Ανεβάζει τους τόνους της προκλητικής ρητορικής η Αγκυρα, χωρίς ωστόσο να επιχειρεί πρακτικά να μπλοκάρει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σε μια προσπάθεια να συντηρήσει την ένταση που πυροδοτήθηκε μετά και τις αποτυχημένες συζητήσεις για το Κυπριακό, η Αγκυρα φαίνεται πως επιδιώκει τώρα να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα στην περιοχή, κυρίως για τις εντυπώσεις και λιγότερο για την ουσία.

Ετσι και ενώ η περιοχή βρίσκεται σε κλοιό αμερικανογαλλικής ασφαλείας, η Τουρκία φαίνεται πως περνά στην επικοινωνιακή αντεπίθεση και στέλνει τη φρεγάτα «Γκιοκτσέαντα» –δηλαδή «Ιμβρος» –σε ρόλο παρατηρητή. Η τουρκική φρεγάτα σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού έχει επιστρατευτεί για να παρακολουθεί το πλωτό γεωτρύπανο West Capella της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας ΤΟΤΑL/ENI, που ηγείται των ερευνών.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ένα – δύο ακόμη τουρκικά σκάφη –το ένα υποβρύχιο –αναμένεται να κινηθούν κοντά στην περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα οι γεωτρήσεις.

Πάντως, η τουρκική κινητικότητα δεν φαίνεται να δημιουργεί φόβους για ένταση, ενώ κυπριακές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Ωστόσο οι προκλητικές κορόνες της Αγκυρας πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ενώ ο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δίνει το στίγμα.

«Θα λάβουμε μέτρα για τις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς» ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος κατηγόρησε τη Λευκωσία για ανειλικρινή στάση στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε ότι η ευθύνη για το ναυάγιο στο Κυπριακό βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Με διάθεση μάλλον ειρωνική ο Ακιντζί αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δηλώνοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία επέλεξαν, αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων, την παραμονή στο νησί 40.000 στρατιωτών.

Αυστηρή απάντηση στην Αγκυρα έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε την Τουρκία για άγονη φωνασκία.

«Στην εξωτερική πολιτικήαποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει.Είναι αυτός που δεν γαβγίζει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπεράσπισε απόλυτα τους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά στην πρόσφατη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την Αθήνα για το αδιέξοδο στην Ελβετία βρίσκεται η Λευκωσία, διπλωματικές πηγές της οποίας ανέφεραν ότι η ελληνοκυπριακή αντίδραση, σε περίπτωση που η Αγκυρα επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ –όπως το Οικόπεδο 6 το οποίο διεκδικεί -, θα εκδηλωθεί μέσω της διπλωματίας και των νομικών όπλων που διαθέτει. Σε κάθε περίπτωση, κυπριακές κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η γεώτρηση στο κοίτασμα Ονησιφόρος και στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται η πολιτική των χαμηλών τόνων.

Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, η διαδικασία σταθεροποίησης του πλωτού γεωτρύπανου West Capella προχωρά και τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες θα αρχίσουν οι εργασίες.

«Δεν αναμένουμε κάποια μεγάλη αποκάλυψη στο τεμάχιο 11» είπε ο υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι από τις γεωτρητικές εργασίες θα εξαχθούν σημαντικές πληροφορίες για τις δυνατότητες της περιοχής σε φυσικό πλούτο.