Την ώρα που παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλλιεργούν το έδαφος για μια άμεση προσφυγή της χώρας στις αγορές προσφέροντας ενέσεις αισιοδοξίας για το σχεδιαζόμενο εγχείρημα, έγκυροι αναλυτές προειδοποιούν ότι η εσπευσμένη έξοδος μπορεί να αποδειχθεί λάθος. Οχι μόνο λόγω του υψηλότερου επιτοκίου που θα πληρώσει η Ελλάδα, αλλά και γιατί –όπως λένε –το σχέδιο αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά, σε ένα τέταρτο Μνημόνιο. Χθες μετά τον επίτροπο για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας άμεσης προσφυγής της Ελλάδας στις αγορές λέγοντας ότι οι διεργασίες μόλις αρχίζουν. «Πρέπει να τεστάρουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη» είπε.

Σε αντίθεση κατεύθυνση, ωστόσο, με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος προειδοποιεί ότι η βεβιασμένη επιστροφή στις αγορές «είναι μεγάλο λάθος». Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο Γκρος, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει αρκετά αλμυρό επιτόκιο για μεσοπρόθεσμο δανεισμό. Ο Γκρος χτυπά καμπανάκι λέγοντας ότι «η επιστροφή στις αγορές είναι σημαντική, αλλά θα έλεγα ότι αυτό (σ.σ. τώρα) είναι ένα σημαντικό λάθος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην εξελιχθούν τα πράγματα όπως έχουν σχεδιαστεί και να χρειαστεί τέταρτο Μνημόνιο».

Οι ξένες μεγάλες τράπεζες τρίβουν τα χέρια τους περιμένοντας να κάνουν ένα επικερδές ντιλ με την Αθήνα για να πάρουν τη δουλειά της πώλησης των ομολόγων. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Μπιλ Μπλέιν, επικεφαλής κεφαλαιαγορών της Mint Partners, ο οποίος λέει στο CNBC ότι επενδυτικές τράπεζες πολιορκούν την Αθήνα για να κλείσουν ένα τέτοιο ντιλ προσδοκώντας, μεταξύ άλλων, υψηλό επιτόκιο πάνω από 4,5%. Μάλιστα ο Μπλέιν περιμένει ότι η έκδοση θα έχει επιτυχία επειδή για διάρκεια 5 ετών το επιτόκιο θα υπερβαίνει το 4%. «Κανείς ξένος επενδυτής δεν θα μπορεί να αντισταθεί σε μια τέτοια απόδοση» λέει.

To CNC επικαλείται πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.