Η αξιολόγηση και η πολύμηνη παράτασή της λειτούργησε ως τέλειο άλλοθι για την κυβέρνηση προκειμένου να μην ασχοληθεί για καιρό με τα ζητήματα της καθημερινότητας. Κι ενδεχομένως για να μην κατηγορηθεί ότι εγκαταλείπει τη μάχη, έφτιαξε το kathimerinotita.gov.gr υπό την εποπτεία του γραφείου του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, προκειμένου να δέχεται παράπονα πολιτών και να επιλύει τα προβλήματά τους.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολη για την κυβέρνηση και δεν τιθασεύεται μέσω Ιντερνετ. Αντιθέτως, η καθημερινότητα δείχνει να την εκδικείται. Πόσω μάλλον τώρα, που μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μετά βαΐων και κλάδων τη στροφή σε αυτήν. Ισως έτσι να δικαιολογούνται οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας –προαναγγέλλοντας και την τακτική του «σκληρού ροκ» που θα ακολουθήσει απέναντι στην αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα.

Μια πρώτη γεύση, άλλωστε, της σκληρής πραγματικότητας πήραν ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του την εβδομάδα που πέρασε, με την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων. Η αρχική σύγκρουση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και η «πυροσβεστική» παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φάνηκε με αυτά που προσέφερε στους συνδικαλιστές να υποχωρεί πλήρως στις απαιτήσεις τους, καθώς και το 48ωρο θρίλερ που ακολούθησε έως ότου οι εργαζόμενοι αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, με τους δρόμους να παραμένουν γεμάτοι από τόνους απορριμμάτων εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, περιγράφουν με χαρακτηριστικό τρόπο το σκηνικό.

Υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα

Στην υπόθεση των απορριμμάτων, ούτως ή άλλως, το βασικό διακύβευμα ήταν η τύχη των συμβασιούχων. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου «προκλήθηκε» από επιπόλαιους χειρισμούς της κυβέρνησης, αφού δύο φορές έσπευσε να παρατείνει τις συμβάσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις, αδιαφορώντας αν αυτές οι ρυθμίσεις «στέκονται» στα δικαστήρια. Επιπλέον, ο πήχης από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μπήκε εξ αρχής ψηλά, με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη να προαναγγέλλει τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, στα πρότυπα του «διατάγματος Παυλόπουλου» το 2004. Αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν απλά και μόνο τα λόγια μεγάλα…

Αντίστοιχα, παρά τις «κραυγές» του Παύλου Πολάκη στο facebook, η κατάσταση της δημόσιας υγείας εξακολουθεί να είναι δραματική. Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τεράστιες και οι συνθήκες εργασίας για τους υποαμειβόμενους γιατρούς και νοσηλευτές μοιάζουν ηρωικές. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις χτυπητές αδυναμίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (σ.σ.: μόλις χθες ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας από τον Πρωθυπουργό) συγκροτούν ένα ζοφερό σκηνικό που δεν τιμά το κράτος.

Αλλά και στην Παιδεία, νωπές είναι οι μνήμες από τις πρόσφατες καταγγελίες για «άβατο» εγκληματιών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ και στις χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης οι εντυπώσεις κάθε άλλο παρά θετικές είναι. Με την κυβέρνηση να ετοιμάζει άλλη μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία φέρνει στο επίκεντρο μόνο την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και του συστήματος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα καυτά προβλήματα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών που γίνονται κυρίως ορατά στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς παραμένουν.

Ακόμη και στον τομέα των μεταφορών, λίγοι έχουν λησμονήσει την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν είπε πως με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες από 1,20 σε 1,40 ευρώ ο κόσμος των 700 ευρώ δεν θα μπορεί να πάει στη δουλειά του. Σήμερα, ο κόσμος των 700 ευρώ έχει γίνει κόσμος των 500 ευρώ –αφού και ο βασικός μισθός, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραμένει στα 586 ευρώ μεικτά –και το εισιτήριο ξαναπήγε στο 1,40 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν κυρίως από τις δωρεάν μετακινήσεις την περίοδο των capital controls.

Η επέτειος που θέλουν να ξεχάσουν

Μιας και ο λόγος για capital controls, την εβδομάδα που πέρασε έκλεισαν δύο χρόνια από την επιβολή τους. Ετσι, ζουν και βασιλεύουν και εξακολουθούν να δυσκολεύουν μισθωτούς, συνταξιούχους και –κυρίως –επιχειρήσεις, ιδίως όσες έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό. Η κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων και περιορισμών στις συναλλαγές αποδείχθηκε άλλη μια αυταπάτη της κυβέρνησης με εμφανή αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και τις προβλέψεις των κυβερνητικών στελεχών για τον χρόνο άρσης να πέφτουν διαρκώς στο κενό. Αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων είχαν ασφαλώς και παρεμβάσεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ για μερίδα συνταξιούχων και το χάος που ακολούθησε τη διανομή του εφάπαξ επιδόματος τα Χριστούγεννα, όταν αποκαλύφθηκαν να το έχουν εισπράξει εκ παραδρομής ακόμη και… βουλευτές. Επίσης, οι βίαιες αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον περιβόητο ΕΦΚΑ τελικώς να κάνει δύσκολη τη ζωή εκατομμυρίων ασφαλισμένων και κάποιοι εξ αυτών να πρέπει να αποδείξουν τα… αυτονόητα. Ακόμη, δηλαδή, και την ίδια την ύπαρξή τους, προκειμένου να απολαύουν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης ή για να εισπράξουν τη σύνταξή τους.

Μπαλοθιές κατά των δικαστών

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν δείχνει να πτοείται. Αντιθέτως, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας έδειξε να αντιλαμβάνεται διαφορετικά την πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο, να καλύπτει με πρωτοφανή τρόπο τον Παύλο Πολάκη για την επίθεση που εξαπέλυσε και το μέτωπο που διατηρεί ανοιχτό με τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή την απόφασή τους για τους αναδρομικούς φοροελέγχους.

«Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού, κάνοντας έτσι ευθεία αναφορά στον χαρακτηρισμό «αστοιχείωτος» που απέδωσαν οι δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Μάλιστα, παριστάμενοι στον χώρο, βεβαιώνουν ότι εκείνη την ώρα Τσίπρας – Πολάκης αντάλλαξαν βλέμματα και χαμόγελα με νόημα, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν αμφιβολία για το αν το Μαξίμου καλύπτει ή όχι τον αναπληρωτή υπουργό και τις απρεπείς μαντινάδες του. Αίσθηση προκάλεσε δε η αναφορά Τσίπρα στο ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης αποτελούν «θεσμικά εμπόδια» για την κυβέρνηση, η οποία, κατά τον ίδιο, βρίσκει τον τρόπο να τα ξεπερνά.

Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς με αποδέκτη την αντιπολίτευση για τις υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση στον χώρο της υγείας. Μίλησε συγκεκριμένα για υποθέσεις «πιο δύσοσμες και από τα σκουπίδια», «βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια που προκαλούν ντροπή» και «διαρκή λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημοσίου συμφέροντος». Προανήγγειλε παράλληλα ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Ντυνάν θα οδηγηθεί σε αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους και θα βάλει στο στόχαστρο στελέχη της αντιπολίτευσης και συγγενείς τους, δίνοντας μια γεύση για το πολωτικό κλίμα που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

«Πεδίο μάχης η Βουλή»

Στο ίδιο κλίμα θα διεξαχθεί μεθαύριο και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή, η οποία επισήμως έχει ως θέμα τα αποτελέσματα του Eurogroup και την αξιολόγησή τους. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μεν να αναλύσει το όραμά του για την επόμενη μέρα, εμμένοντας στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και συνεπακόλουθα το τέλος της επιτροπείας, το οποίο θα οδηγήσει στην έξοδο στις αγορές. Θα απαντήσει όμως με ανάλογα υψηλούς τόνους στις επιθέσεις που θα δεχθεί από την αντιπολίτευση για όλα τα θέματα της ατζέντας, με αιχμή την υπόθεση Καμμένου.

Ισως λοιπόν η ενίσχυση της πόλωσης και η αντεπίθεση με το «σκληρό ροκ» να αποτελούν την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να ξεφύγει από το ζοφερό κλίμα που δημιουργούν οι αποκαλύψεις για τον συγκυβερνήτη του πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας, ιδιαίτερα τη στιγμή που το άνοιγμά του στην Κεντροαριστερά δείχνει να πέφτει στο κενό.