίο Τύπου από το υφυπουργείο, στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Γιώργος Βασιλειάδης με τον πρόεδρο του πανευρωπαϊκού think tank για θέματα ασφαλείας στο ποδόσφαιρο David Bohannan, ο επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας της UEFA Marc Timmer, ο επικεφαλής ομοσπονδιών της UEFA Αγγελος Ρηγόπουλος, ο αθλητικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, ο προϊστάμενος του κλάδου τάξης ΑΕΑ Δημήτριος Αθανασόπουλος και ο επικεφαλής του τμήματος Αθλητικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Φαββατάς, αποφασίστηκε «η άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα δημιουργήσει τον οδικό χάρτη των δράσεων για ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατό».