Υπαίθριες προβολές ταινιών μικρού μήκους στον τοίχο της οδού Ελπίδος. Δροσερά αφρικανικά ποτά με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιού. Μαθήματα μεταξοτυπίας και τυπώματα σε ρούχα και κομμάτια ύφασμα. Αλλά και οι ένοικοι του δρομίσκου της Πλατείας Βικτωρίας βγαίνουν στα μπαλκόνια τους συντονισμένοι για μια περφόρμανς, ενεργώντας μαζί με την ομάδα του αμερικανού καλλιτέχνη Ρικ Λόου, προσκεκλημένου της documenta 14, σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα Μαρία Παπαδημητρίου. Καθώς λοιπόν η μεγάλη καλλιτεχνική διοργάνωση βαδίζει στη λήξη της, ο χώρος της Ελπίδος 13 ετοιμάζει έναν τετραήμερο κύκλο εκδηλώσεων που περισσότερο υποδηλώνουν συνέχεια παρά έκφραση αποχαιρετισμού.

Το Victoria square project χάρη στις συνεχόμενες εκδηλώσεις στον χώρο της οδού Ελπίδος 13 δημιούργησε μια νέα δυναμική σε αυτή την περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Σε αυτήν τη ζώνη συνάθροισης των λαών που σχηματίστηκε στην Πλατεία Βικτωρίας, με την εισροή προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, την κατοίκηση Αφρικανών και παλιών δημοτών της Αθήνας, ο Ρικ Λόου δούλεψε με αυτό το μείγμα κατοίκων και προσωρινών επισκεπτών. Και βρήκε τρόπους να δημιουργήσει δεσμούς και να αρχίσει συζητήσεις που συνδέουν την τέχνη και τον πολιτισμό με τις μικρές επιχειρήσεις καθώς και με δίκτυα υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων.

Το ξεκίνημα γίνεται μεθαύριο με υπαίθρια προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους από το αρχείο της Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου. Το «Ummi» του Νίκου Αυγουστίδη, η «Εποχή των Βανδάλων» του Θανάση Τρουμπούκη, οι «Ηλιόσποροι» του Αντώνη Τολάκη δείχνουν επεισόδια από τη σύγχρονη πραγματικότητα εκείνων οι οποίοι νιώθουν ξένοι στην ίδια πόλη για διαφορετικούς λόγους. Το απόγευμα της Παρασκευής η χορευτική ομάδα από την Αφρική Mandela Gals με τις Ζαντιλέ Νγκουμπανέ, Κλικ Νγκέρε, Ανταλτζίζα Μπρίτο κάνει πάρτι στον πεζόδρομο της Ελπίδος 13, συνδυάζοντας τα τραγούδια και τον χορό της με τα κρουστά της μπάντας Ubuntu Drum and Dance.

Το απόγευμα της επόμενης ημέρας η καλλιτέχνις Εύα Μήταλα συνεχίζει το εργαστήρι μεταξοτυπίας VSP, ώστε οι συμμετέχοντες να εκτυπώσουν σε χαρτί και δικά τους υφάσματα τα συλλογικά σχέδια που έγιναν στη διάρκεια των προηγούμενων εργαστηρίων από τους Φελίπε Κατοτριότη και Μπιάνκα Φαζίολο, προσθέτοντας και τις νέες εκδοχές.

Και το βράδυ της Κυριακής η περφόρμερ Αντιγόνη Θεοδώρου θα παρουσιάσει τη συμμετοχική δράση «ΕΛΠΙ-ΖΩ». Η περφόρμερ ζήτησε από τους κατοίκους των πολυκατοικιών του πεζοδρόμου επί της οδού Ελπίδος να βγουν στα μπαλκόνια τους και να φωνάξουν δυνατά ό,τι ελπίζουν να τους συμβεί.Προτείνει να εκφραστούν «Με μια λέξη, ένα μπαλόνι, ένα τραγούδι, μια κιθάρα, έναν παπαγάλο ή με τύμπανο μια κατσαρόλα!».Παράλληλα θα βρίσκεται σε ένα από αυτά τα μπαλκόνια «προς ενοικίαση για επαγγελματική χρήση»επιτελώντας τη δική της ελπίδα, θεωρώντας «το μπαλκόνι ως έναν ενδιάμεσο χώρο, ανάμεσα στο διαμέρισμα και τον πεζόδρομο, το ιδιωτικό και το δημόσιο, το προσωπικό και το συλλογικό. Μέσω της παρέμβασης προσπαθεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου σαν ένα άγνωστο σώμα».

INFO

13-16 Ιουλίου γύρω από τον χώρο της Ελπίδος 13 στην Πλατεία Βικτωρίας